Migráció

2022.09.23. 09:52

Novák Katalin az amerikai–mexikói határra látogatott

Az amerikai–mexikói határon álló falnál az amerikai migrációs helyzetről is tájékozódott Novák Katalin köztársasági elnök egyesült államokbeli látogatásának harmadik napján, amelyen magas rangú állami kitüntetést is átadott.

Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jason DeCrow

Az államfő San Diegó-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eger, azaz Éger Edit írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezés-kötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. Második könyve Ajándék – 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg. Éger Edit a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a „magyar szív és lélek mindig élni fog, sokáig”, és hozzátette, hogy ő mindig amíg csak él, magyar lesz.

Novák Katalin csütörtökön ellátogatott az amerikai–mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke adott tájékoztatást a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Az államfő érdeklődésére a határőr elmondta, hogy az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomással szembesülnek, főként Texasban, de a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak. Hozzátette, hogy számukra a nemzetbiztonság fenntartása az elsődleges, de jelenleg erőforráshiánnyal és főként létszámhiánnyal küzdenek.

Novák Katalin egyesült államokbeli látogatásának hivatalos programjai hétvégén Los Angelesben folytatódnak, ahol a többi között egyetemen tart előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, helyi zsidó közösségi vezetőkkel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából az államfő az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol előadást tart, és szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.

Az államfő egyesült államokbeli hivatalos látogatásának első két napját New Yorkban töltötte, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésén, részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint megbeszélést folytatott Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével és több más nemzetközi, amerikai zsidó szervezet vezetőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában