Benes-dekrétumok

2022.07.17. 18:48

A szlovák miniszterelnök nem akar tudni földelkobzásokról

Kemény bírálattal illette Eduard Hegert a felvidéki magyar párt egyik vezető politikusa.

Kemény bírálattal illette Eduard Heger szlovák miniszterelnököt Sólymos László volt szlovákiai környezetvédelmi miniszter, a Szövetség felvidéki magyar párt országos tanácsának elnöke, amiért a kormányfő nem tud a Benes-dekrétumok alapján végzett földelkobzásokról – írja a Magyar Nemzet

– Hegernek fogalma sem volt a nemzetiség alapján történő jogtalanságról. Jó, hogy hallottuk, legalább tudjuk, hányadán állunk a kormánnyal – utalt Facebook-bejegyzésében Sólymos László arra, hogy Eduard Heger szombaton felszólalt a gombaszögi nyári táborban.

Az Új Szó felvidéki magyar lap tudósítása szerint a szlovák miniszterelnök a földelkobzásokról azt mondta, nem tud róla, hogy ilyesmi történne. 

– Meg fogom erről kérdezni Ján Maroszt, a földalap igazgatóját – tette hozzá.

A szlovák állam még mindig az 1945-ben született Benes-dekrétumokra, vagyis a magyar és a német közösségek kollektív bűnösségén alapuló jogszabályokra és rendeletekre támaszkodva hajt végre ingatlanelkobzásokat. Ez a szlovák földalap idei jelentéséből is kiderül.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök / MTI / EPA / AFP pool / Kenzo Tribouillard

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában