Orosz–ukrán háború

2023.01.22. 16:43

Borzasztó állapotok: újra mozgósítást rendeltek el Kárpátalján

Ekkora mozgósítás még nem volt a magyarlakta területeken, amióta kitört a háború. Becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban.

Begyűjtés a szürtei romatelepen

Forrás: Pesti Srácok

Borzasztó állapotok uralkodnak Kárpátalján, miután újra mozgósítást rendeltek el a magyarlakta területeken. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál, presszókban. Már a cigánytelepeken is. És már a házakba is bemennek – írja az Origo a Pesti Srácok vasárnapi cikke nyomán.

A feladat ugyanis a szóbeszéd szerint az, hogy 10 000 embert be tudjanak sorozni a háború zajától távoli területről. Új dandárt alakítanak, miután a legnagyobb, profi, kiképzett katonákból álló dandárt, más néven a munkácsi 128-asokat óriási veszteség érhette Soledarnal.

A korábban hallott történetek alapján eddig sem finomkodtak – de most nagyon bedurvultak. Egyre több olyan videó jelenik meg közösségi oldalakon, amelyen az látható, hogy erőszakkal hurcolnak el embereket az utcán, az otthonukból.

Csapon mindenki arról beszél, hogy vajon meddig megy ez így, és miért nem azok az ukrán katonák vannak a fronton, akik az utánpótlást próbálják most összefogdosni. Egyre többen gondolják, hogy lassan senki sincs biztonságban, aki hadra fogható. Folyamatosan szűkítik a kivételek körét. 

Összeírják már a 16 éveseket is és egyre szigorúbbak a nyilvántartási szabályok.

 Egy nő arról beszélt a Pesti Srácoknak:

Ha ez így megy tovább, tényleg nem marad magyar Kárpátalján, mert aki eddig még itt mert maradni, már az is menekülne. Már nem lehet itt élni. Hiába nem lőnek, hiába nem kell bombák elől menekülni. Az áramlekapcsolások miatt van, hogy egész nap áll az élet. Nem lehet főzni, mosni, sokan fűteni se tudnak áram nélkül, sőt ilyenkor ugye víz sincs nálunk, még a vécét sem lehet lehúzni és van, hogy ez 8-10 órát is tart. Aki magyar innen nem megy el, azt meg úgyis elviszik, csak idő kérdése.

Az állapotokat jól mutatja, hogy a helyiek riadóláncban értesítik egymást, az egyik közösségi oldal zárt csatornáján. Azon keresztül nyomon lehet követni éppen, hol vannak ellenőrzések, összeírások. 

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában