Új fejlemények

2022.11.10. 16:13

Vallomást tett a Czeglédy-per koronatanúja

A Kecskeméti Törvényszéken felolvasták K. Norbert vallomását a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt DK-s politikus, Czeglédy Csaba ügyében. A koronatanú szerint a Czeglédy által vezetett cégcsoport nem fizette az adóterheit, a megmaradt pénzeket pedig eltüntették. K. Norbert kiemelte, a büntetőeljárás megindulása után Czeglédyék mondták meg, hogy miről beszéljen a nyomozóhatóságoknak – írja a Magyar Nemzet.

Czeglédy Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A héten két tárgyalási napot tartottak Czeglédy Csaba, a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással vádolt korábbi MSZP-s, jelenlegi DK-s politikus, Gyurcsány Ferenc ügyvédjének büntetőügyében. Szerdán és csütörtökön az ügy koronatanújának vallomásait ismertette a Kecskeméti Törvényszék bírája.

A vallomás szerint a Czeglédy által működtetett cégcsoport nem fizetett járulékot és adót, az így megmaradt pénzeket pedig eltüntették – mondta K. Norbert.

A férfi olyan találkozókról is beszámolt, amelyeket „ipari kémkedéstől védett” helyiségekben tartottak. Az ilyen megbeszélések témái között rendszeresen felbukkant az egyes iskolaszövetkezetek bezárása, amelyeket úgy kell megoldani, hogy a könyvelés rendben valónak tűnjön – adta hírül a Hirado.hu.

Czeglédy és cége, a Human Operator Zrt. a vádak szerint egy bűnszervezetet működtetett, amelynek középső szintjén helyezkedett el két koordinátor cég, a Pannon Humán Szerviz Kft. és a Pannon Humán Koordinátor Kft., alsóbb szintjein pedig országosan ismert iskolaszövetkezetek voltak. A hatóságok szerint a cégeken keresztül adóelkerülés céljából hoztak létre egy számlázási láncot.

A vádirat szerint K. Norbert is tagja volt annak a bűnszervezetnek, amelyet Czeglédy Csaba vezetett: a koronatanú generál-alvállalkozóként dolgozott a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt.-nek. A férfi 2019-ben mindent beismert, letöltötte büntetését és egyezséget kötött az ügyészséggel, majd több terhelő vallomást is tett Czeglédyre.

– Az iskolaszövetkezetek nem fizettek adóterheket, a Human Operatornál viszont keletkezett járulék és bértömeg. Megvolt a vállalási ára ennek a partnerek felé… lehetett törekedni arra, hogy ez a vállalt ár és a reális közelebb legyen egymáshoz. De itt arról volt szó, hogy az a pénz nem is indult el lefelé. Erre lett kitalálva a kötbérezés – ismertette a módszert a koronatanú.

K. Norbert korábbi vallomásait hat órán át olvasta fel a bíróság. A férfi arra is kitért, hogy Czeglédyék komoly felkészítést adtak, hogy mit kell vallania a hatóságoknak, miután az ügyben már megindultak az eljárások. Egy ideig így is tett, majd kiszállt, ekkor pedig valakik megfenyegették 2017 decemberében.

A csütörtöki tárgyalási napon a bíró és az ügyész tehettek fel kérdéseket K. Norbertnek – írja a Pestisrácok.hu.

Kiderült: 

a tanú már 2018-ban beszélt arról az ügyészeknek, hogy a vádak szerint a Czeglédyék által eltüntetett pénzekből jutott baloldali kampányokra, szórólapozásra. Hozzátette: ő maga ezekben a kampányokban nem vett részt, az erről szóló vallomásait, a következtetéseit saját tapasztalataiból vonta le, valamint abból, amit Czeglédy Csaba mondott neki.

Az iskolaszövetkezetek felszámolásával kapcsolatban K. Norbert elmondta: az elszámolást úgy kellett kifuttatni, hogy a Pannon Human Szerviz nevű cégnek ne maradjon tartozása. Ezt az elszámolást a láncolat legfelső szintjén álló Human Operator pénzügyesei végezték el. A Pannon Human Szerviz a beérkező összegeket vagy továbbutalta, vagy készpénzben vették fel ezeket. Ezután nem maradt olyan pénzösszeg, amivel rendelkezni lehetett volna.

A tanú arról is beszámolt, hogy a céghálóban az utasításokat középvezetői szinttől felfelé személyesen Czeglédy Csaba adta. Ez a gyakorlatban úgy zajlott, hogy a budapesti iroda legfelső emeletére hívták össze az érintetteket; Czeglédy ott mondta el, hogy az eddig működő iskolaszövetkezetnek melyik lép a helyébe.

Készültek új formanyomtatványok, aztán megbeszélték, hogyan történik az „átpapírozás”, majd a diákokat is át kellett léptetni a kiválasztott új iskolaszövetkezetbe.

A büntetőper a védők és a vádlottak kérdéseivel március 21-én és 22-én folytatódik.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában