Zsebre ment a játék

2022.10.23. 16:18

A börtönbizniszből busás hasznot húzott a Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó ügyvéd

A magyar adófizetőknek nagyjából tízmilliárd forintjába került az a börtönkártérítési perdömping, amelynek egyik haszonélvezője az időközben már Brüsszelben hazánk ellen dolgozó Magyar Gábor ügyvédi irodája volt – írja az Origo.

Magyar György (b) és Magyar Gábor ügyvéd Nagy Imre és társai semmisségi igazolása ügyében tartott nyilvános ülésen az V. kerületi Markó utcában 2016. október 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Origo arról ír, hogy a börtönbiznisszel jól járt az apja és egyben ügyvédtársa, Magyar György, baloldali politikus, az ellenzéki előválasztás szervezője is.

A 2017-től Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó baloldali aktivista korábban ügyvédként az úgynevezett börtönbiznisz kapcsán vált ismertté. Magyar Gáborék családi ügyvédi irodája volt az egyik haszonélvezője azoknak a dömpingszerűen beadott kártérítési pereknek, amelyekkel esetenként több millió forintot jártak ki a fogva tartott bűnözőknek. Nagyjából tízmilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a Soros-hálózat által is ösztönzött és támogatott börtönbiznisz - erről írt a Magyar Nemzet még 2020-ban, emlékeztet az Origo cikke.

A lap birtokába került dokumentumokból az is kiderült, hogy egyes ügyvédek alkalmanként milliós kártérítéseket értek el rossz börtönkörülményekre hivatkozva olyan bűnözőknek, mint ifj. H. Dezső, aki 2008-ban több társával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán.

A különböző forrásokból származó dokumentumok adatait összevetve megállapítható, hogy 2015 tavasza és a következő év februárja között több mint másfél millió eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hozzá forduló fogvatartottaknak, ami akkori árfolyamon számolva nagyjából félmilliárd forintot jelent.  

Aztán 2017 márciusától 2019 végéig további 8,5 milliárdot fizetett ki az állam már szabadult, illetve a büntetésüket töltő elítélteknek. 

Az első nagy összegű kártérítéseknek gyorsan híre ment a börtönökben, valószínűleg annak is, hogy például a Helsinki Bizottság ezekben az években több mint százmillió forintos támogatást kapott Brüsszelből, az Európai Bizottságtól, a Soros-hálózattól, valamint az Oak Alapítványtól különböző, részben a fogvatartottak jogvédelmét, jogtudatosságát, illetve jogérvényesítését elősegítő kampányokra.

A perek indítását utóbb még egy formanyomtatvány elkészítésével is megkönnyítették, ami az előzőkkel együtt oda vezetett, hogy Strasbourgot valósággal elárasztották a magyar ügyek.

Az Origo cikke szerint kijelenthető tehát, hogy valóságos biznisszé vált a magyar állam perlése és Magyar Gábor irodája az egyik haszonélvezője volt a kártérítési ügyeknek. A 2018-ban MSZP-s színekben képviselőjelölt, majd a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként politikusként is aktív Magyar György fia 2015-ben a Népszava kérdésére megjegyezte: „Sajnos egyre több komoly ügy kerül Strasbourgba, lassan egy külön magyar osztályt lehetne létrehozni." Arról persze már szemérmesen hallgatott, hogy a dömping egyik haszonélvezője éppen a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett – legalábbis a nevük feltűnően sokszor került elő az EJEB döntéseiben.

Az Origo már 2020-ban írt arról, hogy Magyar György is jól járt a börtönbiznisszel. 

A teljes cikket ITT lehet elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában