Ukrán válság

2022.06.27. 07:18

Ismét orosz kézben lévő olajkitermelő platformot támadtak az ukránok (videó)

124. napja dúl az orosz-ukrán háború.

Moszkva kiutasított nyolc görög diplomatát

BEKÉRETTÉK AZ OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUMBA HÉTFŐN GÖRÖGORSZÁG MOSZKVAI NAGYKÖVETÉT, AKIT JEGYZÉKBEN TÁJÉKOZTATTAK ARRÓL, HOGY VÁLASZINTÉZKEDÉSKÉNT NYOLC GÖRÖG DIPLOMÁCIAI ALKALMAZOTT NEMKÍVÁNATOS SZEMÉLY STÁTUSBA KERÜLT, EZÉRT NYOLC NAPON BELÜL EL KELL HAGYNIA OROSZORSZÁGOT.

A tárca határozottan tiltakozott a görög kormány Oroszországgal szembeni konfrontatív politikája ellen, beleértve a fegyverek és katonai felszerelések szállítását a "kijevi rezsimnek", valamint azt, hogy kiutasították a Görögországban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták egy csoportját. A misszióvezetőt tájékoztatták az orosz fél által az oroszországi görög külképviseletek működésével kapcsolatban tett egyéb intézkedésekről is. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy mindez a görög hatóságok által kezdeményezett barátságtalan intézkedések közvetlen következménye, amiért minden felelősség kizárólag Athént terheli. A tárca közölte, hogy az oroszellenes politika folytatása esetén fenntartja magának a válaszlépés jogát.

 

Rakétacsapás ért egy forgalmas kremencsuki bevásárlóközpontot Ukrajnában

Rakétacsapás ért egy bevásárlóközpontot Kremencsukban, a Dnyeper-folyó partján fekvő közép-ukrajnai városban.

Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy A RAKÉTACSAPÁS IDEJÉN TÖBB MINT 1000 CIVIL TARTÓZKODOTT AZ ÉPÜLETBEN, AHOL TOVÁBBRA IS TŰZVÉSZ TOMBOL, AZ ÉPÜLETBEN SÚLYOS KÁROK KELETKEZTEK.

A legfrissebb hírek szerint legalább két halottja és 20 sebesültje van a támadásnak - írja a The Guardian

 

Kibertámadás érte Litvániát

Litván állami és magánintézményeket ért kibertámadás - közölte a balti ország Nemzeti Kiberbiztonsági Központja - írja a The Guardian

Nagyon valószínű, hogy a következő napokban hasonló vagy nagyobb intenzitású kibertámadások következhetnek be, különösen a közlekedési, az energetikai és a pénzügyi szektor veszélyeztetett- idézi a közleményt a Reuters

A TÁMADÁSNAK LITVÁN ÁLLAMI VÉDETT HÁLÓZATOK IS A CÉLPONTJAI VOLTAK.

Az akciót a Killnet nevű orosz hackercsoport vállalta magára, közlésük szerint megtorlásként, válaszul hogy Litvánia korábban blokkolta bizonyos orosz áruk szállítását a területén keresztül a Kalinyingrádi exklávéba.

 

New York Times: CIA ügynökök folytatnak hírszerzési műveleteket Ukrajnában

A The New York Times szerint CIA ügynökök folytatnak hírszerzési tevékenységet Ukrajnában, a szerzett információkat pedig megosztják az ukrán hadsereg erőivel. 

Továbbá a cikk szerint az ügynökök főleg az ukrán fővárosban, Kijevben dolgoznak és nagyrészt a megosztott amerikai hírszerzési információk kordinálása a feladatuk. A lap szerint más NATO-országok, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Litvánia néhány tucatnyi kommandósa is dolgozik Ukrajnán belül, valószínűleg kiképzési feladatokkal és a nyugati fegyverszállítmányok célbajuttatásával foglalkoznak.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi erőinek létszámát

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

– Megerősítjük azt a képességünket is, hogy konfliktus esetén több előre telepített katonai felszereléssel, légvédelemmel tudjunk reagálni – tette hozzá. Mint mondta, ennek keretében, többek között, megerősített parancsnokságra, korszerűsített védelmi tervekre lesz szükség. 

– Mindez védelmünk legnagyobb átalakítását jelenti a hidegháború óta – jelentette ki. Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy ennek megvalósításához több beruházásra lesz szükség.

Az EU eszközöket juttat Ukrajnának a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések esetére

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság hétfőn. Az Európai Unió 300 ezer speciális védőruházatot, 5600 liter fertőtlenítőszert és fertőtlenítési műveletekhez szükséges 850 eszközt juttat Ukrajnának. Mivel Ukrajnában a kórházaknak sürgősen orvosi felszerelésekre van szükségük, az EU betegmonitorokat, infúziós pumpákat és lélegeztetőgépeket, valamint az egészségügyi személyzet által használatos védőeszközöket, például maszkokat és köpenyeket is adományoz.

Az Európai Bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki közölte: már úton vannak Ukrajna felé az orvosi felszerelések, valamint a vegyi, biológiai vagy nukleáris vészhelyzetek kezelésére szolgáló felszerelések. Ukrajnában a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak háborús körülmények között kell helyt állniuk, ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellássuk őket az életmentéshez szükséges eszközökkel – fogalmazott.

Delfinek ezrei pusztulhattak el a Fekete-tengerben a háború miatt

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval – részletesen ITT írtunk erről.

Odaértek a kelet-ukrajnai frontra a német lövegek

Az Ukrajnának szállított német önjáró lövegek már bevetésre készen várakoznak a kelet-ukrajnai harctéren.

Több csapatot küldene a NATO az Oroszországhoz közeli NATO-országokba

Ezzel együtt a csaknem megtízszerezné a magas készültségű csapatainak létszámát, a jelenlegi 40 ezerről 300 ezerre, ami a hidegháború óta a legjelentősebb átalakítás. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt is megerősítette, hogy a szövetségesek növelni fogják a csapatok telepítését az Oroszországhoz legközelebb eső NATO-országokban. Az intézkedésekről a kedden kezdődő madridi NATO-csúcson döntenek.

Orosz szankciók kanadai állampolgárok ellen

Oroszország szankciókat vezetett be 43 kanadai állampolgárral szemben, megtiltva nekik a beutazást az országba, válaszul a Moszkva elleni nyugati szankciókra. A külügyminisztérium által közzétett listán szerepel a kanadai kormányzó liberális párt elnöke, Suzanne Cowan, valamint a Bank of England és a Bank of Canada korábbi vezetője, Mark Carney.

7000-8000 civil maradt Szeverodonyeckben

Alig nyolcezer civil maradt az oroszok által elfoglalt Szeverodonyeckben, a megszállók elfoglalják a háború elől elmenekült ukránok hátrahagyott házait – jelentette ki hétfőn Olekszandr Sztrjuk, a város polgármestere.

Légiriadó Ukrajna-szerte

Közvetlenül Zelenszkij G7-csúcstalálkozón mondott beszéde előtt Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, többek között Kijevben valamint az ország északi és nyugati részein.

Az ukránok szerint több száz embert tartank fogva az atomerőmű településén

Több száz lakost tartanak fogva az ukrajnai Zaporozsje régióban található Enerhodarban – állítja a város ukrán polgármestere. Dmitro Orlov vasárnap egy Telegram-posztban azt állította, az embereket arra kényszerítik, hogy valljanak be illegális tevékenységeket, közöttük fegyveres harcot, vagy fegyverek elrejtését. A fogvatartottak jelentős része az atomerőmű dolgozója, az oroszok március elején foglalták el az atomerőművet. 

Ezt akarja Zelenszkij

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a G7-eknek, hogy szeretné, ha Oroszország ukrajnai háborúja még a tél beállta előtt véget érne – írja a Reuters. Zelenszkij elmondta, hogy a harci körülmények megnehezítik a csapatai számára a visszavágást, és sürgette a G7 vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a háború év végéig történő befejezése érdekében – mondta egy forrás az AFP-nek.

Zelenszkij emellett újjáépítési segélyt, légvédelmi rendszereket, biztonsági garanciákat, és a gabonaexporthoz való segítséget kért, de azt is, hogy szigorítsák az Oroszország elleni szankciókat.

Rakétatámadás érte Odesszát

A hétfői támadásban nyolc ember sérült meg, több lakóház is megsemmisült.

Tartalékosokkal töltik fel az orosz haderőt a britek szerint

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország valószínűleg tartalékos erőkre támaszkodik a következő hetekben, velük töltenek fel néhány zászlóaljat – jelentette ma a brit védelmi minisztérium. A tartalékosok hiánya ellenére a Kreml vonakodik az általános mozgósítástól – áll a minisztérium jelentésében.

Liszicsanszk elhagyására szólította fel a lakosságot a kormányzó

A város elhagyására szólította fel a civileket Szergej Haidai kormányzó. Mint írta, a városban „nagyon nehéz" a helyzet, a környező, ukrán irányítás alatt álló városokban vigyázni fognak rájuk. Liszicsanszk 100 ezres lakosságából mintegy tízezren lehetnek még a városban.

Felrobbant egy orosz lőszerraktár Luhanszkban

A luhanszki Zsimohiriában semmisült meg a raktár.

DNS-s teszttel vizsgálná Anglia az orosz gabona eredetét

Az Egyesült Királyság képes DNS-vizsgálattal ellenőrizni a gabona származási helyét, így adott esetben meg lehet akadályozni, hogy a lopott gabona a világpiacra jusson – mondta George Eustice brit környezetvédelmi miniszter. Ukrajna korábban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy ellopja a tárolóiból a gabonát. Moszkva tagadta az ukrán vádakat.

Két ember meghalt, többen megsérültek a harkovi régió bombázásában

Egy 21, és egy 57 éves asszony halt meg a régióban az orosz ágyúzás következtében – közölte a Telegramon Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. Orosz rakéta csapódott be egy iskola udvarába is, ott három civil sebesült meg – írta a kormányzó.

Evakuálják a civileket Kelet-Ukrajnából

190 ember érkezett Lvivbe vasárnap Kelet-Ukrajnából, a civileket vonatok szállították – közölte a Makszim Kozitszki kormányzó. Lvivben két alkalommal rendeltek el légiriadót az éjszaka folyamán, de nem történt rakétatámadás - tette hozzá a kormányzó.

Kanada két hadihajót telepített a Balti-tengerre

Kanada vasárnap két hadihajót telepített a Balti-tengerre és az Atlanti-óceán északi részére, csatlakozva a térségben már tartózkodó fregattokhoz, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. A HMCS Kingston és a HMCS Summerside négy hónapig tartó bevetésen vesznek részt „a közép- és kelet-európai elrettentő intézkedések" részeként, amelyeket 2014-ben indítottak el, miután Moszkva annektálta a Krímet. Októberig a hajók haditengerészeti aknamentesítő gyakorlatokat végeznek, és „magas készenlétet" tartanak fenn, amely lehetővé teszi számukra, hogy „gyorsan és hatékonyan reagáljanak a NATO-műveletek támogatására".

Törökországot próbálja meggyőzni a NATO a madridi csúcson

A NATO vezetői sürgetni fogják Tayyip Erdogan török elnököt, hogy szüntesse meg Finnország és Svédország katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmével szembeni vétóját. Kedden Madridban háromnapos csúcstalálkozót tartanak.

Több irányból támadják Liszicsanszkot, az oroszoké lehet a luhanszki régió

Miután Szeverodonyecket szombaton elfoglalták, a testvérváros Liszicsanszk az orosz haderő kelet-ukrajnai célpontja. Az eddigi információk szerint orosz szeparatisták próbálják bevenni a várost, csapataik öt irányból indítottak támadást.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok tüzérsége lövi a várost, de azt nem erősítették meg, hogy a szakadároknak sikerült volna bejutni Liszicsankszba. Liszicsanszk az utolsó nagyobb város, amelyet még ukrán csapatok tartanak a keleti Luhanszk tartományban. Luhanszk a szomszédos Donyeckkel együtt alkotja a donbászi régiót, és Putyin szerint Oroszország fő háborús célja a Donbász feletti ellenőrzés megszerzése.

Az ukránok ismét megtámadtak egy fúróplatformot a tengeren

Az ukrán erők megtámadtak egy krími olaj- és gázipari vállalat tulajdonában lévő fúróplatformot a Fekete-tengeren – idézett az orosz TASZSZ hírügynökség helyi tisztségviselőket. Ez a második csapás egy héten belül. A platformot a Csernomorneftegaz üzemelteti, amelyet oroszok által támogatott tisztviselők foglaltak le Ukrajna nemzeti gázszolgáltatójától, a Naftogaztól a félsziget 2014-es Moszkva általi annektálása során.

Franciaország újranyithat egy bezárt szénerőművet

Franciaország az ukrajnai háború miatt újragondolta energetikai lehetőségeit, és vasárnap bejelentette, hogy egy nemrég bezárt széntüzelésű erőmű újranyitását tervezi. A minisztérium közölte, hogy fontolóra veszik a kelet-franciaországi Saint-Avold-i állomás újbóli megnyitását ezen a télen, tekintettel az ukrajnai helyzetre és annak az energiapiacokra gyakorolt hatására.

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6243 ember, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5920-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Vonattal 372 ember, köztük 55 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Az Egyesült Államok légvédelmi rendszert vásárol Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy már a héten bejelenti egy fejlett, föld-levegő rakétavédelmi rendszer megvásárlását Ukrajna számára – írja az egyik amerikai hírcsatorna a bejelentést ismerő forrásra hivatkozva. A NASAMS légvédelmi rakétarendszer 50 km-nél távolabb lévő célpontokat is képes eltalálni, kezelésére azonban még ki kell képezni az ukrán erőket.

Áram és gáz nélkül maradtak

Az orosz ágyúzás miatt 84 település áram nélkül, 108 pedig gáz nélkül maradt Zaporizzsja megyében. A Zaporizzsja-i regionális katonai igazgatás adatai szerint 23 641 ügyfél áram nélkül, 80 985 ügyfél pedig gázszolgáltatás nélkül maradt a vezetékek sérülése miatt.

Oroszország rakétacsapást mért Odesszára

Hat ember, köztük egy gyerek megsérült egy Tu-22M orosz repülőgépről indított rakétacsapásban – közölte az odesszai városi tanács Ukrajna „Dél" hadműveleti parancsnokságára hivatkozva. A hírek szerint több lakóépület megsemmisült vagy kigyulladt.

A kijevi rakétacsapás közvetlen válasz a G7-csúcsra

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) szerint a Kijev elleni orosz rakétatámadás nem véletlenül esik egybe a G7-államok vezetőinek csúcstalálkozójával. Arra emlékeztetnek, hogy akkor is orosz rakétapások érték az ukrán fővárost, amikor Antonio Guterres ENSZ-főtitkár tett ott látogatást április 29-én.

Az ISW arról is beszámolt, hogy az orosz erők továbbra is megszilárdítják az ellenőrzést Szeverodonyeck felett, és megtámadják Liszicsanszk külvárosait, valamint fokozzák az ukrán állások ágyúzását a déli tengely mentén.

Johnson: EU-tagként nem járnánk az élen Ukrajna támogatásában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság nem tudott volna élen járni Ukrajna támogatásában az Oroszországgal vívott háború közepette, ha még mindig az EU tagja lenne. A kormányfő azt mondta: „Nem hiszem, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unión belül és a közös kül- és biztonságpolitika azon mátrixán belül, amiben akkoriban volt, első európai országként fegyverezte volna fel az ukránokat, hogy biztosítsa nekik a védekezéshez szükséges eszközöket. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé vagyunk európaiak. Még mindig európaiak vagyunk, de egy másik, globálisabb megközelítés mentén gondolkodunk." 

Putyin az első külföldi útjára készül

Az orosz állami televízió szerint Vlagyimir Putyin a héten Tadzsikisztánba és Türkmenisztánba látogat. Ez lesz az orosz vezető első ismert külföldi útja Ukrajna megszállásának kezdete óta. Dusanbében találkozik Imomali Rakhmon tádzsik elnökkel, aki az oroszok közeli szövetségese, és a volt szovjet állam legrégebben hivatalban lévő uralkodója. Asgabatban részt vesz a kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozóján, ahol találkozik Azerbajdzsán, Kazahsztán, Irán és Türkmenisztán vezetőivel. Putyin azt tervezi, hogy ellátogat a fehéroroszországi Grodno városába, hogy részt vegyen egy fórumon Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel – jelentette a RIA hírügynökség.

Putyin utolsó ismert Oroszországon kívüli útja a február eleji pekingi látogatás volt. Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen bemutatta a határok nélküli baráti szerződést, órákkal azelőtt, hogy mindketten részt vettek a téli olimpiai játékok megnyitóján.

Ukrajnának erős, modern légvédelemre van szüksége

Ukrajnának erős, modern légvédelemre van szüksége - közölte éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint született már néhány megállapodás a partnerországokkal a légvédelem fejlesztésére, de mint fogalmazott, a partnereknek gyorsabban kell lépniük, ha valóban partnerek, nem pedig csak megfigyelők.

Fél nap alatt 45 rakéta csapódott be Ukrajnában

Szombat éjszaka és vasárnap reggel összesen 45 orosz rakéta becsapódását regisztrálták Ukrajnában – jelentette be Volodoimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az 5 naposra tervezett orosz invázió ötödik hónapjába lépve Oroszország egy cinikus, lakóházakat és stratégiailag értékelhetetlen célpontokat elérő rakétazáporral kénytelen bizonyítani túlerejét. Az ukrán védők erejét és morálját nem törheti meg semmiféle rakétacsapás, sőt, minden egyes rakéta újabb érv Ukrajna számára a partnerekkel folytatott tárgyalásokon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Forrás: UKRÁN ELNÖKI IRODA

Borítókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában