Fegyverkezés

2022.12.28. 10:41

Új célokat állított a hadsereg elé 2023-ra Kim Dzsong Un

Észak-Korea idén eddig soha nem látott számú rakétakísérletet hajtott végre.

MTI

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről szóló híradást néznek utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. december 27-én, egy nappal azt követően, hogy pilóta nélküli észak-koreai drónók lépték át a Korea-közi határt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ri Dzsin Man

Új célokat állított 2023-ra a hadsereg elé Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hatalmon lévő Koreai Munkapárt ülésén – jelentette szerdán a helyi állami média.

A KCNA beszámolója szerint a Központi Bizottság hatodik, kibővített plenáris ülésének második napján Kim áttekintette a Koreai-félszigeten és a világban „újonnan kialakult, kihívást jelentő helyzetet”.

Az észak-koreai vezető a politikai helyzet változásaira való felkészülés jegyében új, 2023-ban követendő célokat tűzött ki az önvédelmi képességek megerősítésére – írta a KCNA, amely azonban nem közölt részleteket ezekről a célokról. Kim Dzsong Un megállapítása ugyanakkor arra utalhat, hogy az elszigetelt ország tovább gyorsítja katonai fejlesztéseit.

Észak-Korea idén eddig soha nem látott számú rakétakísérletet hajtott végre. Számos rakétaindítás célja a 2021 elején, a Koreai Munkapárt kongresszusán meghirdetett ötéves tervben szereplő „kiemelt fontosságú” stratégiai fegyverek kifejlesztése volt.

Ennek sorában a taktikai nukleáris fegyverek, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta, hiperszonikus fegyverek, nukleáris meghajtású tengeralattjárók és egy felderítő műhold szerepelt.

A térségben egész évben nagy volt a feszültség Észak-Korea folyamatos fegyvertesztjei közepette. Hétfőn, 2017 óta először öt észak-koreai drón átlépte a Korea-közi határt. A pilóta nélküli repülőeszközök a határ menti Kjonggi tartományban hatoltak be a dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is. A dél-koreai hadsereg harci repülőgépeket és helikoptereket vetett be, de nem tudott megsemmisíteni egyetlen behatoló észak-koreai drónt sem. Ezek visszatértek indítási helyükre, vagy eltűntek a dél-koreai radarok elől.

Kim Dzsong Un a plenáris ülésen rámutatott „számos súlyos hiányosságra” is, amelyeket az idén olyan területeken észleltek, mint a tudomány, az oktatás és az egészségügy, és javaslatot tett ezek leküzdésére, valamint felvetette a jövő évi kulcsfontosságú feladatokat – írta jelentésében a KCNA.

Az észak-koreai vezetők korábban az újév napján mondtak beszédet, de az utóbbi években Kim az év végén egynapos pártgyűléseket hívott össze, hogy bejelentse a fontosabb politikai döntéseket.

A gazdaság kiemelt helyen szerepel a mostani ülés napirendjén, mivel Kimre egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi szankciók, a koronavírus elleni zárlat és a természeti katasztrófák miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában