Baráti látogatás Szerbiában

2022.03.19. 13:16

Orbán Viktor: meg fogjuk őrizni a békét

Akármilyen nehézségek jönnek is, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét - mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken.

A Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: "Itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, amely Magyarország keleti határainál zajlik."

 

Ez a háború a legrosszabbkor jött, és "most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még" - mondta Orbán Viktor.

 

A világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk - mondta, hozzátéve: "abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucic elnök úrnak és nekem lesz szerepem" a következő választás után.

Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani

- jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor Szerbiában
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az ünnepségen - amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból - Orbán Viktor elmondta:

soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

Kiemelte: az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban "és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból". Így állt elő "az a méltatlan helyzet", hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami "nem normális dolog a 21. században" - vélekedett.
 

Közölte: elhatározták, hogy összekötik a két országot, a két fővárost, "és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is". Megjegyezte: "az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest", de "szeretném megígérni önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz".

 

Hangsúlyozta: "a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép", de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen "ma ez a két nép közel áll egymáshoz".

Orbán Viktor Szerbiában
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kijelentette: "ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni".

 

"Isten éltesse a szerb-magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!" - zárta szavait Orbán Viktor.

 

Szerb elnök: amikor mások hallgatnak, Magyarország felemeli a szavát Szerbiáért

 

Amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szombaton Újvidéken, ahová Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen érkezett.

 

A szerb államfő köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért a támogatásért, amelyet Budapest évek óta Belgrádnak nyújt.

Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja

- fogalmazott a szerb államfő.

 

Így kell barátságot építeni és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok

- jelentette ki Aleksandar Vucic.

 

A szerb elnök büszkeségének adott hangot, hogy nemcsak sikerült elindítani a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvonatot, amely óránként 200 kilométeres sebességgel tud közlekedni, de hatvan év után felújították az újvidéki vasútállomást is. Mint mondta, az új vonattal az új síneken rendkívüli gyorsasággal lehet egyik városból a másikba érni,

 "ez a vasút Szerbia fejlődésének a jelképe, Szerbia így lép előre a jövőbe".

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a vasútvonal kiépítése igazi nemzetközi összefogás eredménye volt, az építést a szerbek mellett kínaiak és oroszok végezték, míg németek felügyelték a munkálatokat, a svájciak pedig biztosították a vonatszerelvényeket, végül Szerbia fizette ki mindezek költségeit.

Orbán Viktor Szerbiában
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Véleménye szerint egy ország fejlettségét is jelzi az, hogy milyen a vasúti hálózata, hiszen ez a legegyszerűbb módja az áru- és személyszállításnak. Mint fogalmazott: "ha ilyen tempóban folytatjuk, Szerbiát a legmodernebb vasút hálózza majd be". Köszönetet mondott a Szerbiában élőknek azért, mert lehetővé tették, hogy megváltozzon az ország imázsa, és már egy új, modern Szerbiáról lehessen beszélni, egy olyan országról, "amely a gazdasági fejlődés motorja Európának ezen a részén".

 

2025-re lehet kész

 

A szerb köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint több más politikussal és újságíróval együtt vett részt a Sólyom névre keresztelt gyorsvonat első útján, amely valamivel több mint fél óráig tartott.

A gyorsvonat a tesztelés során elérte az óránkénti 201,5 kilométeres sebességet Belgrád és Újvidék között.

A két város közötti szakasz a Belgrád-Budapest gyorsvasút részét képezi, és elkészülte után a két főváros közötti több mint háromszáz kilométeres utat a várakozások szerint kevesebb mint három óra alatt lehet majd megtenni a mostani nyolc óra helyett.

 

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A tervek szerint a teljes felújítás és a korszerűsítés 2025-re fejeződhet be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában