Segítség a bajban

2022.04.07. 18:13

Félmilliárd forinthoz közelít a református egyház ukrajnai menekülteknek gyűjtött pénzadománya

Átlépte a 400 millió forintot a református gyülekezetek és a Magyar Református Szeretetszolgálat által összegyűjtött pénzadomány – ebből a Kárpátalján maradottakat és az onnan érkezőket segítik.

Az elmúlt száz évben nem volt a mostanihoz fogható testvéri akció, mondta Balog Zoltán református püspök a református egyház zsinatának balatonszárszói ülésén, utalva az Ukrajnából menekülők megsegítésére. Az egyházi vezető azt kérte a gyülekezetektől, hogy továbbra is viseljenek felelősséget a kárpátaljai reformátusokért, akik erejükön felül segítik a hozzájuk Ukrajna belsejéből érkezőket.

 

A református egyház a március harmadik vasárnapján összegyűlt templomi perselyadományokat is a kárpátaljai testvérek megsegítésére ajánlotta fel. Ezzel együtt eddig már több mint 400 millió forint adományt gyűjtöttek össze a gyülekezetek és a Magyar Református Szeretetszolgálat a rászorulóknak. Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy

a háború kitörése óta egyetlen kárpátaljai lelkész sem hagyta el szolgálati helyét.

Számukra megnyitják az úgynevezett Lelkészsegélyezési Alapot, ahová továbbra is várják a magyarországi református lelkipásztorok adományait.

Balog Zoltán református püspök beszél egy korábbi rendezvényen, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elmúlt hónapokban párbeszéd indult a református egyházban az LMBTQI+ kérdéskörről. Ezzel kapcsolatban a püspök úgy fogalmazott:

Valljuk, hogy a kérdés lelkigondozói megközelítése a kulcs. Számunkra a szeretetnek kell lennie előtérben ebben az esetben is, ugyanakkor ragaszkodnunk kell a hitvallásunkhoz. A szeretet nem az elveink fellazítását, felülírását, hanem a megközelíthetőbbé tételét jelenti.

Hozzátette: a témával leginkább a hitoktatók találkoznak, ezért is van nagy szükségük a nekik készülő lelkigondozói és más segédanyagokra.

 

A reformátusok egyébként az ideit a hittanoktatás évének hirdették meg:

a Kárpát-medencében 300 ezer fiatal lelki neveléséért felelnek, és céljuk, hogy a tanórákat ne csupán oktatásként, hanem közösségi programként, evangéliumi találkozásként éljék meg a gyerekek,

akik szüleikkel együtt a gyülekezetekben is otthonra lelhetnek. A Zsinaton döntöttek arról is, hogy Molnár Miklós-díjat alapítanak a hitoktatásban kiemelkedő munkát végzők elismerésére.

 

2022 mozgalmas év a reformátusok életében: folytatódik az Országos Óvodaprogram, amelyben 66 óvoda épül vagy újul meg, továbbra is tart a református Bethesda Gyermekkórház felújítása, bővítése, ahogy a Károli Gáspár Református Egyetem megújítása is. Május 20-án, 21-én pedig a Magyar Református Egység Napján találkoznak a magyar reformátusok az erdélyi Gyulafehérváron, ahová minden magyar gyülekezetből várják a híveket szerte a Kárpát-medencéből.

 

Borítókép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő embereknek szánt adományokat osztják a Magyar Református Szeretetszolgálat dolgozói Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 2-án, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában