Egy lépéssel közelebb

2022.08.27. 12:56

A cseh parlament jóváhagyta a NATO északi bővítését

A csehországi ratifikációs folyamat utolsó lépése Milos Zeman elnök aláírása lesz.

A cseh parlamentben mond beszédet Petr Fiala miniszterelnök 2022. január 12-én.

Forrás: AFP

Fotó: Michal Cizek

A cseh parlament mindkét kamarája jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-tagságát, ami a nyugati védelmi szövetség évek óta legjelentősebb bővítése.

A képviselőház - a szenátus hónap eleji döntését követően - a szombat hajnalban véget ért éjszakai ülésen szinte egyhangúlag megszavazta a két északi ország csatlakozásának jóváhagyását.

A csehországi ratifikációs folyamat utolsó lépése Milos Zeman elnök aláírása lesz. A 77 éves politikus szóvivője szerint az államfő támogatja a bővítési terveket.

Finnország és Svédország évtizedek óta elutasította a NATO-tagságra való törekvést. Oroszország ukrajnai inváziója azonban megváltoztatta a politikai számításokat, mivel mindkét országban a nagy többség kritikusnak látta a biztonságuk szempontjából.

A 30 észak-amerikai és európai országot számláló NATO-tagállamnak ratifikálnia kell a javasolt bővítéseket. A Cseh Köztársasággal együtt eddig már két tucatnyian támogatták.

A két tagságra jelentkező állam májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva. Kérésüket a június végi madridi NATO-csúcstalálkozón fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában