Ellenhangok

2023.03.27. 06:39

Ukrajna is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást

Ukrán civil szervezetek közleményben buzdítanak arra, hogy a többi európai ország is álljon ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen.

Illusztráció

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Cris Faga

Az Európai Parlament, illetve az unió kilenc tagállama mellett Ukrajna is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást. A Humenonline.hu cikke szerint tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, amelyben a többi európai országot is arra buzdítják, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen. Véleményük szerint az Európai Bizottság által indított per lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.

Ukrán civil szervezetekként felszólítjuk az Euró­pai Unió tagállamait, hogy avatkozzanak be az Európai Bizottság által az orosz propagandaellenes törvény magyar változata ellen indított perbe. A törvény azt a pusztító és gyilkos ideo­lógiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta hirdet

– állítják a közleményben. A civil szervezetek úgy látják, hogy e veszélyes ideológiák első magvait az Európai Unión belül is elhintik. „Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTIQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit” – szögezik le.

Az ukrajnai civil szerveztek mellett a hazai LMBTQ-szervezetek is az uniós tagállamok csatlakozását sürgetik, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest ­Pride és a Reclaim Europe jegyzi. A tagállamok március 27-ig csatlakozhatnak az Európai Unió Bírósága előtti perhez.

Eddig Belgium, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Írország, Ausztria, Málta, Dánia és Spanyolország, valamint az Európai Parlament tette meg ezt. Utóbbira a Budapest Pride szerint még sosem volt példa.

Hidvéghi Balázs szerint a „marxista, gendermániás képviselők elérték, hogy az Európai Parlament intézményi szinten csatlakozzon ahhoz a perhez, amit még az Európai Bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ­miatt”.

Svédország nem csatlakozott a hazánk elleni perhez

„Felszólítom Ulf Kristersson miniszterelnököt és Paulina Brandberget, a nemek közötti egyenlőség miniszterét, hogy cselekedjenek! Önök és pártjaik szívesen vesznek részt a Pride felvonulásokon, lengetik a szivárványzászlót, és szeretnek arról beszélni, támogatják azokat, akiket üldöznek az identitásuk miatt, vagy azért, akit szeretnek – de hol vannak most?

Mit képviselnek, amikor hatalmuk és lehetőségük van támogatni az LMBTQ-emberek jogait?” – kérte számon országa vezetőit egy svéd EP-képviselő, Alice Bah Kuhnke, aki azon akadt ki, hogy Stockholm nem csatlakozott a Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljáráshoz – írta meg a Mandiner.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában