Önsorsrontás

2022.05.12. 08:57

Tovább erőlteti Brüsszel az olajembargót, pedig gazdasági katasztrófát okozna (videó)

Miközben Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalan, és az ország felkészült egy esetleges ellátási zavar kezelésére is, addig az Európai Bizottság által „megtervezett" olajembargó súlyos gazdasági visszaeséssel járhat majd. Miután a magyar gazdaság európai uniós függése nagyon nagy, átmeneti „kedvezménnyel" is csak negatív forgatókönyvek léteznek. Így Magyarország továbbra is ellenzi az orosz olajembargót, pedig még Ursula von der Leyen is Budapesten járt. Az embargó egyébként pont azt a célját nem érné el, amire kitalálták, mert Oroszországnak nem károkat, hanem gazdasági előnyt okozna.

Továbbra sincs megállapodás Magyarország és az Európai Bizottság között az olajembargó kapcsán. Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Budapesten tárgyalt a magyar miniszterelnökkel. Kedden pedig Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor telefonon egyeztetett az Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről – írja az Origo.

– Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson 

minderről még a külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn este, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján. 

– Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

Magyarország energiaellátása jelenleg „biztos lábakon áll". A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

Továbbra is ragaszkodik Magyarország az olajembargó elleni álláspontjához Fotó: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVIEN CHER

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról, s azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását. Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig,

amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támogatni a szankciós csomagot.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a munkavacsora segített tisztázni bizonyos kérdéseket az energiabiztonsággal és a szankciócsomagokkal kapcsolatban. Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videokonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.

Orbán Viktor: az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával

Korábban elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök, kijelentve: az felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával. A kormányfő hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, ám az Európai Bizottság elnöke „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet".

Semmilyen hatástanulmány nem volt

Ismert, hogy a Brüsszel által javasolt embargó, az orosz olajszállítás leállítása tönkretenné Magyarországot.

– Brüsszel semmilyen hatástanulmányt sem mutatott be az olajembargó lehetséges következményeiről

– erről Hortay Olivér beszélt a Kossuth Rádióban. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint érdekes, hogy a politikusok nagyon gyorsan álltak elő a javaslattal, és rövid időn belül akarják azt elfogadtatni.

– Ezek a javaslatok technikailag sem megvalósíthatók és társadalmi szempontból is megkérdőjelezhetők. Az energiaszektornak a fő célja az, hogy ellássa az emberek igényeit megfizethetően és biztonságosan. Azzal, hogy a politikusok elkezdték azt nyilatkozni, hogy ez átalakul, és mostantól kezdve az a cél, hogy minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, az rendkívül sok szakmai, társadalmi kérdést felvet

– mondta Hortay Olivér. Hozzátette: nagyon fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, és képesek is legyünk arra, hogy megvédjük az eddigi eredményeinket.

Szijjártó Péter: tönkretenné az eddigi eredményeinket az olajembargó

Az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli terv „romba döntené az eddigi gazdasági eredményeket, és veszélyeztetné Magyarország energiaellátását, ezért azokat a magyar kormány nem támogatja" – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

– Ez az olajembargó, ha életbe lép, akkor Magyarország energiaellátásának biztonságát, és azon keresztül a magyar gazdaságot is romba döntené. Ezt természetesen mi nem hagyjuk, mert nem hagyhatjuk, hogy bárki lerombolja a magyar emberek évtizedes erőfeszítéseinek az eredményeit

– fogalmazott a külgazdasági miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: mára a magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az Unió gazdasági élvonalába került, és a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lett.

Oroszország biztos nem járna rosszul

Olyan mértékben srófolná fel az esetleges olajembargó számtalan termék árát, hogy egyes energiaintenzív iparágak leállását sem lehetne kizárni. Ugyanakkor a Klímapolitikai Intézet saját honlapjára feltöltött összefoglalója szerint

Oroszország egyáltalán nem járna rosszul a korlátozással, ugyanis nyersanyagát más fejlődő országok számára értékesítené, végeredményben tehát bevételei egyáltalán nem csökkennének. Sőt, mivel az olaj ára a szankciók miatt folyamatosan nő, még akár haszonra is szert tehet.

Hozzáteszik, Európában az orosz olajtól való függőséget a területi közelség, illetve a kőolaj fogadására alkalmas kikötő megléte, illetve – Magyarország esetében – azok hiánya határozza meg.

A Neue Zürcher Zeitung szerint is Oroszország hasznot húzhat az olajembargóból. Mivel Oroszország a világ egyik legnagyobb kőolaj-exportőre, az embargó miatt az olajárak csúcsra járhatnak. Ha pedig az áremelkedés felülmúlja az alacsonyabb exportvolumeneket, még több pénz folyhat be Putyin háborús kasszájába. Így pontosan az ellenkezője következhet be annak, amit az EU az embargóval remél.

Az orosz olaj- és gázipari társaságok az állam teljes adóbevételének mintegy 40 százalékát adják. A magas gáz- és olajárak miatt már áprilisban is égbe szöktek az orosz bevételek.

Százmilliárdokba kerülne az átállás

A magyarországi finomítói kapacitások az orosz Ural típusú olajkeverék feldolgozására vannak beállítva, így egy másfajta nyersanyag használata azonnali 20-30 százalékos kapacitáscsökkenést okozna – mondta a VG Podcastnak az ING Bank vezető elemzője. Ugyan a MOL hosszú évek óta kísérletezik az orosz olaj kiváltásával, de ennek nemcsak mennyiségi, hanem minőségi akadályai is vannak. Virovácz Péter szerint az sem elhanyagolható, hogy

százmilliárdos nagyságrendű forrást emésztene fel a váltás.

Jelen pillanatban pedig erről még egyáltalán nem beszélnek, de elképzelhető, hogy az EU-nak „be lehetne nyújtani a számlát".

Ha az orosz olajembargó megvalósul, akkor biztosan 10 százalék fölé kúszik az idei éves infláció, és újra kell gondolni az eddigi árindex-előrejelzéseket, amelyekben az év második felében már az infláció lassulásával számoltak az elemzők.

A nagyfogyasztók ugyan már most sem a 480 forintos áron tankolnak, de a kisvállalkozások a befagyasztott árú üzemanyagot vásárolhatják. 

– Ha itt jelentős költségemelkedéssel találkoznak, azt biztosan tovább hárítják a fogyasztókra, ugyanis ilyen mértékű drágulást pusztán hatékonyságnöveléssel képtelenség ellensúlyozni, tehát a szolgáltatások ára megugrana – hangsúlyozta Virovácz Péter.

FRANCE - THE RISE IN FUEL PRICESFrance, Carcassonne, 2022-02-14. A man fills up his truck with diesel. Photograph by Justine Bonnery / Hans Lucas. France, Carcassonne, 2022-02-14. Un homme fait le plein de gasoil dans son camion. Photographie de Justine Bonnery / Hans Lucas. (Photo by Justine Bonnery / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Illusztrációfotó Forrás: Justine Bonnery / Hans Lucas via AFP

Jelentős versenyképességi romlás

– Azonnal megérezné a magyar gazdaság az orosz olajról való leválást. A lakossági részről magasabb infláció, alacsonyabb fogyasztás lenne a következménye, összességében pedig a gazdaság versenyképességének visszaeséséhez vezetne, hiszen jelentősen megdrágítaná a termelést

hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. A szakember szerint egyelőre nem is az a fő kérdés, hogy mennyibe fognak kerülni az üzemanyagok, vagy mi lesz a rezsicsökkentéssel, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e elegendő energiahordozó, amely biztosítja a gazdaság, benne a feldolgozóipar zavartalan működését.

Hosszú távon pedig biztos, hogy az olajembargó magasabb árakkal járna, aminek nem csak a lakossági árak szempontjából van jelentősége, az egész gazdaság megsínylené.

A Századvég elemzője emellett arra is rámutatott, hogy vélhetően erős pánikreakció alakulna ki a nyersanyagok piacán, ami további brutális drágulást okozna, másrészt a forint zuhanórepülésbe kezdene, így az infláció és az inflációs várakozások is jelentősen megnövekednének.

Borítókép: Áruhiány egy francia áruházban 2022. májusában / Hans Lucas via AFP / Magali Cohen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában