Ukrán válság

2022.08.18. 07:28

Demonstratívan atombaleset elhárítására készülnek Ukrajnában – frissül (videó)

176. napja pusztítják egymást az oroszok és ukránok.

Katasztrófaelhárítási gyakorlat az zaporozsjei atomerőmű közelében

Forrás: AFP

Fotó: DIMITAR DILKOFF

Cikkünk frissül!

Kiderült, mit titkoltak az amerikaiak

Az Egyesült Államok engedélyezte Kijevnek, hogy amerikai fegyvereket használjon a Krím elleni támadásokhoz.

Ezt augusztus 17-én jelentette be a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője – írja a Politico. A lap szerint az Egyesült Államok Ukrajna részének tekinti a Krímet.

Lángol egy lőszerraktár Oroszországban

Kigyulladt egy lőszerraktár Timonovo falu közelében

– közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója augusztus 18-án. Az eddigi adatok szerint nincsenek halálos áldozatok. Oroszország szerint szabotázs történt – írja az IZ.

Zelenszkij a védelmi együttműködésről és a zaporizzsjai atomerőműről tárgyalt a török államfővel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben Recep Tayyip Erdogan török államfővel, megvitatták a védelmi együttműködést, az Oroszországi Föderáció „nukleáris zsarolását” és az ukrajnai gabonaexport kérdéseit – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség az ukrán elnök honlapján kiadott közleményre hivatkozva.

A két elnök a közlemény szerint pozitívan értékelte a gabonaexport-kezdeményezés végrehajtását. Zelenszkij kiemelte Törökország és személyesen Erdogan vezető szerepét abban, hogy ez a kezdeményezés elindult és megvalósul. Megjegyezte, hogy ez segít leküzdeni a globális élelmiszerválságot. A vezetők megvitatták a kezdeményezés javításának, a megvalósításához szükséges biztonság erősítésének és az export mennyiségi növelésének lehetőségeit.

A megbeszélésen szóba került, hogy Ukrajna szerint az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok mostanáig csaknem félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el. Az államfők egyetértettek abban, hogy a lopott árukkal folytatott kereskedés elfogadhatatlan.

A megbeszélésen megvitatták a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzetet, valamint az Oroszországi Föderáció – ukrán szóhasználat szerinti – nukleáris zsarolását.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz „nukleáris zsarolás” a zaporizzsjai atomerőműben az egyik legnagyobb kockázat, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja teremtett és az országoknak kemény és következetes választ kell adniuk bármilyen, a nukleáris biztonságot fenyegető lépésre, hogy időben megállítsák azt. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak azonnal ki kell vonnia csapatait az atomerőmű területéről.

Az államfők emellett érintették a védelmi együttműködés kérdését és megvitatták a lehetőségeket ezen a területen. Erről azonban az ukrán fél részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy a török elnök részt fog venni a Krími Platform elnevezésű ukrán kezdeményezés második csúcstalálkozóján.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán elnöki iroda sajtószolgálatára hivatkozva beszámolt arról, hogy a két államfő jelenlétében Ukrajna és Törökország közötti egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelyben Ankara vállalta, hogy részt vesz Ukrajna háború utáni újjáépítésében. A dokumentumot török részről a kereskedelmi miniszter, ukrán részről az energetikai tárca vezetője látta el kézjegyével.

Első projektként a Kijev megyei Romanyivka faluban található híd helyreállítását fontolgatják, amely Bucsát és Irpinyt köti össze a fővárossal. A híd az orosz invázióban elpusztult. Megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös ukrán–török munkacsoportot hoznak létre a helyreállítási kérdések megvitatására.

Zelenszkij Erdogan előtt António Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt négyszemközt, majd mindhárman közös megbeszélést tartottak. Ez utóbbi után Zelenszkij – a Szuszpilne hírportál beszámolója szerint – leszögezte: Oroszországgal csakis azután lehetségesek a tárgyalások, ha az orosz csapatok elhagyják a jogellenesen elfoglalt ukrán területeket.

Erdogan a maga részéről kifejezte: változatlanul hisz abban, hogy a háborúnak a tárgyalóasztal mellett véget lehet vetni. Hozzátette: kész megvitatni az ENSZ-főtitkárral és Zelenszkijjel folytatott háromoldalú megbeszélés eredményeit Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Zelenszkij a gabonaexportról is tárgyalt az ENSZ-főtitkárral

A gabonaexportról, az orosz fogságban lévő ukrán katonákról és az orosz „nukleáris zsarolásról” tárgyalt az ukrán elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben.

Megbeszéltük a fejlesztés lehetséges irányait, az ukránok illegális és kényszerkitoloncolásának kérdéskörét, katonáink és orvosaink fogságból való kiszabadítását

– idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség Volodimir Zelenszkij Facebook-bejegyzéséből.

Különös figyelmet fordítottunk a zaporizzsjai atomerőműben folyó orosz nukleáris zsarolás témájára. Az agresszor szándékos terrorjának globális katasztrofális következményei lehetnek, ezért az ENSZ-nek biztosítania kell e stratégiai létesítmény biztonságát, demilitarizálását és az orosz csapatok felügyelete alóli teljes felszabadítását

– hangsúlyozta Zelenszkij a Telegram alkalmazáson közzétett tájékoztatásában.

Oroszország felkészült a NATO elleni háborúra

Moszkvának a NATO elleni háború nem áll érdekében, azonban atomhatalomként a legmegfelelőbb döntést kell meghoznia

– mondta Ivan Nechaev , az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese. 

Oroszország fegyveres erői modern és nagy pontosságú fegyverekkel vannak felszerelve, amelyekkel el tudja érni Ukrajnában azokat a célokat, amelyeket az orosz elnök kitűzött.

A diplomata megjegyezte, hogy Oroszország nem tervezi atomfegyver bevetését, és minden ezzel ellentétes híresztelés valótlan. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy Moszkva nem akar atomfegyvert használni, a fő cél az elrettentés.

Elárulták az oroszok, mikor vetnének be atomfegyvert

Ivan Necsajev, az orosz Külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatóhelyettese közölte, hogy országa katonai doktrínája szerint melyek azok a szituációk, amikor atomfegyvert vethetnek be.

Mint elmondta, a nukleáris válaszlépés „csak tömegpusztító fegyverek bevetésével történő agresszióra adott reakcióként megengedett, vagy amikor az állam veszélyben van”.

Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok „tudatában vannak az agresszív oroszellenes retorika következményeinek”,

amelyben a nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatban félelmet keltenek.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nevezte hazugságnak a híreket, melyek szerint Moszkva nukleáris és vegyi fegyverek bevetését tervezné Ukrajnában. Hangsúlyozta: Oroszországnak nincs szüksége ilyen eszközökre.

Az oroszok szerint 600 főt vesztettek az ukránok

Mintegy hatszáz fős ukrán veszteségről számolt be szokásos napi tájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön, Moszkvában. Igor Konasenkov altábornagy állítása szerint 

a meggyilkolt katonák közül kilencven külföldi volt.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1757 drónt, 366 föld-levegő rakétarendszert, 4340 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 800 rakéta-sorozatvetőt, 3312 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4938 különleges katonai járművet veszítettek.

A Donyec-medencei szakadár köztársaságok hatóságai szerint csütörtökön több települést ért ukrán tüzérségi támadás. A luhanszki régióban lévő Szvitlodarszkban három polgári lakos - köztük egy gyerek - életét vesztette, további 12 pedig megsérült, amikor vízosztáshoz összegyűlt embereket értek találatok. A Donyecki Népköztársaság 13 településére 379 tüzérségei lövedéket lőttek ki.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy három, Kinzsal hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31-es repülőgépet vezényelt a kalinyingrádi exklávéba, a "hadászati feltartóztatást célzó pótlólagos intézkedések" keretében.

 

A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

 

Egy ember meghalt a Mikolajivot ért támadásban

Egy orosz támadásban egy ember meghalt, ketten megsérültek Mikolajivban – mondta Olekszandr Szjenkevics, a város polgármestere.

Újabb orosz csapás Harkovban

Ma kora reggel ismét orosz találatok érték Harkovot. A támadásban egy ember meghalt, 18-an pedig megsérültek. A várost tegnap este is rakétacsapás érte, akkor hét ember halt meg.

Orosz figyelmeztetés: leállítják az erőművet, ha Ukrajna nem hagyja abba a bombázását

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy leállítja a Zaporizzsja atomerőművet, ha Ukrajna továbbra is folytatja a létesítmény ágyúzását. Az orosz radioaktív, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője azt mondta, a csapások során megsérültek az épület tartalék támasztórendszerei. „Baleset esetén radioaktív anyagok lepnék el Lengyelországot, Németországot és Szlovéniát” – tette hozzá Igor Kirillov. Oroszország és Ukrajna egymást vádolja az üzem elleni támadásokkal, mindkét fél tagadja a vádakat.

Bármelyik fél hibájából is történne, a katasztrófa az ukrán hidrometeorológiai intézet modellezése alapján így terjedne Európa-szerte:

55 diplomáciai képviselet folytatta a munkáját Kijevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében kiemelte a nagyköveti szolgálatok fenntartásának fontosságát a háború alatt, és elmondta, hogy már 55 nagykövetség folytatta munkáját. Zelenszkij augusztus 17-én Belgium, Spanyolország, Kirgizisztán és Románia új ukrajnai nagyköveteinek megbízóleveleit vette át.

Oroszország: Ukrajna atomkatasztrófát készül előidézni

Oroszország tagadta, hogy erői nehézfegyvereket telepítettek volna a Zaporizzsja atomerőműbe, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy az ENSZ-térségi látogatása előtt provokációra készül, amelynek során Moszkvát fogja megvádolni a katasztrófa előidézésével – közölte a védelmi minisztérium. „Az orosz csapatoknak nincs nehézfegyverük sem az állomás területén, sem a környező területeken. Csak őregységek vannak” – írják a közleményben. (Magyar Nemzet)

176 rakétát lőttek szerdán a Szumi régióra

Augusztus 17-én az orosz erők 176 lövést adtak le Szumi megyére. A kormányzó, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők 15 támadást hajtottak végre a térségben. Áldozatokról nem beszélt, de az orosz lövöldözések egy iskolát, egy kulturális központot és több lakóházat is megrongáltak Esman községben.

Óriási orosz exportbevétellel számolnak

Oroszország az energiaexportból származó bevételek 38%-os növekedését tervezi idén a megnövekedett olajexport és a gázárak emelkedése miatt. Oroszország energiaexportból származó bevétele az előrejelzések szerint idén eléri a 337,5 milliárd dollárt.

Kanadai segítség a fűtéshez

Kanada 450 millió kanadai dollár (348 millió amerikai dollár) hitelt folyósított Ukrajnának fűtési üzemanyag vásárlására a tél előtt – jelentette be Chrystia Freeland ottawai pénzügyminiszter. Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök a Twitteren mondott köszönetet a segítségért Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek.

Ukrajna, Törökország és az ENSZ vezetői Lvivben tárgyalnak a gabonaexport-megállapodásról

António Guterres ENSZ-főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök megvitatja „a konfliktus politikai megoldásának szükségességét" és az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőmű helyzetét – mondta egy ENSZ-szóvivő.

Iszlamista terroristasejtet számoltak fel a Krímben

Egy magas rangú orosz tisztviselő állítása szerint az oroszok által annektált Krím-félszigeten az FSZB biztonsági szolgálat feloszlatta egy betiltott iszlamista csoport hat fős terroristasejtjét. Ezt követte az orosz támaszpontok és más infrastruktúra elleni csapások sorozata a régióban, amelyeket Oroszország szabotázsként kezelt.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 6935 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6913 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 290 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 17-én 262 ember, köztük 79 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Oroszországban leváltották a fekete-tengeri flotta parancsnokát

Az orosz RIA hírügynökség forrásai szerint Igor Oszipovot Viktor Szokolov váltotta a flottaparancsnoki poszton, miután több robbanás történt a krími orosz katonai infrastruktúrákban. Ha Moszkva megerősíti a vezetőcserét, ez számít az egyik legjelentősebb katonai tisztviselő elbocsátásának a háborúban.

Újabb halottja van a Harkov elleni csapásnak

Hétre emelkedett a Harkov elleni szerdai orosz rakétacsapás halálos áldozatainak a száma, 17-en még kórházban vannak – közölték az ukrán állami vészhelyzeti szolgálatok. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy egy panelházat teljesen lerombolt a támadás. Harkov megye kormányzója, Oleh Sziniehubov arról számolt be, hogy az orosz erők augusztus 18-án éjjel rakétákat indítottak Harkovra, öt ember megsebesült, köztük egy gyerek.

Nyugalmazott amerikai tábornokok sürgetik az ukrajnai fegyverszállításokat

Tizenkilenc nyugalmazott amerikai tábornok és korábbi kijevi nagykövet felszólította a Biden-adminisztrációt, hogy fokozza az ukrajnai fegyverszállításának ütemét. Azt mondták, hogy az Egyesült Államok elegendő fegyvert biztosít a patthelyzet biztosításához, de nem elegendőt ahhoz, hogy segítsen Ukrajnának visszaszerezni az Oroszország által elfoglalt területeket. A The Hill című lapban megjelent kommentárban azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok hagyja magát elriasztani az orosz nukleáris fenyegetéstől, miközben nem veszi figyelembe, hogy az Egyesült Államok arzenálja mennyire elriasztja Oroszországot. A múlt hónapban Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy a fegyverszállítások ütemét korlátozza Ukrajna fegyverfogadási képessége a használatukra kiképzett katonák tekintetében, valamint az, hogy a NATO-szövetségeseknek támogatniuk kell a szállításokat. A 300 km hatóságú taktikai rakétarendszer (ATACMS), valamint a merevszárnyú repülőgépek esetleges szállítása kapcsán Sullivan úgy fogalmazott: „A fő cél annak biztosítása, hogy ne kerüljünk egy harmadik világháború felé sodródó helyzetbe.”

Az oroszok ellenőrző pontot állítottak fel a Krímbe vezető hídnál

A Krímben történt robbantássorozatot követően az orosz erők ellenőrző pontot állítottak fel az elcsatolt területre vezető kercsi hídnál. Denyisz Szavcsenko, a Crimea SOS emberi jogi szervezet koordinátora szerint az orosz erők alaposan ellenőrzik az átkelők iratait és autóit. „Azokat ellenőrzik, akik elhagyják a Krímet. Különösen az iratokat, az autókat és a személyes holmikat vizsgálják át.” Szavcsenko szerint a krími lőszerraktárban történt robbanás miatt megugrott az Oroszországba visszatérő emberek száma. Körülbelül 38 ezer család hagyta el a félszigetet.

Katasztrófaelhárítási gyakorlatot tartottak Zaporizzsjában

Az ukrán hatóságok katasztrófaelhárítási gyakorlatokat tartottak Zaporizzsjában, Európa legnagyobb atomerőművének közelében. A gyakorlatok részeként az ukrán elsősegélynyújtók teljes védőfelszerelést viseltek, és szimulálták egy esetlegesen sugárfertőzést kapott ember ellátását. Az ukrán hatóságok közölték, hogy a gyakorlatokat a következő napokban megismétlik. 

A teljes átláthatóság garantálhat nukleáris biztonságot

Az ukrán diplomaták, az atomtudósok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai folyamatos kapcsolatban állnak egymással, és azon dolgoznak, hogy a NAÜ-missziót a Zaporizzsja atomerőműbe juttassák. „Csak a teljes átláthatóság és az ellenőrzött helyzet az atomerőműben és környékén garantálhatja az ukrán állam, a nemzetközi közösség és a NAÜ számára a normál nukleáris biztonság fokozatos visszatérését” – mondta az ukrán elnök. Az orosz hadseregnek ki kell vonulnia az atomerőmű területéről és minden szomszédos területről, és el kell vinnie haditechnikáját az erőműből. Ennek minden feltétel nélkül és a lehető leghamarabb meg kell történnie. Ukrajna készen áll a NAÜ-küldöttség megfelelő biztosítására, az érintett misszió legális úton, nagyon gyorsan és a lehető leghatékonyabban juthat el a zaporizzsjai üzembe – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában