Hogy is van ez?

2022.08.30. 07:31

Ezeket nem említi Dobrev Klára, amikor az egészségügyet szidja

Dobrev Klára nem vesz tudomást sem az utóbbi évek történelmi léptékűnek mondható egészségügyi fejlesztéseiről, sem az egészségügyi rendszer rákfenéjének tartott korrupció törvény általi, szigorú üldözéséről - írja a Magyar Nemzet. Gyurcsány felesége tovább szapulja a kormányt, pedig a baloldal országlása idején került válságos helyzetbe az egészségügy.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nemzetközi élvonalba került a magyarországi génterápiás szemészet

– adta hírül Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora. 

Az orvosi egyetem a régióban szinte egyedülálló, szemészeti génterápiás kezelőcentrum minősítést kapott. Így lehetővé vált egy teljes vakságot okozó genetikai hátterű szembetegség kezelése a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően

- számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap megjegyzi, úgy látszik, akadnak olyan politikusok, akik az ehhez hasonló fejlesztésekről a hazai egészségügyben vagy nem vesznek tudomást, vagy inkább elhallgatják a tényeket. 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) Európai Parlamentbe delegált képviselője nemrég bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, melyben figyelmen kívül hagyta az utóbbi évek történelmi léptékűnek mondható egészségügyi változtatásait. Gyurcsány Ferenc felesége elismételte a baloldal gyakran hangoztatott vádjait az orvoshiányról, a kezelések elmaradásáról és arról, hogy „az egészségügy már rég nem működik”. 

A Magyar Nemzet kiemeli:

elég visszatetsző a magyar betegellátás totális csődjéről hallani panaszkodni azt a Dobrev Klárát, aki férjével tavaly ősszel még a szicíliai közös üdülésüket megszakítva is inkább visszarepült Magyarországra, hogy a „nem létező” hazai orvosok és a „nem működő” magyar kórházi ellátás révén végezzék el Gyurcsány Ferenc vakbélműtétjét.

Annyi bizonyos, hogy az elmúlt évtizedekhez képest az utóbbi években forradalminak nevezhető változások és fejlesztések zajlottak a magyarországi egészségügyben. A legfontosabbnak talán az orvosok és az egészségügyi dolgozók többlépcsős, kiemelkedő mértékű béremelése tekinthető. 

Amíg 2010-ben, tehát a Gyurcsány–Bajnai-kormány regnálásának végén egy húsz éve a pályán lévő orvos alig 165 ezer forintot keresett, most 1,35 millió forint körüli alapbér illeti meg. 

Egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező ápoló csupán 160 ezer forintot kapott 2010-ben, míg idén több mint félmillió forint érkezik a számlájára.
Gyurcsányné arról sem ejtett szót, hogy beteg és orvos egyaránt jól járt a hálapénz kivezetésével, melyet Orbán Viktor kormányának törvényalkotása tett lehetővé. 

Az évtizedeken keresztül az egészségügyi rendszer rákfenéjének tartott korrupcióforrást szigorú büntetéssel sújtja a törvény mind a hálapénzt adó, mind az azt elfogadó oldaláról. A törvény értelmében ugyanis az egészségügyi dolgozó három évig, beteg vagy hozzátartozó pedig egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmények felderítésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat folytathat le megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyi dolgozók esetében. 

A hatóság közölte, hogy minden hálapénzzel összefüggő bejelentést megvizsgálnak, és sokszor maguk az egészségügyi dolgozók tájékoztatják őket korrupciógyanúról. Tavaly 42 esetben indítottak eljárást hálapénz miatt a hivatalos adatok szerint. 

Emellett a szándékos bűncselekmények elkövetése munkajogi következményekkel is jár. Az elkövető munkaviszonya azonnali hatállyal megszűnik, majd hosszú évekig nem helyezkedhet el a közellátásban. 

Dobrev Klára az egészségügyi fejlesztésekről sem beszélt. Se szeri, se száma az utóbbi években átadott legkorszerűbb technológiájú CT és MRI diagnosztikai eszközöknek, valamint a daganatos betegeket segítő kezeléseknek. 

Példa erre a rosszindulatú hasnyálmirigy-daganat egyik típusát gyógyító izotópos kezelés meghonosítása. Idéntől nálunk is elérhető az a gyógymód, melyért korábban a betegeknek a svájci Bázelbe kellett utazniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában