Utazás

2022.05.04. 09:24

Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely az amerikai külügy szerint

Az amerikai utazóknak szóló ajánlásban a teljesen biztonságos országok szűk csoportjában sorolják fel hazánkat – szemben Európa nagy részével.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – mint a legtöbb külügyminisztérium a világon – rendszeresen frissített országlistákat és térképet közöl, amelyeken feltünteti, hogy saját állampolgárainak mit javasol tervezett külföldi utazásaik előtt – írja a Mandiner.

A washingtoni State Department különböző kategóriákat állít fel: van a teljesen biztonságos országok szűk csoportja, ahova bármiféle különös elővigyázatosság nélkül utazhatnak az amerikaiak; vannak olyan országok, ahol fokozott óvatosságot javasolnak az utazóknak; aztán vannak államok, amik kapcsán az utazás meggondolását javasolják; és végül azok az országok, amikhez annyit fűz az amerikai Külügy, hogy oda ne utazzon senki.

Az országlista friss táblázata szerint, a háború és a covid árnyékában nagyon érdekesen alakul Európa: az amerikai kormányzat szemszögéből alig néhány európai országot értékelnek úgy, hogy oda aggodalom nélkül utazhatnak az amerikaiak –

és ezek közé tartozik Magyarország, továbbá a térségünkből Szlovákia, Románia, Bulgária, Montenegró és Görögország.

Rajtuk kívül Svájc, Portugália, Írország és az észak-európai országok vannak ebben a kategóriában.

Ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részében már a fokozott elővigyázatosság az ajánlott Washington szerint.

Érdekes, hogy a világ körül is alig van olyan ország, ahová Washington szerint gond nélkül utazhatnak az amerikai polgárok: Kanada, Ausztrália, Argentína, vagy épp Mongólia és Kirgizisztán van ezen a szűk listán.

Ukrajna, Belarusz, Oroszország, Moldova, valamint a Közel-Kelet nagy része pedig no-go zóna a hétköznapi amerikaiak számára.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában