Lengyel megerősítés

2022.09.04. 12:20

Mateusz Morawiecki: Magyarország és Lengyelország szoros kapcsolata ezután is fennmarad

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: 

idővel "az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket". "Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat" 

- fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben "egy plusz egy, plusz egy, plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc". A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak "különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak" - idézte fel. 

  

Arra a kérdésre válaszolva, "visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók", Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, 

"világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket". 

A kormányfő bízott egy ilyen "kölcsönös megértési platform" kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is "ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak".   

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában