Együttműködés

2022.10.24. 06:24

Szijjártó Péter: a ciprusi földgázmezők kitermelése hozzájárulhatna az energiaválság enyhítéséhez

Szankciók és ársapkák helyett új források bevonására, új szállítási útvonalak építésére lenne szükség az európai energiaellátási válság megoldásához, ezért támogatni kellene a ciprusi partok közelében felfedezett földgázmezők mielőbbi kitermelését is - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nicosiában.

Szijjártó Péter Ioannis Kasoulides ciprusi külügyminiszterrel tárgyalt

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: BORSOS MATYAS

A tárcavezető a ciprusi kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy napjainkban Európa nagy kihívásokkal néz szembe, az ukrajnai háborúra válaszul hozott, "kudarcos" büntetőintézkedések ráadásul még nehezebbé teszik a helyzetet.

Mint közölte, az egyik legsúlyosabb problémát az energiaválság jelenti, és ezt minden olyan lépés csak tovább súlyosbítja, amely csökkenti a kontinens piacán elérhető földgáz mennyiségét. 

Szavai szerint ez senkit nem érhet váratlanul, ugyanis közgazdaságtudományi alapvetés, hogy a kínálat szűkülése az árak emelkedésével jár, ezért az Európai Bizottságnak inkább a források bővítésén kellene dolgoznia.

"Szankciók és ársapkák helyett újabb források bevonására, új szállítási útvonalak építésére van szükség, és ezen a téren Ciprus komoly lehetőséget jelenthet Európa számára"

- mutatott rá. Majd hozzátette, a közösségnek ezért fontos lenne kitalálnia, hogyan segítheti elő a kitermelés minél hamarabbi megkezdését és egy gázvezeték megépítését a szigetországból.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fegyveres konfliktus negatív hatásai rendkívül súlyosan és közvetlenül érezhetők az Ukrajnával szomszédos Magyarországon.

Kitért az inflációra és a magas energiaárakra, s kiemelte, hogy Magyarország mielőbb békét szeretne, ezért régóta hangoztatja a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát.   

Ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az európai uniós külügyi tanács ülésein az elmúlt hónapokban egyfajta "háborús retorika" uralkodott el, ami "még távolabb visz a béke reményétől".

 

"Minél tovább tart a háború, Európa annál jobban fog szenvedni, annál többet fog veszíteni. Néha olyan érzésem van, hogy csak néhányan állunk józanul a kérdéshez"

- fogalmazott, és erre példaként hozta fel a ciprusi vezetést is.   

A miniszter végezetül a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, és arról számolt be, hogy 70 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Cipruson a koronavírus-járvány kirobbanását megelőző évhez képest.   

Hozzátette, hogy miután már háromezer magyar él a szigetországban, a kormány a diplomáciai jelenlét megerősítéséről döntött. Illetve elmondta, hogy a most aláírt felsőoktatási és kutatási együttműködési egyetértési megállapodás nyomán várhatóan nőni fog a Magyarországon tanuló ciprusi diákok száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában