Diplomácia

2022.09.16. 07:11

Kína elutasította a Ferenc pápával való találkozást

A Vatikán kezdeményezte Ferenc pápa és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját míg mindketten a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartózkodtak, de a pekingi vezetés időhiányra hivatkozva elutasította ezt.

Ferenc pápa mindig kész arra, hogy Kínába utazzon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alessandro Di Meo

Az illetékes, akitől az információ származik, nem részletezte, hogy a Vatikán mikor, illetve hogyan vette fel a kapcsolatot az esetleges találkozó ügyében a pekingi vezetéssel. A Vatikán így is kényes párbeszédet folytat a római katolikus egyház helyzetéről Kínában. 

A Vatikán "jelezte elérhetőségét", a kínai fél ugyan "értékelte a gesztust", de azt mondta, hogy Hszinek nem maradt szabad ideje.

Ferenc pápa és Hszi is szerdán Nur-Szultanban tartózkodtak. A katolikus egyházfő a világvallások vezetőinek kongresszusán vett részt, míg a kínai államfő hivatalos látogatáson volt. 

A hírügynökségek egyetértettek abban, hogy kettejük találkozója történelmi jelentőségű lett volna.

Ferenc pápa kedden úton a közép-ázsiai országba a repülőgépen őt kísérő újságírók esetleges találkozót feszegető kérdéseire felelve azt mondta, hogy "nincsenek híreim erről". Amikor pedig arról faggatták, hogy hajlandó lenne-e Kínába elutazni, azzal válaszolt, hogy erre mindig kész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában