Ötödször

2022.05.24. 09:02

Leteszi az esküt az új Orbán-kormány kedden

Orbán Viktor ötödik kormánya megkezdi munkáját, miután az új kabinet tagjai esküt tesznek az Országgyűlésben. A kormány tizenegy minisztériummal és tizennégy tárcavezetővel kezdi meg munkáját. Hazánk szuverenitásának erősítése, nemzeti érdekérvényesítés, országépítés, a kötődés erősítése családban és nemzetben – egyebek mellett ezeket a célokat fogalmazták meg korábban a szakbizottsági meghallgatásuk során a miniszterjelöltek.

A keddi parlamenti eskütétellel megkezdi munkáját az ötödik Orbán-kormány. Az új kabinet tizenegy tárcával és tizennégy miniszterrel fog működni. Mint ismert, az új kormányok megalakulása előtt a miniszterjelölteket mindig meghallgatják az olyan bizottságok, amelyek az adott kormánytag felelősségi területével foglalkoznak. Összefoglalta a Magyar Nemzet a múlt heti üléseken elhangzott legfontosabb megállapításokat.

Magunkat kell megvédeni

A jelenlegi magyar egyházpolitikai modell az első Orbán-kormány időszakában alakult ki, amit azóta alkalmazunk, és erre a jövőben is támaszkodni akarunk– mondta az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt Semjén Zsolt leendő nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős, tárca nélküli miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, egy olyan évtizedben élünk, amikor a biztonsági kihívások állandó részei lesznek az életünknek. A leendő honvédelmi miniszter szerint fel kell építeni egy harcolni képes és harcolni tudó hadsereget, mert a NATO akkor fog minket megvédeni, ha képesek vagyunk magunkat is védeni.

Továbbra is a nemzeti érdekérvényesítésre kell alapozni a külpolitikai döntéshozatalt; azért is még mindig ez a helyes út, mert a választás eredménye egyértelműen megerősítette a kormány politikáját

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újabb kinevezése előtti meghallgatásán.

Varga Judit a parlament igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán elmondta, a rendkívüli helyzetek fokozatai változni fognak, mivel az eddigi hat szint helyett a jövőben három lesz: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet. 

– Célom az, hogy megtartsam a közös eredményeket, és folytassuk a közös munkát – közölte Varga Judit, akit Orbán Viktor az újonnan megalakuló kormányában is az Igazságügyi Minisztérium vezetésére kért fel.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök aláírja eskütétele után a kinevezési okmányát 2022. május 16-án / MTI / Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában