Diplomácia

2023.02.09. 08:21

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alexander De Croo belga kormányfő (b2) az európai uniós tagországok állam- és kormányfői kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. február 9-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján résztvevő miniszterelnök azt írta: 

Támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében. Magyarország a béketáborhoz tartozik!

A kormányfő a háromnapos stratégiai kormányülést követően csütörtök reggel indult Brüsszelbe, ahol az ukrajnai háború, az unió versenyképessége és a migráció a téma. 

A csúcstalálkozón terítéken lesz az Oroszország elleni tizedik szankciós csomag kivetése is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Európai Parlament nemrégiben elfogadott állásfoglalása szerint a legérzékenyebb pont, hogy a nukleáris erőművek működéséhez szükséges fűtőelemek szállítását, a nukleáris együttműködéseket is betiltanák.

A lap idézi Hortay Olivért, a Századvég elemzőjét, aki rámutatott, az óriási probléma ezzel az, hogy számos európai erőmű orosz fűtőelemet használ, amelyek egyes létesítmények esetében csak több év alatt, másoknál egyáltalán nem helyettesíthetők. Ezeken kívül teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra, továbbá az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek használatát is felfüggesztenék – miközben ezek lényegében már nem is működnek. A célkeresztben tehát ismét az energetika áll, ami tovább drágíthatja az elektromos áramot.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában