Idézetgyűjtemény

2022.09.01. 08:46

Elképesztő kampányt folytat a baloldal az uniós pénzek megvonásáért

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára, valamint Cseh Katalin, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos is mindent elkövetett az elmúlt években azért, hogy megvonják az uniós forrásokat Magyarországtól csak azért, mert a magyarok nem nekik adtak bizalmat az országgyűlési választásokon. A baloldal az Unióban, ahol csak tud, a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányol, hogy ezzel minél többet ártson a jobboldali-nemzeti kormánynak.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Magyarországot elítélő jelentést fogadott el még július 13-án az Európai Parlament balliberális többségű Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE), amelyben a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő által jegyzett dokumentum azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy egyelőre ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet - emlékeztet összefoglalójában az Origo. Az EP LIBE bizottsága szerint ki kell zárni a finanszírozásból azokat a magyar kohéziós programokat, amelyek hozzájárulhatnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez. A LIBE javasolta továbbá, hogy az Európai Unió Tanácsa is állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata.

A jelentéstervezetet az Európai Parlament következő, szeptember 12–15. között Strasbourgba tervezett plenáris ülésén vitatják meg, plenáris szavazást is tartanak róla.

A források megvonásáért kampányol a magyarországi baloldal

Két hét múlva tehát ismételten Magyarország baloldal általi megbüntetése lesz a napirenden az EP-ben. Éppen ezért érdemes összegyűjteni azokat a kijelentéseket a különféle baloldali politikusoktól, akik azt követelik, hogy hazánk egyetlen eurócentnyi forrást se kapjon, mivel a magyar emberek nem őket választották meg április 3-án. 

Fontos azt is megemlíteni, hogy míg hazai színtéren az ellenzéki politikusok látszólag zászlajukra tűzték a pedagógusok ügyét, a valóság mégis az, hogy

az EU-ban, ahol csak tudnak, ott a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányolnak, ezzel valójában saját politikai haszonszerzésük előmozdításával ellehetetlenítve az említett ágazati béremelések megvalósulását.

Dobrev a legharcosabb 

A Magyarország megbüntetését szorgalmazók közül kiemelkedik Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Már 2020 májusában, a koronavírus-válság kellős közepén azt mondta,

 

végre el kell fogadni azokat a szabályokat, melyek az antidemokratikus kormányokat kizárják az uniós források felhasználásából.

 

Majd pedig 2021 februárjában azt közölte, hogy

mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek.

Júliusban pedig teljesen nyíltan azt mondta, hogy

 

amíg Orbán Viktor és kormánya ezt a politikát folytatja, azaz, amíg Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, egy fillér európai uniós támogatás nem fog érkezni az Orbán-kormány által szétosztható keretekből.

 

Gyurcsányé ezt követően sem állt le, és 2021 decemberében azt mondta, hogy

végre olyan következménye lesz a magyar kormány demokratikus értékeinket romboló politikájának, ami igazán fájni fog Orbánnak: ha nincs jogállam, nem lesznek uniós források sem. Macron elnökkel folytatott megbeszélésünk után bátran kijelenthetjük, hogy a francia soros elnökség alatt bevezetik a jogállamisági mechanizmust.

Cseh Katalint nem zavarta a saját korrupciója

Gyurcsánynéhoz hasonlóan Cseh Katalin is, aki egyébként nagyon súlyos korrupciós ügybe keveredett, folyamatosan a magyar emberek megbüntetése mellett kampányolt. Még EP-képviselővé választása előtt azt mondta,

az európai pénzek osztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve; amelyik kormány ezeket megsérti, azok helyett közvetlenül az EU ossza a pénzt. [...] az EU jelenleg nem tudja biztosítani a jogállamiság kritériumait mindenki számára. Ezt a hiányosságot meg kell oldani: ne osszon uniós pénzt az a kormány, amely nem tudja biztosítani az átlátható, értékteremtő pénzköltés feltételeit. Én például semmilyen formában nem támogatnám, hogy a magyar állampolgárok és vállalkozók elbukják az EU-s pénzeket, ezért mondjuk, hogy a problémás kormányoktól vonják el a pénzosztás jogát.

Majd pedig 2022 elején már mint EP-képviselő nyíltan fenyegetőzött:

A mechanizmust azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál – hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül, hogy az uniós forrásokon ne a markukat tartó oligarchák és a pénzéhes kormányközeliek gazdagodjanak –, használjuk hát ezt az eszközt! (...) Ne feledjük: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.

Karácsony is feljelentette a kormányt Brüsszelben

A magyar embereket támadó kórusból természetesen Karácsony Gergely sem maradt ki. 2021 májusában azt mondta,

 

ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre, és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt.

 

Majd pedig júniusban arról számolt be, hogy

 

volt egy javaslatom: létrehoztunk egy széles önkormányzati szövetséget annak érdekében, hogy azoknál a tagállamoknál, amelyek alapvetően megsértik az uniós alapértékeket, a kormányokat büntessék, ne az embereket, és közvetlenül kapják meg az EU-s pénzeket az állampolgárok, a vállalkozások, az NGO-k, a helyi önkormányzatok.

 

További árulkodó idézetekért és az eredeti cikkért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában