Ukrán válság

2022.08.08. 06:56

Nem sérült meg a zaporizzsjai atomerőmű a belövések nyomán – frissül (videó)

166. napja tombol az orosz-ukrán testvérháború.

Cikkünk frissül!

Tíz mérföldes körzetben nem közelítheti meg semmilyen katonai jármű az ukrán gabonát szállító hajókat

Nyilvánosságra hozták hétfőn az ukrajnai gabonexport céljára létrehozott fekete-tengeri folyosóval kapcsolatos szabályokat, amelyek értelmében például tíz tengeri mérföldes körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a hajókat.

Az ukrán gabonaexport újbóli elindításáról szóló megállapodás kitér a Boszporuszon keresztül közlekedő hajók biztonságára is, amelyet a török, orosz és ukrán hadsereg, valamint az ENSZ képviselői alkotta közös koordinációs központ (JCC) felügyel.

A végleges megegyezés szerint a JCC folyamatosan tájékoztatja a gabonaszállításban részt vevő feleket a hajók pontos tartózkodási helyéről és útvonaláról, így mind az orosz, mind az ukrán, mind pedig a török katonaság óvni tudja azokat, és biztosítani tudják a tíz tengeri mérföldes (18,5 kilométer) biztonsági zónát a hajóknak a humanitárius tengeri folyósó mentén.

"A résztvevők semmilyen támadást nem mérhetnek sem kereskedelmi vagy más civil hajókra, sem pedig a jelen kezdeményezésben érintett kikötőkre" - olvasható a dokumentumban.

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik. Az ukrajnai háború februári kezdete óta az ukrán gabona fekete-tengeri exportja megbénult, ami az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint mintegy 47 millió ember akut éhezését okozta már eddig is világszerte. A gabonaexport újraindításáról a múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével született megállapodás.

Ukrajna orosz bérgyilkosok elfogásáról számolt be

Őrizetbe vettek két embert Ukrajnában hétfőn, akikről az ukrán hatóságok azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés megbízásából meg akarták gyilkolni az ukrán védelmi minisztert és az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megbízók célpontonként mintegy 150 ezer dollárt (58 millió forint) ajánlottak a gyanúsítottaknak a gyilkosságok végrehajtásáért. Az SZBU mindazonáltal meghiúsította az orosz katonai hírszerzés (GRU) tervét, hogy beszivárgók révén végezzenek három emberrel - hangsúlyozta közleményében a SZBU. A miniszteren és kémfőnökön kívül még egy ukrán aktivista volt a célpontjuk.

Az egyik gyanúsított az orosz irányítás alatt álló, kelet-ukrajnai Luhanszk megyében él, ahová Fehéroroszországból érkezett. A másik pedig kijevi. A közlemény szerint mindkettőjüket az északnyugat-ukrajnai Kovel városában vették őrizetbe.

Moszkva egyelőre nem reagált az ukrán állításokra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban leváltotta mind az SZBU vezetőjét, mind az ukrán főügyészt, mert szerinte mind az SZBU-nál, mind az ügyészségnél számos esetben fordult elő, hogy ukrán illetékesek együttműködtek Oroszországgal.

A Világbank további 4,5 milliárd dollárt, a Pentagon újabb 1 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Ukrajnának

A Világbank hétfőn bejelentette, hogy további 4,5 milliárd dollárnyi segélyt nyújt Ukrajnának az Egyesült Államok által biztosított pénzalapoknak köszönhetően a kijevi kormány támogatására "a háború okozta sürgős szükségletek kielégítésére".

Az újabb segélycsomag lehetővé teszi az ukrán központi kormányzat és a helyi hatóságok számára a szociális támogatások, a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások kifizetését - hangsúlyozta a Világbank hétfői közleménye.

A fentiekkel együtt a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli pénzügyi támogatás teljes összege csaknem 13 milliárd dollárra nőtt.

Ezzel párhuzamosan az amerikai védelmi minisztérium további 1 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna részére, amely az eddigi legnagyobb mértékű segélycsomag, amelyet az amerikai elnök saját keretéből jóváhagyhat.

A katonai támogatás a nagy hatótávolságú HIMARS és NASAMS rakétakilövő-rendszerekben használt lőszert, Javelin rakétákat, és 50 darab, egészségügyi célra használt M113-as lánctalpas, páncélozott szállító harcjárművet tartalmaz 

- jelentette be J. Todd Breasseale, a Pentagon szóvivője hétfőn.

Ezzel az Egyesült Államok által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli segélyek teljes összege mintegy 9,8 milliárd dollárra nőtt az orosz katonai támadás február 24-i megindítása óta.

Zaharova: Kijev túszul ejti Európát a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével

Kijev gyakorlatilag túszul ejti Európát a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével - jelentette ki hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A lesből és az éj leple alatt elkövetett gyilkosságok a banderista ideológia híveinek lényegi jellemzői, ami már a nagy honvédő háború óta ismert. De most már nemcsak Ukrajna és Oroszország népét vették célba. Gyakorlatilag túszul ejtik Európát és látszólag nincs ellenükre, hogy lángba borítsák náci példaképeik szolgálatában 

- hangoztatta Zaharova arra reagálva, hogy az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére.

Mint mondta, az ukrán kormányerők tevékenysége miatt minden egyes nappal veszélyesebbé válik a helyzet az orosz kézre került atomerőmű térségében. Hozzátette, hogy a tűzérséget működő reaktorokra és a kiégett fűtőelemek lerakatára vezetve "az ukránok saját magukat veszik célba".

Zaharova közölte azt is, hogy rendszeresen küldenek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a helyszínről friss információkat, "amelyek tükröződnek a szervezet információs körleveleiben és minden bizonnyal mutatják az ukrán hadsereg törvényellenes cselekedeteit, amelynek parancsnoksága végleg elveszítette a józan gondolkodás képességét".

A Panama lobogója alatt közlekedő, Ukrajnából származó gabonát szállító Navi Star áruszállító hajó áthalad a Boszporusz-szoroson 2022. augusztus 7-én
Forrás: Yasin AkgulL / AFP

Újabb lépést tesznek egy új hidegháború felé az oroszok és az amerikaiak

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit a stratégiai atomfegyverek korlátozásáról szóló szerződés (START) szerinti ellenőrzések alól - erről augusztus 8-án számolt be az orosz külügyminisztérium.

Az Orosz Föderáció most kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni, mivel Washington makacsul el akarja érni az ellenőrzések újraindítását olyan feltételek mellett, amelyek nem veszik figyelembe a fennálló realitásokat, egyoldalú előnyöket teremtenek az Egyesült Államok számára, és gyakorlatilag megfosztják az Orosz Föderációt attól a jogától, hogy amerikai területen hasonló ellenőrzéseket végezzen
- áll a közleményben.

Így állnak a harcok Ukrajnában

Továbbra is heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Donyeck régióban Bahmut és Avgyijivka határában - ismertette hétfőn az ukrán vezérkar hadijelentésében.

A közlés szerint Szoledartól és a szomszédos Bahmuttól keletre orosz támadásokat vertek vissza, illetve sikerült megakadályozni előretöréseket Sziverszktől keletre és Avgyijivkától délnyugatra.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn arról számolt be, hogy az orosz csapatok kezére került Herszonnál az ukrán hadsereg ellentámadást indított és rakétákkal lőtte a stratégiailag fontos, a korábbi harcokban már károkat szenvedett antonyivszkij-hidat és a nova kahovkánál lévő duzzasztógáton átvezető utat.

Hozzátette, hogy az átkelőhelyekben okozott károk miatt komolyan akadozik a Dnyeper jobb partvonalán lévő orosz csapatok ellátása.

Újabb ukrán megye csatlakozna Oroszországhoz

A zaporizzsjai régió hatóságai mérlegelik az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás megtartásának lehetőségét, akár online formában is. Ezt augusztus 8-án, hétfőn jelentette be Vlagyimir Rogov, a régió tisztviselője.

"Most 100%-ban offline készülünk, de ami az elektronikus szavazást illeti, most gondolkodunk rajta. Arra törekszünk, hogy technikailag lehetővé tegyük azt is" - mondta Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádió adásában - írja az iz.ru.

Ötven évre kitilthatják az orosz állampolgárokat Ukrajnából

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegelni fogja azt a petíciót, ami szerint 50 évre megtiltanák az orosz állampolgároknak az Ukrajnába való belépést.

A kezdeményezést májusban indították és az elmúlt időszak alatt megszerezte az államfő általi megfontoláshoz szükséges szavazatok számát, ami több mint 25 ezer.

Minden ukrán biztonsága érdekében most és a jövőben azt javasoljuk, hogy a következő 50 évre teljesen zárják le a belépést Ukrajnába minden orosz állampolgár előtt, és ne adjanak ki tartózkodási engedélyt oroszoknak, kivéve azoknak, akik Ukrajna oldalán harcolnak
- áll a petícióban.

A dokumentumot Zelenszkij hivatalának honlapján tették közzé - írja az iz.ru

Az oroszok szerint rendben működik az atomerőmű

"Normális üzemmódban" működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű - közölte hétfőn Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Balickij az orosz állami nukleáris energetikai vállalatnak (Roszatom) az erőműnél tartózkodó képviselőire hivatkozva állította, hogy a zaporizzsjai atomerőműben minden rendben van, a létesítmény az orosz hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Fegyveres orosz katona a zaporizzsjai atomerőműnél. Európa egyik legnagyobb atomerőműve immár orosz felügyelet alatt áll, de továbbra is az ukrán szakemberek működtetik
Forrás: Andrej Borodulin / AFP

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője az ukrán televízióban arra szólított fel, hogy tegyék harcmentes övezetté a zaporizzsjai atomerőmű területét és küldjenek békefenntartókat a régióba.

Vasárnap Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az Interfax szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn az ukrán hadsereget vádolta meg azzal, hogy csapásokat mértek az atomerőműre, aminek szavai szerint "katasztrofális következményei" lehetnek hatalmas területekre nézve, beleértve európai régiókat is. Hozzátette: Oroszország elvárja, hogy azok az országok, amelyeknek befolyásuk van az ukrán vezetésre, vessék azt latba annak érdekében, hogy leállítsák az erőmű elleni támadásokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Japánban tartott sajtótájékoztatóján felszólított arra, hogy a múlt hét végi csapások és a kölcsönös vádaskodások után engedjék be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi ellenőreit a zaporizzsjai atomerőműhöz.

Robbanás történt Harkovban

Oleh Synyehubov, Harkov ukrán kormányzója a Telegramon megerősítette, hogy legalább egy ember meghalt a hétfő reggeli támadásban, a sürgősségi orvosi személyzet a helyszínen van. Harkov ukrán polgármestere, Ihor Terehov a Telegrammon azt írta: nem sokkal korábban robbanás történt. Ezen a békés és sűrűn lakott területen biztosan nincs katonai infrastruktúra. Kérek mindenkit, hogy tartózkodjon óvóhelyeken – a robbanások megismétlődhetnek.

Az ENSZ vezetője szerint az atomerőmű elleni támadás „öngyilkos dolog”

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár újabb figyelmeztetést adott ki, miszerint minden atomerőmű elleni támadás „öngyilkos dolog”, miután az ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet ért lövésekről érkeztek jelentések. Azt mondta: reméli, hogy ezek a támadások véget érnek, és hogy az ellenőrzőszervek végre bejuthatnak az erőműbe.

Ukrajna késlelteti a kulcsfontosságú híd újranyitását délen

Ukrán csapások késleltetik az Oroszország által megszállt Herszon városában lévő Antonivszkij híd újranyitását. A híd egyike annak a két átkelőhelynek, amelyen az orosz erők átjutnak az általuk elfoglalt területre a Dnyepr folyó nyugati partján. A híd az elmúlt hetekben Ukrajna egyik fő célpontja volt, hogy előkészítse az oroszok által ellenőrzött déli területek visszafoglalására irányuló erőfeszítéseit.

Folytatódik a lövöldözés Donyeckben

Pavlo Kijrilenko, a terület kormányzója hétfő reggel megerősítette, hogy vasárnap összesen öt ember halt meg a térségben, további 17 ember pedig megsebesült.

Továbbra is kitart az ukrán védelem a donbaszi régióban

Az orosz erők vasárnap folytatták támadásaikat Donyeck várostól északra és északnyugatra – az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint. Az oroszok ukrán állásokat támadtak a megerősített Piski és Avdijivka települések közelében. Amellett, hogy Oroszország egyre szorosabbra fűzi a Donbasz feletti ellenőrzését, megerősítette pozícióit Dél-Ukrajnában, hogy megakadályozza egy esetleges ukrán ellentámadás megindítását.

A HIMARS rakétarendszerrel támadtak az ukránok

A HIMARS csapást mért az orosz megszállók állásaira Melitopolban, összesen 100 orosz katona halt meg a támadásban - jelentette be a város polgármestere, Ivan Fedorov.

Az ukrán légierő három orosz állást lőtt Herszon megyében

A „Dél” hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az ukrán erők megöltek két tucat orosz katonát és megsemmisítettek különböző orosz felszereléseket, köztük egy T-62-es harckocsit, öt egység páncélozott és egyéb katonai járművet, valamint egy lőszerraktárat.

Letartóztatások Bahmutban

Az ukrán hatóságok letartóztattak orosz hadsereget segítő kollaboránsokat. Az ukrán nemzeti rendőrség augusztus 7-én jelentette, hogy azonosítottak és letartóztattak hat orosz szimpatizánst a Donyeck megyei Bahmut városában.

Svédország csatlakozik a britekhez

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere üdvözölte Svédország döntését, hogy csatlakozik azon országokhoz, amelyek hozzájárulnak ahhoz az Egyesült Királyság által vezetett programhoz, hogy az ukrán személyzetet az Egyesült Királyságban képezzék ki.

Orosz veszteségek

Oroszország 5083 egységnyi katonai felszerelést (tank, ágyú, repülőgép, helikopter... stb.) veszített február 24. óta. Az Oryx nevű elemző portál szerint legalább 3238 megsemmisült, 109 megsérült, 326 pedig elhagyott. További 1410 egységet foglaltak el az ukrán erők. Az információkat fényképek, videók és más nyilvánosan elérhető adatok felhasználásával gyűjtötték. A szakértők úgy vélik, hogy az orosz berendezések elvesztésének tényleges számai jóval magasabbak.

A népszavazás kizárja a tárgyalást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében kijelentette, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, ha Ukrajna megszállt területein népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az orosz erők jelenleg nagy területeket birtokolnak Kelet-Ukrajna Donbász régiójában és a déli területeken, ahol a tisztviselők felvetették a népszavazások lehetőségét.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 07-én az ukrán-magyar határszakaszon 7275 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 367 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 7-én 166 ember, köztük 74 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

26 ezer ügyben nyomoznak

Ukrajna csaknem 26 000 feltételezett háborús bűnügyben nyomoz, amelyeket Oroszország februári inváziója óta követtek el, és 135 ember ellen emeltek vádat – állította a háborús bűnökért felelős főügyész a Reuters hírügynökségnek. A vádlottak közül körülbelül 15-öt ukrán őrizetben tartanak, a többi 120 pedig továbbra is szabadlábon van.

Normális a háttérsugárzás az atomerőműnél

Olekszandr Sztarukh regionális kormányzó szerint a tesztek megállapították, hogy a Zaporizzsja atomerőműben a háttérsugárzás normális. A létesítmény nukleáris része is sértetlen maradt, miután szombaton késő este találat érte a területet. Az erőműben és a közeli Energodar városában a mérések továbbra is normálisak. Európa legnagyobb atomerőműve jelenleg orosz irányítás alatt áll, de ukrán technikusok üzemeltetik.

Orosz rakéták katonai célpontokat értek el Vinnyica megyében

Augusztus 7-én este több rakéta talált el katonai létesítményeket Vinnyica megyében – közölte az ukrán légierő parancsnoksága. Az biztos, hogy vannak áldozatok, de részletes információkat egyelőre nem közöltek.

Csak egyetlen ukrán régiót nem ért orosz rakétatalálat

Ukrajna túlnyomó többsége a háború februári kitörése óta valamikor orosz támadásoknak volt kitéve. Jevhen Jenin, a belügyminiszter első helyettese szerint csak egy régiót, Csernyovcit kímélték meg a támadók. „Az orosz támadásoktól Donyeck megye szenvedte el a legsúlyosabb károkat, és több mint 3000 alkalommal bombázták. Luhanszk megyét 4000-szer, Mikolajivot pedig 700-szor támadták meg. Csak egyetlen régió van, amely hála Istennek nem tapasztalta meg az orosz rakéták becsapódását, ez pedig Csernyivci megye” – mondta a miniszterhelyettes. Csernyovci a NATO-tag Romániával határos ukrán terület.

Fokozódó orosz támadások keleten

Megszaporodtak az orosz támadások Donyeck városától északra és északnyugatra. Az orosz erők megtámadták az ukrán állásokat Piski és Avdiivka települések közelében. Kijev közölte, hogy a donyecki régió más helyszíneit is lőtték.

További hat gabonaszállító indulhat el

További hat, az ukrajnai háború által visszatartott mezőgazdasági rakományt szállító hajó kapott zöld utat, hogy elhagyja az ország fekete-tengeri kikötőit. A Közös Koordinációs Központ – amely a nemzetközi megállapodást felügyeli – azt állítja, hogy a hajók hamarosan elindulnak Csornomorszkból és Odesszából. A szállítmányok között 219 000 tonna kukorica, 6 600 tonna napraforgóolaj és 11 000 tonna szója található.

Borítókép: Ukrán katona a regionális katonai igazgatóság orosz támadásban megsemmisült épületének romjai között a dél-ukrajnai Nyikolájevben 2022. augusztus 5-én / MTI / AP / Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában