Orosz olajimport

2022.08.29. 22:00

Magyarország tett a legtöbbet az energiafüggetlenségért

Az Eurostat adatai szerint a háború kitöréséig a V4-es országok közül Magyarország csökkentette legnagyobb mértékben a függőségét az olaj terén.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mostanában sok szó esik arról, hogy melyik ország mennyire függ az orosz szénhidrogénektől. Az Eurostat adatai szerint a háború kitöréséig a visegrádi négyek közül Magyarország csökkentette legnagyobb mértékben a függőségét olaj az terén – olvasható a Mandiner cikkében.

Szlovákia

A képzeletbeli rangsor utolsó helyén északi szomszédunk áll. Az 1. ábra tanúsága szerint Szlovákia függése az orosz olajimporttól csupán 9 százalékponttal csökkent kilenc év alatt. Míg 2013 januárjában az ország teljes olajimportjának 87 százaléka származott Oroszországból, addig 2022 januárjában ez az érték 78 százalék volt.

Forrás: Eurostat

Ahogyan az ábra is mutatja, északi szomszédunk orosz kitettsége lényegében a teljes vizsgált időszak alatt magasabb volt a V4-es átlagnál. A legnagyobb 12 havi csökkenést a szlovák függés mértékében 2013 májusa és 2014 májusa között mérhettük, amikor a kitettség értéke 18 százalékpontot esett. Ezt a csökkenést azonban gyors visszapattanás követte.

Csehország

A függőség csökkentésében a V4-es régió bronzérmét a csehek szerezték meg. A 2. ábra tanúsága szerint az ország függése az orosz olajimporttól 16 százalékponttal csökkent kilenc év alatt.

Míg 2013 januárjában az ország teljes olajimportjának 44 százaléka származott Oroszországból, addig 2022 januárjában ez az érték 28 százalék volt.

Forrás: Eurostat

Az is látszik, hogy a csehek kitettsége – földrajzi okok miatt érthető módon – a teljes vizsgált időszak alatt alacsonyabb volt a V4-es átlagnál. A legnagyobb 12 havi csökkenést a függés mértékében 2019 júniusa és 2020 júniusa között mérhettük, amikor a kitettség értéke lényegében nullára esett, összesen 35 százalékpontot zuhanva. Ezt a csökkenést azonban itt is gyors visszapattanás követte.

Lengyelország

Az ezüstérmet a lengyelek érdemelték ki. Ahogyan a 3. ábra mutatja, az északi ország függése az orosz olajimporttól 22 százalékponttal csökkent kilenc év alatt.

Míg 2013 januárjában az ország teljes olajimportjának 80 százaléka származott Oroszországból, addig 2022 januárjában ez az érték már csak 58 százalék volt.

Forrás: Eurostat

Ahogyan az ábra is mutatja, bár a lengyelek orosz kitettsége lényegében a teljes vizsgált időszak alatt magasabb volt a V4-es átlagnál, 2022-re már nagyon közel volt egymáshoz a két érték. A legnagyobb 12 havi csökkenést a lengyel függés mértékében 2020 decembere és 2021 decembere között mérhettük, amikor a kitettség értéke 19 százalékpontot esett.

Magyarország

A képzeletbeli rangsor első helyén Magyarország áll. A 4. ábra tanúsága szerint

hazánk függése az orosz olajimporttól 34 százalékponttal csökkent kilenc év alatt.

Míg 2013 januárjában az ország teljes olajimportjának 80 százaléka származott Oroszországból, addig 2022 januárjában ez az érték már csupán 46 százalék volt.

Forrás: Eurostat

Az is leolvasható a grafikonról, hogy

hazánk – egyedüli V4-es államként – képes volt az átlag feletti függőségét átlag alattira csökkenteni.

A legnagyobb 12 havi csökkenést a magyar függés mértékében 2016 júliusa és 2017 júliusa között mérhettük, amikor a kitettség értéke 35 százalékpontot esett. Ezt a csökkenést azonban ebben az esetben is egy növekvő szakasz követte.

Összefoglalás

2013 januárjától az orosz–ukrán háború előtti utolsó hónapig, 2022 januárjáig mind a négy visegrádi ország csökkentette az orosz olajnak való kitettségét. Az Oroszországból importált olaj a teljes olajimport 87 százalékáról 78 százalékára csökkent Szlovákia, 44 százalékáról 28 százalékára Csehország, 80 százalékáról 58 százalékára Lengyelország és 80 százalékáról 46 százalékára Magyarország esetében.

Az orosz olajtól legnagyobb mértékben Magyarország tudta csökkenteni a függését, összesen 34 százalékponttal. A lengyel mutató 22, a cseh 16, a szlovák pedig 9 százalékpontot csökkent a vizsgált időszak alatt.

2022 elején a legalacsonyabb arányban Csehország vásárolt orosz olajat, a cseheket Magyarország, Lengyelország és Szlovákia követte a függőség mértékét tekintve. Hazánk egyben az egyetlen olyan V4-es ország volt, mely a függés mértékét átlag felettiről átlag alattira tudta csökkenteni – olvasható a Mandiner cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában