Ukrán válság

2022.06.19. 18:30

Hetedik szankciós csomagot követel Zelenszkij, összeomolhat tőle az európai gazdaság

Az ukrán parlament vasárnap nyilatkozatot fogadott el az ország európai uniós csatlakozásáról, a Korrespondent.net híre szerint egyhangúlag szavazták meg a jelen lévő képviselők.

A nyilatkozatban az ukránok az egyes EU-tagállamokat arra kérik, hogy támogassák az ország tagjelölti státusának megadását - írja a Mandiner.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: a testület azt ajánlja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státuszt Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt.

A vasárnap az ukrán parlament által elfogadott nyilatkozatban a képviselők az alábbiakat kérik/követelik a tagállamoktól és az uniós intézményektől:

  • támogassák Ukrajna törekvéseit az ország európai perspektíváit illetően;
  • fordítsanak különös figyelmet az élelmiszer-ellátás biztonságára, hozzanak megfelelő intézkedéseket az ukrán kikötők blokádjának megszüntetése érdekében;
  • derítsék fel és büntessék meg a háborús bűncselekmények felelőseit;
  • fokozzák a fegyverszállításokat Ukrajnába;
  • alkossák meg és fogadják el a hetedik szankciós csomagot, fokozzák a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, különös figyelemmel a teljes embargóra az orosz export legfontosabb termékeire vonatkozóan;
  • tiltsák meg az orosz hajók belépését az európai uniós kikötőkbe.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizotság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában