Ukrán válság

2022.09.19. 07:06

Folyamatos nyomás alatt állnak a frontok Ukrajnában – frissül

208. napja dúl az orosz-ukrán háború.

Élet az oroszoktól nemrégiben visszafoglalt Izjumban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Cikkünk frissül!

Népszavazást sürgetnek a Donyec-medence két szakadár köztársaságában az Oroszországhoz csatlakozásról

Népszavazás mielőbbi kiírására szólította fel saját regionális vezetőjét hétfőn mind a délkelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság, mind a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt javasolta a Luhanszki Népköztársaság élén álló Leonyid Paszecsnyiknek, hogy egyesítsék erőiket a referendum megrendezésében. Emlékeztetett rá, hogy a két "köztársaság" 2014-ben is egyszerre tartotta meg az "önállóvá" válásáról szóló népszavazást.

Amíg a luhanszki entitás egésze az orosz és a szakadár köztársasághoz tartozó erők ellenőrzése alatt áll, addig a donyecki régiónak csak mintegy a fele. Az ügyben hétfőn megszólalt orosz politikusok és politikai elemzők úgy vélik, hogy a teljes egészében "felszabadított" luhanszki régióban nem lehet nagyobb akadálya a népszavazás megtartásának.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője hétfőn azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy ennek a régiónak a lakói is készek referendumot tartani annak érdekében, hogy Moszkvától biztonsági garanciákat kapjanak, és az orosz hatóságok tartósan a régióban maradjanak. Az északról az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímmel határos Herszon megye a helyi hatóságok szerint teljesen orosz ellenőrzés alatt áll.

Sztremouszov értelmetlennek nevezte Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfői rendeletét 15 Herszon megyei katonai közigazgatási szerv létrehozásáról.

Egy bölcső egy megsemmisült épület romjai között az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 19-én
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az RBK gazdasági lap azt írta, hogy szeptember elején az orosz elnöki adminisztrációhoz közeli forrásokból úgy értesült, a Kreml azt tervezte: 

a Luhanszki Népköztársaságban, a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon, Zaporizzsja és Harkiv megyében még az ősz vége előtt népszavazást tartanak. Az ukrán hadsereg közben a harkivi területek túlnyomó részét visszafoglalta.

A Moszkva-barát harkivi hatóságok szerint Kupjanszk városnak az Oszkol folyó keleti partján lévő részét még mindig a folyamatos ukrán tűz alatt álló orosz és szakadár "szövetséges csapatok" ellenőrzik.

Az RBK szerint a Kreml a népszavazások előkészítésénél abból a koncepcióból indult ki, hogy ezeket a katonai helyzettől függően "a közeli vagy a távoli jövőben" lehet megrendezni. A lap két informátora azt állította, hogy a "közeli" alatt szeptembert, a "távoli" alatt pedig novembert értették az elnöki apparátusban.

Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország főtanácsának titkára, Andrej Turcsak korábban azt mondta, szimbolikus és helyes lenne, ha november 4-én, a Nemzeti Egység Napján tartanának népszavazást a donyecki és a luhanszki régió, valamint a "felszabadított területek" Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Herszon megye lakóinak azt tanácsolták, hogy a telet más régióban töltsék

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt tanácsolta az orosz ellenőrzés alól megszabadult térségben található települések lakóinak, hogy a téli időszakra utazzanak el otthonukból.

"Tekintettel a felszabadult településeken kialakult helyzetre, azt tanácsoljuk, hogy a téli időszakra költözzenek el Kárpátalja, Hmelnickij és Zsitomir megyék területére" - írta Jaroszlav Janusevics herszoni kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői beszámolója szerint. Kiemelte, hogy ezt különösen ajánlják a gyermekes családoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. Azt azonban nem részletezte, hogy mit kell érteni "a kialakult helyzet" alatt.

A hivatalnál hozzátették, hogy a belső menekültstátus megszerzése után a Herszon megyeiek pénzügyi támogatásban részesülnek: a felnőtteknek fejenként kétezer hrivnya (körülbelül 21 639 forint), a fogyatékossággal élőknek és a gyermekeknek pedig háromezer hrivnya (32 458 forint) jár.

Az Egyesült Államok elismerte a szegényeken és mentális ápoltakon végzett biológiai kutatásokat

Elismerte az amerikai küldöttség Genfben, hogy az Egyesült Államok biológiai kutatásokat végzett alacsony jövedelmű ukrán állampolgárokon és pszichiátriai intézeti betegeken - jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők parancsnoka hétfőn Moszkvában.

A tábornok szerint ez a biológiai és toxinfegyverek betiltásáról szóló egyezmény részes feleinek találkozóján történt, amelyet szeptember 5. és 9. között tartottak Genfben. A tanácskozást Moszkva kezdeményezte, a dokumentum rendelkezéseinek megsértésével vádolva meg az Egyesült Államokat és Ukrajnát.

Az Ukrajna elleni támadás kezdete óta az orosz védelmi minisztérium többször is állította: 

bizonyítékot találtak arra, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyvereket fejlesztett Ukrajnában. 

Ukrán és amerikai színekben pompázó zászló egy ukrán tankon a Harkovi megyei Novosztepanivkában 2022. szeptember 19-én
Fotós: AFP

Ezzel kapcsolatban Genfben az orosz fél kéttucatnyi kérdést tett fel Washington és Kijev képviselőinek, a többi között azt, hogy milyen kutatásokat végeztek fertőző kórokozók és mérgező anyagok felhasználásával az ukrán katonákon és mentális betegeken.

"Az amerikai küldöttség elismerte ezeket a tényeket, ugyanakkor megjegyezte, hogy a patogén biológiai minták Egyesült Államokba szállítása »nem volt gyakori«. Ezen a megfogalmazáson kívül, amely nem teszi lehetővé, hogy meg lehessen ítélni a biológiai minták külföldre szállításának mennyiségét és gyakoriságát, semmilyen más magyarázatot nem adtak a találkozó résztvevőinek" - mondta az altábornagy.

Katonai járművek cseréjéről állapodott meg Szlovénia és Németország

Ljubljana 28 M-55S típusú, a Szovjetunióban kifejlesztett, de több országban gyártott közepes harckocsit küld Ukrajnának, cserében Németország a saját készletéből 35 német gyártmányú teherautót és 5 víztartályt ad Szlovéniának - közölte hétfőn a szlovén miniszterelnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint erről Robert Golob szlovén kormányfő és Olaf Scholz német kancellár állapodott meg.

"A három ország közötti csere erősíti a védelmi együttműködést Szlovénia és Németország között" - olvasható a sajtóközleményben.

Az M-55S harckocsi a T-55-ös modell modernizált változata.

Dnyipropetrovszk régiót támadták az oroszok

Oroszország a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih körzetet lőtte. Olekszandr Vilkul, Krivij Rih-i katonai vezető szerint a körzetet több rakétavetővel támadták. Áldozatokról nem számolt be.

Oroszország tagadja, hogy Izjumnál háborús bűncselekményt követtek el

Hazugok és a „bucsai forgatókönyv” szerint készültek azok a vádak, amelyek szerint az orosz erők háborús bűncselekményt követtek el Izjumban - jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

Ez ugyanaz a forgatókönyv, mint a bucsai.

Ugyanannak a forgatókönyvnek az alapján alakul minden. Ez hazugság, természetesen meg fogjuk védeni az igazságot ezzel a történettel kapcsolatban

 - mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij videoüzenetben állította, hogy tömegsírt fedeztek fel a Harkov megyei, az ukrán hadsereg által az orosz megszállás alól felszabadított Izjumban.

Ukrainian woman mourns over her deceased husband
Egy ukrán asszony gyászol férje sírja mellett a kelet-ukrajnai Izjum közelében 2022. szeptember 19-én
Fotós: Metin Aktas / Forrás: Anadolu Agency / AFP

Robbanásokat jelentettek Melitopol repülőterén

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere elmondta, hogy a Zaporizzsjai területhez tartozó Melitopolban erős robbanás történt szeptember 19-én délután. Fedorov nem közölt részleteket a támadásról.

Kinyitnak a McDonaldsok Kijevben

Az ukrajnai McDonalds gyorsétteremlánc sajtóosztályának vezetője a Facebookon közölte, hogy keddtől elkezdik fokozatosan kinyitni éttermeiket Ukrajnában. Elsőként kedden három kijevi éttermet nyitnak meg, amelyek egyelőre még csak házhozszállítást vállalnak, vendégeket októbertől fognak fogadni.

Az ukránok megsemmisítettek egy orosz támaszpontot 

Az ukrán fegyveres erők megsemmisítették az oroszok bázisát a luhanszki régióban lévő megszállt Kagyijivkában, valamint semlegesítették az orosz katonákat és hadi felszerelést a novoajdari erdőgazdaság területén - közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Bill Clinton: A NATO bővítése nem felelős az orosz invázióért

Clinton elutasítja azt, hogy az elnöksége idején történt NATO-bővítés a felelős Oroszország ukrajnai inváziójáért.

„Azt hiszem, a helyes dolgot tettük a helyes időben. Ha ezt nem tettük volna meg, ez a válság még hamarabb bekövetkezett volna” – fejtette ki Clinton.

Az ukrán csapatok a Donbasszra összpontosítanak

Az ukrán hadsereg szerint csapatai átkeltek a stratégiai fontosságú Oszkil folyón, és támadásra készülnek az orosz megszálló erők ellen a keleti Donbaszban.

Az Oszkil folyó átlépése újabb fontos mérföldkő Ukrajna ellentámadásában az északkeleti Harkov régióban.

A háborún Európa már nem nyerhet

Az ukrajnai háború elhúzódásán még nyerhetnek valamit a kínaiak és az amerikaiak, de egy biztos, hogy ezen a háborún Európa már nem nyerhet – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hétfőn Pozsonyban, ahol felszólalt egy panelbeszélgetésen a Ladislav Hanus társaság által szervezett konzervatív konferencián.

A szakadárok elítélték az EBESZ egyik alkalmazottját

Az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok árulás vádjával 13 év börtönbüntetésre ítélték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik alkalmazottját - jelentették hétfőn orosz hírügynökségek.

Oroszország szorosabbra fűzné viszonyát Kínával

Egy magas rangú orosz biztonsági tisztviselő kínai látogatása során kijelentette, hogy a Kreml a Pekinggel való kapcsolatok szorosabbra fűzését tekinti legfőbb politikai céljának.

Nyikolaj Patrusev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elnökölt nemzetbiztonsági tanács titkára a Pekinggel valóátfogó partnerség és stratégiai együttműködés erősítését az orosz külpolitika feltétlen prioritásának"nevezte.

Elkezdték visszautasítani az orosz turistákat

Nyikolaj Patrusev, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elnökölt nemzetbiztonsági tanács titkára a Pekinggel való
átfogó partnerség és stratégiai együttműködés erősítését az orosz külpolitika feltétlen prioritásának"
nevezte.kezdték visszautasítani az orosz turistákat

Az Európai Unió öt Oroszországgal határos országából négy hétfőn kezdte el visszautasítani az orosz turistákat, mondván, hogy ne utazzanak, amíg országuk háborúban áll Ukrajnával.

Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia új korlátozásokat vezetett be, míg Finnország úgy döntött, hogy nyitva marad, bár csökkentette a vízumot kérő orosz utazók számára elérhető konzuli találkozók számát.

Az oroszok tagadják a háborús bűnök elkövetését

A Kreml visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el az ukrajnai Harkov tartományban.

Ez ugyanaz a forgatókönyv, mint Bucsában. Ez hazugság, és természetesen megvédjük az igazságot ebben a történetben"
– fogalmazott Peszkov.

Az orosz erők fokozzák az ellenőrzéseket Mariupolban, helyi lakosokat tartóztatnak le

Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andriuscsenko szerint az orosz megszállók az utóbbi időben megnövelték a városban járőröző és személyazonossági ellenőrzéseket végző rendfenntartó erők számát. A tisztviselő hozzátette, hogy az oroszok emellett fokozzák a helyiek körében folytatott mozgósítási kampányt.

13 civil halt meg Donyeckben

A Reuters jelentése szerint Alekszej Kulemzin, Donyeck szakadár polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy 13 civil, köztük két gyermek halt meg a donyecki Kujbisevszkij kerületet ért csapásban.

Nincs víz

Az ukránok állítása szerint az orosz ágyúzás miatt maradt a megszállt Enerhodar egyes területei vízellátás nélkül. Dmytro Orlov, a zaporozsjei területhez tartozó Enerhodar elmenkült ukrán polgármestere azt állítja, hogy a helyi lakosok a Kakhovka víztározó egyik partjának és a város ipari területének orosz ágyúzásáról számoltak be. Az állítást független forrásból nem lehet megerősíteni.

Gigantikus hiba

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt állítja, hogy közölte kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel, hogy „gigantikus hiba” lenne megszegni az Oroszország elleni szankciókat az ukrajnai invázió során.

Üzentek az oroszok a Krím-félszigettel kapcsolatosan

A Krím az Orosz Föderáció szerves része, az orosz területre vonatkozó bármilyen követelés megfelelő választ fog kapni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A 2022-es gabonatermésre vonatkozó becslések a 2021-es szint alatt maradnak

Ukrajna 2022-re 50-52 millió tonna gabonatermést vár, ami nem változik az előző becsléshez képest, és elmarad a tavalyi 86 millió tonnától – közölte az ország mezőgazdasági miniszterhelyettese. A minisztérium közölte, hogy szeptemberben 5,4-5,5 millió tonna gabonaexportra számít, szemben az augusztusi 4,5 millió tonnával – mondta Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszterhelyettes egy sajtótájékoztatón.

Ezt ígéri az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem hagynak fel az Oroszországtól elvesztett területek visszaszerzéséért folytatott harcokkal, miután Kijev közölte, hogy csapatai az Oszkil folyó keleti partjára nyomultak előre, és fenyegetik az orosz megszálló erőket a Donbaszban.

Oroszország eddig 55 harci repülőgépet veszített

Brit hírszerzés szerint Oroszország valószínűleg négy harci repülőgépet vesztett Ukrajnában az elmúlt 10 napban. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szeptember 19-i hírszerzési frissítésében állítja, hogy Oroszország a teljes körű harcok kezdete óta mintegy 55 harci repülőgépet veszített.

Biden üzent Putyinnak

Joe Biden amerikai elnök a CBS 60 Minutes című műsorának vasárnap este adott interjújában arra figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy ha nukleáris vagy más nem hagyományos fegyvereket vetne be Ukrajna ellen, az „következetes” amerikai választ vonna maga után.

Az orosz csapatok több erőműre is csapást mértek

Orosz csapatok csapást mértek a Pivdennoukrajszk atomerőműre a déli Mikolajiv régióban, de a reaktorok nem sérültek meg, és rendben működnek – jelentette a Reuters. Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom szerint a hétfőn kora reggel történt robbanás a reaktoroktól 300 méterre történt, és megrongálta az erőmű épületeit. A támadás egy közeli vízerőművet és távvezetékeket is megrongált.

Éberséget kért katonáitól az amerikai tábornok

„A háború most nem megy túl jól Oroszország számára. Tehát mindannyiunk kötelessége, hogy magas készenléti és éberségi állapotot tartsunk fenn”– mondta Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, miután szeptember 18-án ellátogatott egy lengyelországi katonai bázisra – írja a Reuters. Milley azt is kijelentette, hogy nem azt sugallja, hogy az Európában állomásozó amerikai erőket fokozott veszély fenyegeti.

Több mint 18 000 ukrán áramellátása állt helyre

Az ukrán energiaügyi minisztérium jelentése szerint Donyeck, Zaporizzsja és Mikolajiv megyében mintegy 18 800 fogyasztónál sikerült visszakapcsolni az áramot. Körülbelül 793 300 fogyasztó azonban továbbra is a szolgáltatás helyreállítására vár.

Legalább 390 gyerek halt meg a háborúban

Az orosz-ukrán háborúban február 24. óta legalább 390 gyerek halt meg, 757-en pedig megsebesültek. A legtöbb áldozatot Donyeck megyéből jelentették, ahol 395 gyereket érintettek a harcok. Az ukrán Legfőbb Ügyészség szerint a számok magasabbak lesznek, mivel még nem számolták hozzá azokat, akik az oroszok által megszállt területeken és a jelenleg is harcokkal érintett területeken haltak meg vagy szenvedtek sebesülést.

Oroszország több mint 50 lövedéket lőtt ki Szumi megyére

Az orosz erők a Szumi megyében lévő Volfine falut lőtték, a támadások egy 82 éves férfit megöltek – mondta Dmitro Zsivickij, a megye kormányzója. Elmondása szerint az orosz légicsapás egy helyi farmot is megrongált, mintegy 100 sertés és egy ló pusztult el.

Több ország is korlátozza az orosz turisták belépését

Lengyelország és a balti államok állítólag várhatan ma lezárják a határaikat az orosz turisták előtt. Kristi Raik, az Észt Külpolitikai Intézet igazgatója a Twitteren azt írta, hogy Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia ideiglenesen korlátozza az uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok beutazását az Ukrajna elleni orosz háború miatti biztonsági fenyegetések miatt. Raik szerint csak bizonyos kategóriák – családtagok és uniós tartózkodási engedéllyel rendelkezők – léphetnek be az országokba.

Oroszország iráni drónokat vetett be

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy Oroszország iráni támadó robotrepülőgépeket vetett be – írta a New York Times. A lapnak nyilatkozó ukrán katonai tisztviselő szerint a Shahed-136 támadó drónok maradványait fedezték fel a földön az Ukrajna által ebben a hónapban az ország északkeleti régióiban indított ellentámadás során.

Nem selejtezik le az amerikai fegyvereket

Az ukrán erők nem selejtezik le az Egyesült Államoktól kapott, már elhasználódott fegyvereket, helyette maguk gyártanak pótalkatrészeket és megjavítják azokat. Az M777 tarackok és a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) javításához közvetlen amerikai segítséget is kapnak, rendszeresek ugyanis a videókonferenciák a nagyjából 50 tagú ukrán javítócsapat és az amerikaiak között, ahol útmutatást kapnak az egyes eszközök helyreállításához.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 6007 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5927 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A rendőrség 182 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte az ORFK.

Öt civil halt meg

Öt civil halt meg orosz támadásokban a kelet-donyecki régióban az elmúlt nap folyamán, míg a nyugatabbra fekvő Nikopolban több tucat lakóépület, gázvezeték és villanyvezeték megsérült – közölték a regionális kormányzók.

Az ukrán hadsereg jelentése

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy erői visszaverték az orosz csapatok támadásait a keleti Harkov régióban és a déli Herszonban, valamint a délkeleti Donyeck egyes részein. A közlemény szerint az ukrán csapatok előrenyomultak az Oskil folyó keleti partjához Harkiv régióban. „Tegnaptól Ukrajna ellenőrzi a keleti partot” – áll a jelentésben. Független forrásból még nem erősítették meg.

Az oroszok ismét lőtték Zaporozsjét

Oroszország szeptember 19-ére virradóra ismét rakétacsapást indított Zaporozsje (Zaporizzsja) ellen. Olekszandr Sztaruk, megyei kormányzó szerint az orosz erők nyolc lövedéket lőttek ki infrastrukturális létesítményekre. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Elítéli a háborút egy orosz popsztár

Oroszország egyik népszerű énekesnője, Alla Pugacseva felszólította az orosz hatóságokat, hogy nyilvánítsák külföldi ügynöknek, szolidaritásként erősen háborúellenes férjével, Maxim Galkinnal. A férfit pénteken titulálták külföldi ügynöknek, miután elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását. Pugacseva a közösségi médiában igazi megvesztegethetetlen orosz hazafinak nevezte férjét, aki jólétet, békét, szólásszabadságot akart szülőföldjének.

Zelenszkij: felkészülünk

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök azt mondta: talán most úgy tűnik, hogy a sorozatos győzelmek után kialakult Ukrajnában egy viszonylagos nyugalom, de ez csupán felkészülés a következő válaszcsapás-sorozatra. Ukrajnának szabadnak kell lennie – az egésznek! – mondta Volodimir Zelenszkij.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában