Nincs vita

2022.08.31. 06:56

Továbbra is Gyurcsány a főnök a baloldalon: most megfenyítette a szövetségeseit

Egyetlen baloldali párt sem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére, miszerint elfogadhatónak tartják-e, hogy Gyurcsány Ferenc előírja nekik, kikkel és miről vitázhatnak, tárgyalhatnak. A saját szövetségeseit nyilvánosan fenyegető bukott miniszterelnök magatartását ugyanakkor Kocsis Máté nem hagyta szó nélkül. „Feri szerint nem szabad vitázni az ellenfelekkel. Persze. Jobb kilövetni a szemüket” – írta a Fidesz frakcióvezetője.

Forrás: Facebook/Tranzit

Továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök a baloldalon – vonható le a konzekvencia a napokban történtek alapján. Ismert: a DK elnöke fenyegető hangnemű bejegyzésben rontott neki az egész baloldalnak amiért egyes politikusaik – többek között Ujhelyi István, Márki-Zay Péter, Gelencsér Ferenc – részt vettek a Tranzit közéleti évadnyitóján és leültek vitázni a kormánypártok képviselőivel – az már más kérdés, hogy teljesítményük még saját sajtójuk szerint is harmatos volt - idézi fel a Magyar Nemzet.

Rendszerváltó pártok csak egy dologról tárgyalhatnak a rendszerkívüliekkel. A demokratikus, szabad és tisztességes választásokról, annak feltételeiről. Semmi másról (...) Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. A Fidesz nem partner

– utasította rendre saját szövetségeseit Gyurcsány. Mindezek után a Magyar Nemzet valamennyi baloldali párthoz kérdéssel fordult, miszerint elfogadhatónak, demokratikusnak tartják-e, hogy egy párt megmondja a másiknak mit tegyen, kikkel és miről vitázhat, tárgyalhat. Megkeresésükre azonban sem az MSZP, sem az LMP, sem a Párbeszéd, sem a Jobbik, sem a Momentum nem reagált. De a DK-tól is hiába vártak választ arra a kérdésre, hogy ők vajon eltűrnék-e fordítva mindezt. Egyedül Donáth Anna állt ki amellett, hogy az ellenzéknek le kell ülnie vitázni a kormánypártokkal.

A Momentum volt elnöke saját közösségi oldalán, azaz magánvéleményként azt hangoztatta: nem lesz előrébb az ellenzék, ha minden egyes vitától távol marad és újra csak a saját táborához beszél. – Ha azért nem vitázik, mert azt hiszi, hogy ezen múlik a rendszer „legitimitása”. Pont azért kell elmenni újra és újra ezekre a vitákra, hogy ne kényelmesedjünk bele a rendszer ellenzékének szerepébe. Hogy ne gondoljuk, hogy annyi a politika, hogy a saját Facebook-falunkra posztolgatunk. Hogy ne zárkózzunk be mi is a saját buborékunkba – írta Donáth.

Míg a megfenyített baloldali pártok igen, a Fidesz frakcióvezetője nem hagyta szó nélkül a bukott miniszterelnök magatartását.

Feri szerint nem szabad vitázni az ellenfelekkel. Persze. Jobb kilövetni a szemüket

– írta Kocsis Máté a 2006-os őszi eseményekre utalva. 

Rétvári Bence közösségi oldalán pedig arra emlékeztetett, hogy a Tranzitra évek óta hiába hívnak DK-s politikusokat, ők soha nem mentek el, míg ugyanők a választási kampányban óriásplakátokon követeltek nyilvános miniszterelnök-jelölti vitát. 

– Ne feledjük, hogy ők beszélnek árokbetemetésről, amikor a másik oldalt még vitapartnernek se tartják. A gumilövedékek és műveleti területek világa ez, amire Gyurcsány annyira készül – írta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában