Társadalom

2022.09.12. 13:37

Nyitrai Zsolt: a kormány támogatja a fogyatékossággal élőket

A fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő szervezetek számíthatnak a kormány támogatására - hangoztatta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos hétfőn Budapesten.

Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztosa

Forrás: MTI

Fotós: Kovács Attila

A politikus a harmincadik alkalommal megrendezett sérült gyermekek napján mondott köszöntőt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Kiemelte, a kormány elkötelezett abban, hogy mindenki számára biztosítsa az integrációt és minden magyar polgár önálló életvitelét segítse.   

"Rendkívül fontos számunkra a semmit rólunk, nélkülünk elv, azaz a fogyatékossággal élőket érintő ügyekben mindig kikérjük az érdekeiket képviselő szervezetek véleményét, amelyet beépítünk a döntésekbe" 

- hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Kitért arra, hogy egy évtized alatt csaknem a háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása.   

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös szervezésében zajló eseményen több ezer sérült fiatal vesz részt.   

Az esemény fővédnöke az idén Novák Katalin köztársasági elnök.   

Karácsony Gergely főpolgármester azt hangsúlyozta: büszke arra, hogy a főváros 1991 óta támogatja a sérült gyermekek napját. "A rendezvényre az ország minden pontjából érkeztek fiatalok a nemzet fővárosába" - fűzte hozzá Karácsony Gergely.   

Mint elhangzott, a Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállította a résztvevőket a fővárosba. Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal.   

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke arról beszélt az esemény megnyitóján, hogy a megélhetési válság és a növekvő rezsi nagyon sok értelmi sérült embert érint. Ezért javaslatokkal fordulnak a döntéshozókhoz annak érdekében, támogassák őket ebben a helyzetben.   

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy a másokkal együttélés feltételeire mind nyitottabbá váljon a társadalom.   

Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója beszédében kiemelte, hogy az intézmény hosszú évtizedek óta együtt dolgozik az ÉFOÉSZ-szel a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Megemlítette azt is, hogy Áloméj az Állatkertben sorozatban a mozgássérülteknek szerveznek eseményt, és két évvel ezelőtt a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal elindították a VakációZoo programot, amelynek keretében a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyerekek tudnak egy-egy hetet eltölteni az Állatkertben.   

A 30. alkalommal megrendezett sérült gyermekek napján számos program várja a fogyatékossággal élőket az intézményben, fellép mások mellett a Honeybeast és Vastag Csaba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában