Látogatás Lengyelországban

2023.02.21. 19:15

Biden szerint Putyin elszámította magát, újabb szankciókat ígért az amerikai elnök Varsóban (videó)

Varsóban mondott beszédet Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború egyéves évfordulójának apropóján.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Evan Vucci

Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világot, a NATO-t és „minden demokráciát” kihívás elé állított, amikor tavaly megtámadta Ukrajnát – mondta az amerikai elnök Varsóban a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Joe Biden szerint Putyin hiába hitte azt, hogy a tankjaival majd letarolja Ukrajnát, a „demokrácia túl erősnek bizonyult”.

Biden az MTI szerint az összegyűlt tömeg előtt hangsúlyozta: a NATO védeni fogja a nemzetek és a demokráciák szuverenitását. 

Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek

 - jelentette ki. "A NATO finlandizációja helyett az orosz elnök Finnország NATO-sítását láthatja" - utalt Finnország második világháború után megszerzett semleges státuszára, amely a Szovjetunióval kialakított jó gazdasági kapcsolatok mellett lehetővé tette a skandináv ország belpolitikai szabadságának, társadalmi rendszerének megőrzését.

Oroszország nem győzhet Ukrajnában

 

A NATO egységesebb, mint valaha, Ukrajna támogatását pedig addig folytatják, amíg szükséges –jelentette ki Biden, hozzátéve: szerinte a háború már holnap véget érhet, ha Putyin visszavonja a csapatait.

 

Az amerikai elnök Oroszországot újra emberiség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolta meg – utalt gyermekek elrablására, és abúzusra is –, amely kapcsán, mint mondta, „igazságot fogunk szolgáltatni”. Hozzátette: a jövőhéten újabb szankciókat vetnek ki Oroszországra. 

– Az autokráciák csak a nemet értik meg, ezért újra elmondom: Oroszország sosem győzhet Ukrajnában!

 – mondta Biden. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy „továbbra is nehéz és keserű napok várnak” Ukrajnára. Míg szerinte a most meghozott döntések évtizedekre határozzák meg a globális helyzetet.

A Nyugat sosem akarta megtámadni Oroszországot,  háborúra nem volt szükség, mindez egy tragédia

– üzent az oroszoknak Biden, reagálva Vlagyimir Putyin a Kreml előtt elmondott beszédére, amelyben az orosz elnök a Nyugatot hibáztatta az orosz–ukrán háború kirobbanásáért, valamint a nyugati képmutatásra és az „alapvető megállapodásokból” való kilépésre panaszkodott.

Az amerikai elnök beszédében megemlékezett az elesett ukrán katonákról, családjaiknak együttérzését fejezte ki, míg külön megköszönte Lengyelországnak a háború kezdete óta nyújtott támogatását és a befogadott mintegy 1,6 millió menekültet.

Biden arról is beszélt, hogy jövőre a NATO minden tagját vendégül látja egy csúcstalálkozón az Egyesült Államokban

 – derül ki a Világgazdaság tudósításából.

Az 1980-as évekbeli lengyel Szolidaritás mozgalom hagyományát felidézve, Biden megemlítette a mai fehérorosz ellenzéket, valamint az uniós csatlakozásra törekvő moldovai társadalmat is.

Az amerikai elnök beszéde előtt felszólalt Andrzej Duda lengyel elnök is. Párhuzamba állította a Szolidaritás mozgalom szellemiségét a jelenlegi ukrán menekülteknek nyújtott segítséggel. Fegyverek küldését is szorgalmazta, hogy Ukrajna védőinek legyen mivel harcolniuk.

Ne habozzatok, ne féljetek!

 - mondta a lengyel elnök, hozzátéve: ma Oroszországgal nem lehet helye "a szokásos üzletmenetnek", hiszen ahol "vért ontanak, ott tisztességes ember nem üzletel". A NATO feladata a szabad világ védelme - hangsúlyozta, megköszönve Bidennek Ukrajna bátor támogatását.

 

 

Címkék#Joe Biden

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában