Sértegetés

2022.06.01. 18:41

A védőnők szövetsége nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Márki-Zayt

Kiállunk az összes magyar védőnő mellett és támogatásunkról biztosítjuk őket! – hangsúlyozta közleményében az MVSZSZ.

Márki-Zay Péter védőnőket becsmérlő kijelentéseire reagálva és a védőnői hivatást gyakorló kolléganők védelmében, kiállunk az összes magyar védőnő mellett és támogatásunkról biztosítjuk őket! 

– hangsúlyozta közleményében a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ), amelyben a bukott miniszterelnök-jelöltnek a védőnői hálózatot minősítő kijelentéseire reagált – írja a Magyar Nemzet

A MVSZSZ a védőnők tevékenységét méltatva kiemelte:

a védőnők felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek, akik olyan komplex, preventív, családgondozási szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló módon hangolja össze az édesanya és gyermek egészségügyi ellátását, amelynek során személyes kapcsolattartás, egészségügyi-, szociális-, mentálhigiénés- tanácsadás, szűrővizsgálatok szervezése, védőoltások előkészítése, egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programok biztosítása történik a gondozottak számára. 

A szakmai szövetség tájékoztatása szerint a védőnők a várandósság alatt minimum minimum négy alkalommal találkoznak a kismamákkal, sőt kötelesek a magas rizikóba sorolt várandósokat is gondozásban részesíteni. A gyermek világrajövetele után egy hónapos és hét éves kor között a védőnők legalább 16 alkalommal mérik fel a gyermekek testi és szellemi fejlettségét,  3 éves kortól pedig a köznevelési intézményekben egészen a nappali tagozatos középfokú tanulmányok befejezéséig gondozzák őket. 

A védőnői hálózat emellett számos nővédelmi feladatot lát el, világelső a csecsemő- és gyermekkori kötelező védőoltások teljesítésében, egyre jobb helyen áll a születéskörüli és csecsemőhalálozás, az abortuszok számának csökkenésében, illetve jelentős szerepe van a gyermekvállalási kedv növelésében, a kívánt gyermekek vállalásában, a generációk közötti és a generációkon belüli kortárs segítő kapcsolatok és közösségek fejlesztésében is .

 A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége ezért visszautasítja Márki-Zay Péternek az ötezer védőnőre vonatkozó sértő kijelentését, illetve 

felszólítja őt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a munkájukat hivatástudattal végző szakemberektől!

 – rögzíti a szervezet. 

A teljes közlemény ITT érhető el.

Borítókép: Egy védőnő megméri egy kismama súlyát Nyíregyházán / MTI / Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában