Súlyos a helyzet

2022.08.24. 09:29

Idén már több mint 150 ezer határsértőt fogtak el

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon 150 százalékkal nőtt az érkezők száma – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Rendőrök intézkednek határsértőkkel szemben Kiskunmajsa közelében 2021. október 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Donka Ferenc

Idén már 150 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly ez a szám több mint 62 ezer volt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György a műsorban azt mondta, hogy az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon 150 százalékkal nőtt az érkezők száma, de egyre több a menedékkérő az olasz, a görög és a török határon is.

Hozzátette, hogy éhínség miatt mintegy 36 millió ember hagyta el az otthonát Afrikában, ami hosszú távon súlyos helyzethez vezet.

A főtanácsadó jellemzőnek nevezte azt is, hogy a migránsok az Európai Unióból megpróbálnak az Egyesült Királyságba jutni, amit – folytatta – semmi nem indokol, hiszen az unióban nem fenyegeti őket semmi.

Hozzátette: addig ennek nem lesz vége, amíg az Európai Unió nem küld világos üzeneteket, hogy az illegális határátlépés, a jogszabályok semmibevétele és az embercsempészés tilos.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy 1123 embercsempészt fogtak el idén eddig, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 581 volt. Ma már ott tartunk, hogy a magyar börtönökben lévők tíz százaléka embercsempészés miatt került oda – emelte ki.

„Azok a korábbi prognózisok, amelyek a határhelyzet folyamatos romlására utaltak, megfelelnek a valóságnak” – fogalmazott Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában