Uniós források

2022.09.06. 08:57

Varga Judit: korrupcióellenes hatóság jön létre, folytatjuk a párbeszédet a bizottsággal

Az igazságügyi miniszter közösségi oldalán úgy fogalmazott, azért dolgoznak, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak ahhoz, ami őket megilleti.

Forrás: Varga Judit/Facebook

Fotó: Grazmel-Photography

Varga Judit a Facebookon számolt be arról, hogy a hétfői Magyar Közlönyben megjelent két kormányhatározat, amelyek újabb lépést jelentenek a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási alap forrásainak megnyílása felé.

"A magyar kormány a Bizottsággal egyeztetve döntött egy, az uniós források szabályszerű felhasználását felügyelő független hatóság létrehozásáról és a közbeszerzések hatékonyságát értékelő keretrendszer kialakításáról. Folytatjuk a párbeszédet a Bizottsággal. Azért dolgozunk, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak ahhoz, ami őket megilleti"

- írta a miniszter. 

A Magyar Nemzet a hír kapcsán, a hétfői Magyar Közlönyt idézve azt írja, az újonnan létrejövő korrupcióellenes szervezet 

beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.

Mint a lap felidézi, a kormány júliusban vállalta, hogy létrehoz egy független, korrupcióellenes hatóságot és egy korrupcióellenes munkacsoportot azért, hogy hazánk hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Az új hatóság feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz.

A határozat szerint a kormány szeptember 30-ig tesz javaslatot az Országgyűlésnek az új, korrupcióellenes hatóság felállításáról szóló törvény megalkotására, aminek elfogadása után az új testület még 2022. november 21-e előtt létrejöhet. 

Szintén hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint a kormány arról is döntött, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokért, felhasználásért felelős miniszternek gondoskodnia kell „a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer létrehozásáról és működtetéséről”, valamint meg kell vizsgálnia „az egyajánlatos közbeszerzési eljárások lehetséges okait és hatásait”.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában