Elmebaj

2022.07.28. 14:15

Három nőt gyilkolt meg a migráns, a bíróság mégis felmentette

Az ítélet szerint azért nem kell börtönbe mennie a szomáliai származású késelőnek, mert mentális betegségben szenved, így nem tudhatta, mit tesz akkor, amikor Würzburgban halálra késelt az utcán három nőt. Gyakran előfordul, hogy ilyen módon próbálják elbagatellizálni az ehhez hasonló bűncselekményeket – írja a V4NA Hírügynökség.

Az eset még 2021 nyarán történt. Egy szomáliai migráns – aki a 2015-ös nagy migránshullám idején, papírok nélkül érkezett Németországba – bement egy würzburgi boltba, elvitt egy konyhakést, majd rátámadt a járókelőkre. Néhány perc leforgása alatt három nőt halálra késelt, csaknem egy tucat embert súlyosan megsebesített. A szemtanúk szerint a szomáliai férfi Allahot dicsőítette az őrjöngés közben, de az ügyészek szerint ez nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy vallási hátterű indítéka volt a migránsnak – írja a V4NA.

A bíróság azért mentette fel, mert a hivatalos jelentések szerint az illegális bevándorlónak állítólag pszichózisai vannak, hallucinál és olyan hangokat hall, amelyek arra utasítják, hogy támadjon meg másokat. Ezért a férfi képtelen tisztán látni, hogy mit tesz.

Ez az eljárás egyébként szinte bevett szokás Nyugat-Európában. Ha ugyanis sikerül bebizonyítani egy agresszív radikális támadóról, hogy mentális betegsége miatt követte el a bűncselekményt, akkor az eredeti büntetését jelentősen enyhíteni tudják. Számos olyan támadás és gyilkosság történt már Nyugaton, amelyeket radikális iszlamisták követtek el, és később mentális betegséggel próbálták leplezni a bűncselekményeket.

Németországban sem ez az első eset, hogy mentális betegségre hivatkozva eltusolják a migránsok által elkövetett bűncselekményeket. A V4NA korábban beszámolt arról a korábbi esetről is, amelyben egy 31 éves iraki férfi több embert megkéselt egy vonaton Aachen közelében. Csak a szerencsén múlt, hogy az egyik utasnak és egy szabadnapos rendőrnek sikerült lefegyvereznie az iraki migránst. Az iszlamista támadót nem tartóztatták le – annak ellenére hogy a férfi már egy ideje a hatóság látókörében mozgott a radikális nézetei miatt. Kiderült, hogy a férfi a 2015-ös menekülthullám során vándorolt be Németországba. Azóta több személyazonosságot is felvett, így a személyes adatai és az állampolgársága is sokáig tisztázatlan volt. Letartóztatás helyett azonban inkább egy pszichiátriai klinikára utalták be, a hatóság szerint ugyanis a támadó mentális betegségben szenved, és valószínűnek tartják hogy emiatt támadta meg az utasokat.

Franciaország még a szomszédját is felülmúlja 

 2017-ben egy muszlim férfi meggyilkolt egy 65 éves zsidó óvodaigazgatót. A támadó éjszaka betört Sarah Halimi harmadik emeleti lakásába, majd brutálisan megverte, miközben Allahot dicsőítette. A fiatal férfi ezután a lakás ablakán kilógatta az idős nőt, majd ledobta az utcára, miközben az áldozat könyörgött az életéért. A hatóságok többször is megjegyezték, hogy a dohányzás úgynevezett „pszichotikus zavart” okozott a muszlim támadónál és szakértői kezelésre kötelezték. Az eset óriási tüntetéshullámot eredményezett Franciaországban.

Mohamed Salmene Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a Bastille napját ünneplő tömegbe Nizzában még 2016-ban. A támadásban 86-an meghaltak és több százan megsérültek. Az eset után a családja és a média azt hangoztatta, hogy a férfi mentálisan beteg volt. Az NBC tévécsatorna pedig azt állította, hogy a nizzai támadó nem volt dzsihadista, annak ellenére hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a tömeggyilkosságot.

Egy évvel korábban Dijon városában is gázolásos terrortámadás történt. Egy férfi a kisteherautójával a város több pontján az emberek közé hajtott, miközben Allahot dicsőítette, késsel hadonászott és azt kiabálta, hogy “Palesztina gyermekeinek nevében” jár el. Bár senki sem vesztette életét a támadásokban, többeknek maradandó sérülést okozott. A helyi ügyész akkor azt állította, hogy az incidens nem állt összefüggésben terrorizmussal, az elkövetőnek pedig nem voltak vallási indítékai, csupán mentális zavarban szenvedett.

Borítókép: Helyszínelő rendőr és mentősök 2021. június 25-én, miután egy szomáliai származású férfi késsel járókelőkre támadt és hármat megölt, ötöt megsebesített a bajorországi Würzburgban. Fotó: MTI/EPA/News5/ Bauernfeind

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában