Dollárbaloldal

2023.01.26. 07:18

A magyar választások befolyásolására alakíthatta az Action for Democracyt Korányi Dávid

A Magyar Nemzet cikksorozatának második részéből kiderül, hogy a szervezet már a bejegyzése előtt is százmilliókat utalt a hazai ellenzéknek.

Korányi Dávid (balról a második) büszke amerikai kapcsolataira

Forrás: Korányi Dávid/Instagram

A dollárbaloldal külföldi finanszírozását tárgyaló – a nemzetbiztonsági szervek vizsgálati eredményén alapuló – sorozat előző részében a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy nemcsak a Korányi Dávidhoz kötődő szervezettől, az Action for Democracytól (AD) érkezett pénz a magyar baloldalhoz, hanem egy eddig ismeretlen svájci alapítványtól is hatalmas összeg áramlott az ellenzékhez. Fény derült arra is, hogy az AD-tól is 160 millió forinttal több érkezett, mint az eddig feltételezett összeg, vagyis a korábbi hárommilliárd forint helyett összesen négymilliárd kötött ki a baloldalnál. 

A nemzetbiztonsági bizottság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott beszámolóból egyértelműen kiderült az is, hogy az AD már a 2022. március 9-ei, New York állambeli bejegyzése előtt több száz millió forinttal segítette a magyar ellenzéket. A regisztrációt egyébként az Elias Law Group nevű ügyvédi iroda intézte, amely több szállal kötődik az amerikai Demokrata Párthoz. 

A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására

– írja a Magyar Nemzet.

A lap felidézi, hogy az Amerikából érkezett pénzekkel kapcsolatos kampánytámogatási botrány kirobbanását követően az AD teljesen új külsőt adott az internetes oldalának. A Korányi Dávid által vezetett szervezet valamiért úgy gondolta, jobb, ha a korábbi felületet megváltoztatják.

A Megafon internetes kutakodásának köszönhetően azonban megtalálta az AD még éles adománygyűjtő felületét. Ezt az informatikusok körében jól ismert Internet Archive, egy úgynevezett digitális levéltár segítségével tették meg. A vizsgálódás során az oknyomozó újságírók is azt a következtetést vonták le, hogy szó sem lehetett mikroadományokról, hiszen a támogatók számát mutató rubrika tizenegyet (!) mutatott. Emlékezetes, Korányi korábban támogatók ezreiről írt a szervezete kapcsán, Márki-Zay Péter pedig adományozók „tízezreiről” beszélt.

A felület március 24-ei mentéséből – a választás április 3-án volt – kiderült, hogy a szervezet gőzerővel készült a magyar országgyűlési választásokra és az Amerikából jól ismert kifejezéssel a battleground state-ként, vagyis csatatérállamként jellemezték Magyarországot.

Az tehát nem is kérdés, hogy a Korányi Dávid vezette szervezet a választások befolyásolására készült, az Orbán-kormány megbuktatását tűzte ki céljául – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Karácsony az új bizottsági jelentésről sem tud (videó)

Karácsony Gergely egy tavaly februári interjúban azt mondta, hogy nincs külföldi pénz az ellenzék kampányában, ráadásul arról is beszélt, hogy szerinte ez nem is lenne helyes – írja a Magyar Nemzet. A főpolgármester később azonban elismerte, hogy végig tudta, milyen tevékenységet folytat az Action For Democracy. A Mediaworks szembesítette ezzel Karácsonyt, aki ebben semmi ellentmondást nem lát. A dollárbaloldal újabb botrányáról, az újabb egymilliárd forintról viszont állítása szerint még csak nem is hallott.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában