Covid–19-vakcinák

2023.02.14. 08:08

A The New York Times beperli az Európai Bizottságot

Az amerikai lap bírósághoz fordul az Európai Bizottság ellen, amiért az uniós intézmény nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti szöveges üzeneteket.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) versenyjogért felelős ügyvezető alelnöke (b) és Ursula Von Der Leyen EB-elnök az Európai Tanács találkozóját előkészítő európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A keresetet még január 25-én adták be, de csak hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában, és részletes információk még nem érhetők el online. Két, az ügyet ismerő személy megerősítette a részleteket – adta hírül a Magyar Nemzet.

A The New York Times azzal érvel, hogy a bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak a több milliárd euró értékű Covid–19-vakcinadózisok megvásárlásáról szóló üzletekről.

A pert Emily O’Reilly európai ombudsman 2022 januárjában indított vizsgálata előzte meg, amely a Netzpolitik.org újságírójának, Alexander Fantának a nyilvános hozzáférés iránti kérelmét követően hivatali visszásságot állapított meg az Európai Bizottság azon kísérletei során, hogy visszaszerezze a szöveges üzeneteket.

A német Bild napilap korábban egy sor keresetet nyújtott be a bizottság ellen, amelyben a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca által gyártott Covid–19-vakcinák megvásárlásáról folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérte.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában