Fontos

2022.10.16. 20:59

Változás áll be a Népszámlálás 2022 menetrendjében hétfőtől

Számlálóbiztosok személyes megkeresésére számíthatnak azok az állampolgárok, akik október 16. éjfélig nem töltik ki a Népszámlálás 2022 kérdőíveit. Az adatgyűjtés, melyben hazánk az európai előírásoknak is eleget tesz, november végéig tart, és kötelező benne részt venni, mert ennek elmulasztása súlyos pénzbírsághoz vezethet. A szervezők igyekeztek megkönnyíteni mindenkinek az adatszolgáltatást egyértelmű és gyorsan megválaszolható kérdésekkel, és az egész procedúra célja az, hogy a politikai és gazdasági döntéshozók elő tudják készíteni fejlesztési terveiket, valamint képet kapjanak a társadalom állapotáról - írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet

Megszűnik a Népszámlálás 2022 kérdőívének online kitöltési lehetősége október 17-től (hétfő), így azoknak, akik nem éltek ezzel, számlálóbiztos megkeresését kell fogadniuk lakhelyükön. 

Addig azonban még van egy kis idő, és a tapasztalatok szerint mintegy fél óra alatt lehet válaszolni az interneten a feltett kérdésekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azért nem tudták ebben a formában teljesíteni kötelezettségüket, mert nem jutott el hozzájuk postai úton a kóddal ellátott kérdőív, ám az online válaszadás lehetősége előttük is nyitva áll, ha van Ügyfélkapu-regisztrációjuk. Fontos tudnivaló, hogy adatvédelmi okokból offline módban, vagyis az internetről lekapcsolódva a népszámlálási adatszolgáltatás nem végezhető el.

Az internetes felület átláthatósága és könnyen kezelhetősége egyszerűsíti a kitöltők feladatát. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tudnivalók az online kitöltésről

A kérdőívet közvetlenül a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet elérni, ahol egy jól látható és könnyen értelmezhető felületre érve találhatók a kérdések. Miután a kitöltő mindegyiket megválaszolta, a „Beküldés” gombot megnyomva véglegesíthető az űrlap. Ekkor, tehát a kérdőív beküldése után, letölthetővé válik a kitöltött űrlap, mégpedig a viszonylag elterjedt pdf-formátumban. 

Az okostelefonok elterjedt használata miatt sokakban felmerülhetett az igény, hogy ilyen módon válaszolják meg a kérdéseket, amire gondoltak a készítők, hiszen a kérdőívet mobiltelefonra is optimalizálták.

Aki elakad vagy valamiért hirtelen fel kell függesztenie a kitöltést, az sem pazarolt el értékes perceket a válaszadásra. A készítők megteremtették annak a lehetőségét is, hogy a kérdőív elmenthető legyen kitöltés közben, és az addig adott válaszokat megőrizve később is be lehessen fejezni a hátralévő adatok szolgáltatását. Ehhez regisztrációra van szükség, a regisztrált e-mail-címmel és a regisztráció során megadott jelszóval folytatható a megkezdett munka. 

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy mindez október 16-án éjfélig végezhető el, mert ezután nincs lehetőség online kitöltésre.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában