Búcsú

2023.01.03. 08:17

Novák Katalin részt vesz XVI. Benedek vatikáni gyászmiséjén

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtök reggel Vatikánvárosba utazik, hogy lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén – tájékoztatta az MTI-t a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

Novák Katalin köztársasági elnök (k) a Vatikánban, ahol magánaudiencián járt Ferenc pápánál 2022. augusztus 25-én

Forrás: MTI/Sándor-palota

A 95 éves korában elhunyt emeritus pápát a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, előtte gyászmise lesz.

A magyar delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is – közölte a Sándor-palota.

Gyászolók XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 2-án
Forrás: MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média

Újra megnyílt a ravatal

Kedd hajnalban újra megnyitották a római Szent Péter-székesegyházat, hogy a hívek leróhassák kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatalánál.

 

A szilveszter napján, 95 évesen elhunyt nyugalmazott pápát hétfőn reggel ravatalozták fel a bazilikában, ahol az első napon a Vatikán közlése szerint a várt 25 ezer helyett 65 ezer hívő és látogató járult a főoltár előtt elhelyezett ravatalhoz.

 

A nagyközönséget megelőzve róhatta le kegyeletét Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella államfő.

 

Kedden és szerdán reggel hattól este hatig vehetnek búcsút a hívek a katolikus egyház előző vezetőjétől, hat évszázada az elsőtől, aki lemondott tisztségéről.

 

A néhai egyházfő bíborvörös pápai gyászviseletben, fehér, aranyszegélyes püspöksüveggel (mitrával), kezében rózsafüzérrel nyugszik a ravatalon.

 

A német püspöki konferencia kedden közölte: azt javasolta Németország 27 katolikus egyházmegyéjének, hogy január 5-én, csütörtökön 11 órakor kongassák meg a harangokat az elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában