Munkabeszüntetés

2022.10.06. 09:12

Karácsony Gergely beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

A katasztrófavédelemhez fordult a főpolgármester, azt kéri, vegyék át tőlük a feladatukat.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nem tudja ellátni a szemétgyűjtési feladatait a főváros,

Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Nemzet értesülései szerint a katasztrófavédelemhez fordult, szedjék össze ők a budapestiek szemetét.

Budapest vezetője szerint közegészségügyi veszélyhelyzet fenyeget, amennyiben nem viszik el a szemetet, erre azonban a fővárosi cég, az FKF jelenleg nem alkalmas.

– Budapest területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) munkavállalói a tegnapi napon a társaság egyik telephelyén, ma pedig mindegyik ezzel foglalkozó telephelyén a munkát – a járművek állítólagos műszaki hiányosságaira hivatkozva – érdemben nem vették fel, a munkáltatóval szemben pedig béremelési követelést támasztottak. Ennek következtében a tegnapi napon számos helyen,

a mai napon pedig lényegében mindenhol elmaradt a közszolgáltatás részét képező hulladékgyűjtés

– festi le a helyzetet szerdai levelében a főpolgármester.

A tiltakozások kedden kezdődtek, aznap már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kukáskocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és a takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

A szemétszállítók többek között azt sérelmezték,

a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők.

Állításaik szerint keddig nem is tárgyalt velük a vezetés részéről senki. A munkabeszüntetés hírére viszont a budapesti közműcég vezetője, Mártha Imre szerdán megjelent a Mélyfúró utcai FKF-telephelyen. A luxuséletet élő közművezér kukásautóval érkezett, a jelek szerint viszont nem fogadták el az ajánlatát, ugyanis

a munkabeszüntetés csütörtökön is folytatódik, Budapest utcáit kezdi teljesen elönteni a szemét.

Fidesz: törvényi feladata a Fővárosi Önkormányzatnak a hulladék elszállítása

Törvényi feladata a Fővárosi Önkormányzatnak a hulladék elszállítása, az el nem szállított kukákkal, a dolgozók bérének rendezésével kapcsolatos feladatok ellátása mind az önkormányzat felelőssége – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

Hozzátette: a hulladékszállítást az a cég végzi, amely a főváros százszázalékos tulajdonában van, és az az ember vezeti, akit Karácsony Gergely főpolgármester személyesen nevezett ki.

Wintermantel Zsolt kijelentette: Karácsony Gergely főpolgármesterként elsők között üdvözölte az európai uniós szankciós politikát, „sőt (...) az ál-Klicsko interjújában még további szankciók bevezetését sürgette”.

A kormánypárti politikus álságosnak nevezte, hogy valaki örül valaminek, követel valamit, majd az annak következményeként előálló helyzet megoldását mástól várja és másra mutogat.

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely korábban arról beszélt, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 15 milliárd forintot visszatart Budapesttől, Wintermantel Zsolt azt mondta: ismeretei szerint 2021-ig az elszámolás megtörtént, az elszámolást a főváros részéről aláírták. Ezeket a pénzeket a „kukaholding” kifizette, és a szerdai nyilatkozatuk szerint nincs elszámolási vitájuk a fővárossal.

Karácsony Gergely „szokásához híven (...) Don Quijoteként szélmalmokkal harcol, kreál egyfajta olyan problémát, amellyel a kormányra lehet mutogatni” –  fogalmazott Wintermantel Zsolt, hozzátéve: a feladatellátás ki van fizetve, ha neki vitája van valakivel, azt tegye meg tárgyalóasztal mellett, de a kukásoknak ki kell fizetni a jogosan járó fizetésüket. A tulajdonosnak kell megoldani ezt a helyzetet –  nyomatékosította a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Szerinte a főpolgármester „ahelyett, hogy a saját munkáját, törvényben rögzített feladatát látná el, mindenféle lufikat épít fel, és akkor azok mellé odaáll, vagy éppen kiszúrja, ha éppen a kormányról van szó”.

Wintermantel Zsolt megjegyezte, a felelősöknek nem kell valótlanságokat terjesztenie, hiszen a jelek szerint a sztrájkhangulat abból pattant ki, hogy az egyik vezető azt mondta, 300-400 ezer forintot lehet keresni, és „ez borította ki a bilit a dolgozóknál”.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában