Energiaválság

2022.09.21. 09:42

Spórolni kell: sötétbe borulnak a belga autópályák (videó)

Belgiumban és Franciaországban is az energiatakarékosságra készülnek, a vallon kormány azt teszteli, hogy hogyan és mennyit takaríthat meg azzal, ha a sztráda bizonyos részein lekapcsolják a világítást. A Strasbourg-i Egyetem meghosszabbított téli szünettel spórol az energiával, Párizs világhírű sugárútján, a Champs-Élysées-n pedig a karácsonyi kivilágítás lesz visszafogottabb.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nyugat-Európában alaposan elszálltak az energiaárak, ezért Belgiumban és Franciaországban is ott spórolnak, ahol tudnak. Philippe Henry vallon energiaügyi, mobilitási és infrastrukturális miniszter jelentette be a vallon kormány intézkedését, mely szerint a kevésbé frekventált autópályák bizonyos részein lekapcsolják a világítást, így kívánnak spórolni az árammal – írja cikkében a V4NA.

A miniszter elmondása alapján egy három hónapos tesztüzemről van szó, melynek keretében este tíz és hajnali 5 óra között egyes szakaszokon nem lesz megvilágítva a Belgium déli, francia nyelvű régiójában néhány autópálya szakasz, az érintett területen működő 25 ezer, korábban már korszerűsített fényforrásból 20 ezret minden este lekapcsolnak, a vallon kormány az intézkedéstől energiamegtakarítást remél, a közlekedők biztonságának megtartása mellett.

A miniszter a Twitteren jelentette be, hogy a műveletet szeptember 19-én este megkezdték Vallónia keleti részén.

A Vallóniában 2700 km autópályát és országutat kezelő Sofico nevű vállalat azt várja tőle, hogy csökken a fogyasztás és a hatóságok villanyszámlája egyaránt.

Philippe Henry miniszter hozzátette, hogy közlekedésbiztonsági okokból a veszélyes részek továbbra is meg lesznek világítva. A világítás lekapcsolása szakaszosan történik, a Vallónia keleti részén hétfőn történő lekapcsolást követően szeptember 20-án, kedden a Liège-től Verviers-ig és Bastogne-ig tartó szakasz következik, szerdán pedig Hainau térsége. Az intézkedéstől, melyet szeptember elején jelentett be a vallon kormány, mintegy négyszázezer eurós megtakarítást remél a miniszter.

Mindeközben Franciaországban is megkezdődött a takarékoskodás, a Strasbourgi Egyetem vezetősége bejelentette, hogy két héttel meghosszabbítják a téli szünetet. A terv szerint januárban egy héttel később kezdenék a tanítást és a februári téli szünetet követően egy hétig online oktatásra térnének át. Az intézkedésről beszámoló Le Nouvel Observateur nevű lap értesülései szerint az egyetem épületében télen legfeljebb 19 fok lesz. A fenti intézkedések hallatán nemtetszésüket fejezték ki a diákszakszervezetek, akik szerint a hallgatók számára hátrányos lesz az online oktatás.

Michel Deneken, az egyetem elnöke a France Info-nak nyilatkozott az egyetem vezetésének döntéséről, amire az utóbbi időben jelentős mértékben megemelkedett a gáz-és villanyár miatt van szükség, miután a duplájára nőttek az egyetem kiadásai. Az intézmény elnöke hozzátette, hogy maguk a hallgatók voltak azok, akik ökológiai gesztusokat kértek az egyetem vezetőségétől, a bezárással kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet arra, hogy ezúttal mindössze kilenc napról van szó, míg a koronavírus időszaka alatt 18 hónapig volt zárva az épület.

Spórolásról döntött a világ legszebb sugárútjának tartott párizsi Champs-Élysées-t üzemeltető bizottság is, elnökük, Marc-Antoine Jamet arról beszélt a sajtónak, hogy a sugárút karácsonyi kivilágítása az idén jóval visszafogottabb lesz a szokásosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában