A megoldást keresik

2022.09.20. 19:52

Varga Judit: előremutató tárgyalások zajlanak Brüsszelben a Magyarországnak járó pénzek folyósításáról

A Magyarországnak járó pénzek folyósításának vonatkozásában előremutató tárgyalássorozat zajlik az Európai Bizottsággal, ahogy teljes a nyitottság a megoldásra az uniós tagállamok részéről is - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.

Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2022. szeptember 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Varga Judit az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, 

amíg az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlást folytat Magyarországgal szemben, addig a jogállamisági eljárás keretében úgy a tagállamok, mint az uniós bizottság a megoldást keresik.

Közölte: az Európai Parlament ideológiai alapú intézmény, politikai többség alapján működik. Ameddig az EP-nek liberális-baloldali többsége van, addig mindig elítélő véleménye lesz Magyarországról. Az EP-nek az európai polgárok valódi problémáival, a mindennapi kihívások megoldásával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy boszorkányüldözést folytat egyes országokkal szemben.

A magyar kormány intézkedéseit bíráló hazai véleményekkel kapcsolatban, amelyek szerint a magyar jogszabálytervezetek nem lennének elégségesek az uniós aggályok eloszlatására, az igazságügyi miniszter azt mondta: 

magyar baloldali hagyomány, hogy külföldön sem Magyarország érdekeit képviselik. 

Ilyen helyzetben sincs nemzeti minimum a baloldal részéről, képviselőik nem hajlandók együttműködni a magyar emberek védelmében 

- fogalmazott.

Az uniós szintű döntések alapszerződések szerinti egyhangúságot igénylő megszavazásával kapcsolatban Varga Judit azt mondta, az uniós szerződések a vétóról nem szólnak, ugyanakkor a konszenzus kultúrájára összpontosítanak. Fontosnak nevezte, hogy az olyan méretű országok számára, mint Magyarország, legyen egy végső menedék, amely biztosítja a legalapvetőbb nemzeti érdekek érvényesülését. Az európai döntéshozatal ereje a konszenzusban rejlik. Konszenzus esetén születhet olyan döntés, amelyet mindenki teljes szívvel tud támogatni - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában