Sokba kerül a bevándorlás

2023.03.04. 08:05

Több irányból is feszíti a francia határokat a migráció

Spanyolország és Olaszország felől is rengeteg bevándorló érkezik, utóbbi irányból ugrásszerűen megnőtt a kiskorú migránsok száma, akik illegálisan érkeznek francia földre és az ellátásuk egy vagyonba kerül a francia államnak. Bordeaux zöldpárti polgármestere mindeközben bőkezűen támogatja az egyik migránsmentő civil szervezetet, a kiutasítási határozattal rendelkező illegális bevándorlók pedig szabadon járnak-kelnek országszerte.

Migránsok Franciaországban

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Ameer Alhalbi

Óriási migrációs nyomás nehezedik Franciaországra, több irányból is rekordszámú bevándorló érkezik – írja a V4NA hírügynökség. A spanyol-francia határ mentén húzódó Baszkföldön a határrendészet arra panaszkodik, hogy nincs elég emberük arra, hogy megfelelő módon ellenőrizzék a határon a Franciaországba belépni kívánó személyeket. A CNews számolt be róla, hogy 

a francia területre tartó illegális bevándorlók 80 százaléka Afrikából, a Szaharától délre található területekről és a maghreb országokból, Algériából, Marokkóból és Tunéziából származik.

Helyiek is segítik átszökni a migránsokat a zöldhatáron

A riportból az is kiderül, hogy a határátlépés során a migránsok előnyben részesítik a két ország között húzódó határfolyót és a bokros-fás területeket. Az UNSA rendőrszakszervezet helyi munkatársa, Sébastien Boussinot azt is elárulta a stábnak, hogy egyre nehezebb elkapni a határon átszökő migránsokat, mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy tökéletes helyismerettel rendelkező környékbeliek segítik őket az átkelésben. 

További problémát jelent, hogy a hatóságok súlyos létszámhiánnyal küzdenek, mindössze három négyfős csapat járőrözik egy 20 km hosszú területen Spanyolország és Franciaország határán. 

Bár vannak erre a célra szakosodott mozgó erők, akiknek az a feladata, hogy a határátkelőket felügyeljék a nap 24 órájában, a Franciaországban folyó társadalmi megmozdulások miatt ők jelenleg máshol teljesítenek szolgálatot, nem a határon.

A CNews értesülései szerint évek óta rendkívül élénk a spanyol-francia határon való átkelés, a baszk hatóságok tájékoztatása alapján 2018 óta évente 7-10 000 migráns kel itt át Franciaországba.

Kísérő nélkül szöknek át a kiskorú migránsok Olaszországból

Ám nem ez az egyetlen irány, ahonnan Franciaországba áramlanak a bevándorlók, Olaszország felől is rengetegen érkeznek, a témáról beszámoló Le Figaro kiemeli, hogy ezen a részen rendkívül magas az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú migránsok aránya. A cikkből kiderül, hogy 

2022-ben minden eddiginél több, csaknem 5000 kiskorú migráns érkezett Franciaországba Olaszország felől, ami ezerrel több az előző évben regisztrált, kiugróan magas számnál.

 Összehasonlításképp 2014-ben mindössze 174 kísérő nélküli kiskorú migránst regisztráltak a hatóságok, a növekedés tehát döbbenetes mértékű.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Olaszországból érkező migránsok visszatoloncolása nem megy gördülékenyen, mivel az olasz hatóságok azokat a kiskorúakat nem fogadják be, akiknél felmerül annak a gyanúja, hogy az illető valójában 18 év feletti.

 

A kísérő nélküli kiskorú migránsok ellátása ráadásul nem kis anyagi terhet ró a francia államra, a lakhatási, étkezési, oktatási és képzési költségek összességében ugyanis mintegy 50 000 euróra rúgnak évente.

 

Recseg-ropog a francia ellátórendszer

Az előrejelzések szerint ugyanakkor a helyzet javulására egyelőre nem lehet számítani, a becslések alapján 2023 elején ugyanerre a tendenciára lehet számítani, ebben az esetben azonban az állami gyermekjóléti rendszer már nem lesz képes minden kísérő nélküli kiskorú migránsról gondoskodni. A Le Figaro a Savoie megyében tartózkodó kísérő nélküli kiskorú bevándorlók származására is felhívja a figyelmet, kiemelve, hogy 80 százalékuk afgán, guineai, elefántcsontparti és tunéziai állampolgár.

Franciaország tehát rendkívül intenzív migrációs nyomás alatt áll, olyan szinten, hogy 

már kétséges, hogy egyáltalán lesz-e kapacitás és elég pénz a bevándorlók ellátására. 

Van azonban olyan francia nagyváros, ahol örömmel segítik a migránsokat támogató civil szervezeteket. Bordeaux zöldpárti polgármestere, Pierre Hurmic nagylelkűen, évente 10 000 euróval segíti az SOS Méditerranée nevű szervezetet, erről szintén a Le Figaro számolt be, hozzátéve, hogy a megye további 50 000 euróval segíti évente az NGO-t.

Pierre Hurmic azonban más módon is támogatja a szóban forgó civil szervezetet, ugyanis a városvezető nyitotta meg azt az ingyenesen látogatható kiállítást, mely képekkel mutatja be a szervezet munkásságát. 

A zöldpárti polgármester szerint szükség van az SOS Méditerranée támogatására, amely szerinte tagadhatatlanul reményt ad az embereknek.

Ha nem követnek el bűncselekményt, szabadon járhatnak-kelhetnek a migránsok Franciaországban

A migránsok azonban továbbra is nagy fejtörést okoznak a francia hatóságoknak, különösen azok, akik illegálisan tartózkodnak az ország területén, ám nincs arra kapacitás, hogy minden ilyen személyt adminisztratív fogvatartási központban helyezzenek el addig, amíg végrehajtják a deportálást. 

Azok ugyanis, akik illegálisan vannak az országban, de nem követtek el bűncselekményt, szabadon mehetnek az országon belül bárhova.

 Egy ilyen személy esetére világít rá a La Depeche du Midi nevű helyi lap. Az ország déli részében lévő Carcassonne városában a vasútállomáson a rendőrök igazoltattak egy 29 éves marokkói férfit, akiről kiderült, hogy még 2021-ben terület elhagyási határozatot bocsátottak ki ellene a hatóságok Vaucluse megyében. Itt következik a történet meglepő fordulata, a rendőrök ugyanis, ahelyett, hogy az illetőt egy adminisztratív fogvatartási központban helyezték volna el a kiutasítás végrehajtásáig, mindössze annyit tettek, hogy kiállítottak a számára még egy kitoloncolási határozatot, majd a férfi szabadon távozhatott, immár két, egy 2021-es és egy friss, 2023-as kiutasítási határozat birtokában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában