Közéleti nekrológ

2022.07.17. 09:52

Egy parizeus bukása, avagy Jakab 15 perc hírneve

Mintegy két és fél évig a Jobbikot, három évig pedig a párt parlamenti frakcióját vezethette Jakab Péter, aki az elnökség nyomására előbb a párt éléről volt kénytelen távozni, pénteken pedig frakció vezetéséről is leváltották párttársai. Jakab Péter ezzel minden befolyását és pozícióját elvesztette a Jobbikban, a bukott politikust teljesen kigolyózták a pártból.

Jakab két-három éves „munkásságához” túl sok pozitív tett vagy gondolat nem köthető; már elnökké választása után nem sokkal is számos alapszervezet oszlott fel, országgyűlési képviselők léptek ki a pártból, az ok pedig szinte mindenhol ugyanaz volt: a Jobbik „dekásodása” – írja a Magyar Nemzet

A távozók olyanokat írtak, hogy „nem fogják ölbe tett kézzel nézni, hogy Jakab Péter és Gyöngyösi Márton kiárusítja a pártot Gyurcsány Ferencnek és a DK-nak”. „A Jobbikot jelenleg két diktátor, Jakab Péter elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes vezeti, nem igaz, hogy Jakab „érdemelvű pártot” épít, hiszen az általa vezetett elnökség sorra vált meg „a munkájukat 10-15 éve lelkiismeretesen végző párttagoktól”, a távozók helyeit más pártokból „igazolt”, és baráti társaságból kiválasztott emberekkel pótoltak, a párt vezetősége „autoriter rendszert” épített ki a tisztújítást követően, az elmúlt időszakban a Jakab-féle vezetés szembe köpte a párt szavazóit.

A Hajdú-Bihar megyei kilépők azt közölték, a párt januári tisztújító kongresszusa óta nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbik „mára semmivé lett”. A közlemény szerint a párt balratolódása már a legutóbbi tisztújítás óta megfigyelhető, azonban a folyamat csak Jakab Péter elnökké választásával fejeződött be. 

Nem tudjuk elfogadni a Jobbik „dékásodását”, nem asszisztálunk bedarálásához, így inkább félreállunk 

– írták. Ekkoriban lépett ki Bana Tibor országgyűlési képviselő is, aki szerint jobbközép, polgári és európai erő helyett nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számára teljességgel vállalhatatlan. 

Újabb két hónap elteltével, május végén a Jobbik-frakcióból való kilépés mellett döntött Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás, valamint Farkas Gergely.

Mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot 

– írta Sneider.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép:  Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében 2019. november 20-án / MTI / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában