Elfogadhatatlannak tartja

2022.05.31. 08:33

Gyurcsány volt államtitkára is támadja a benzinárstopot

A magyar rendszámú autósoknak nyújtott kedvezményes benzinár ellen próbált érvelni Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője a napokban egy televíziós műsorban. Gyurcsány Ferenc volt államtitkára szerint nem fér bele az uniós keretekbe, hogy különbséget tesznek uniós állampolgárok között. A baloldali politológus egyúttal morálisan vállalhatatlannak nevezte azokat, akik az elhibázott brüsszeli szankciókat kritizálják.

A magyar fogyasztókkal szemben az uniós bürokraták pártjára állt Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Horn Gábor, aki egy televíziós műsorban elfogadhatatlannak nevezte a magyar rendszámú autósokra vonatkozó benzinárstopot. A volt SZDSZ-es politikus, jelenleg a Republikon Intézet vezetője önmagát piaci fundamentalistának nevezte, és azt állította, hogy ez a modell törvénytelen, és el fog tűnni.

Az N1TV május 28-i adásában a benzinárszabályozásról Horn konkrétan ezt mondta:

„Bármi jöhet, azt látjuk tehát, hogy a fantázia végtelen. Ezek a lépések. Erről egyébként én azt gondolom, hogy ez nem állja ki az európai uniós keretek próbáját. Tehát azt gondolom, hogy ez nem fér bele az európai uniós megállapodásokba, nem lehet különbségtétel. Tehát az áru, a szolgáltatások szabad áramlása alapján nem lehet megkülönböztetni európai állampolgárokat attól függően, hogy magyarok vagy osztrákok, vagy szlovénok. Tehát én azt gondolom, hogy ez el fog tűnni, de arra nagyon jó, hogy évek múlva fog kiderülni róla, hogy hát ez törvénytelen volt...”

Pár perccel később a műsorban a brüsszeli bürokratákat kezdte védeni, mondván, hogy a kormánypárti politikusok részéről „borzasztó szemétnek és morálisan vállalhatatlannak” tartja azokat a kijelentéseket, amelyekkel az elhibázott uniós szankciókat kritizálják. Horn Gábor szerint ugyanis nem Brüsszel miatt alakult ki a gazdasági válsághelyzet, mivel nem ők, hanem az oroszok támadták meg Ukrajnát.

Arról nem beszélt, hogy a háború önmagában nem indokolja olyan uniós szankciók kivetését, amelyek több kárt okoznak Európa országainak, mint az oroszoknak.

Horn a műsorban még hitet tett a piac mindenhatósága mellett is, azt fejtegetve, hogy ő egyébként piaci fundamentalista, és

azt gondolja, hogy a piacnál nincs jobb dolog a világon, ezért az ársapkához hasonló közvetlen állami beavatkozást elfogadhatatlannak tartja.

Korábban baloldali politikusok is támadták az árszabályozást és a piaci viszonyokhoz való visszatérést követelték. Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy

nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia.„Én szerintem piaci folyamatokba ily módon beavatkozni nem szabad, a költségeket el kell ismertetni az árban, tehát azt hiszem, hogy ez hosszú távon nem valósítható meg” – fogalmazott. Hozzátette: bár elfogadja, hogy a kormány védeni akarja az alapvető élelmiszerek árát, de szerinte előbb-utóbb azért mégiscsak abba az irányba kellene menni, hogy szokjuk meg azt, hogy visszaállunk a versenypiaci körülményekhez.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje,

Márki-Zay Péter a hétvégi videós bejelentkezésében a benzinársapka megszüntetését javasolta.Szerinte a benzinárak magasabbak mindenhol Európában, hiszen Orbán befagyasztotta őket. „Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan” – vélekedett a hódmezővásárhelyi polgármester. 

Borítókép: Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője

Címkék#Horn Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában