Ukrán válság

2022.03.25. 13:29

Bejelentették: az Európai Unió bevásárol amerikai folyékony földgázból

Az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt rá, hogy 2022 végéig 15 milliárd köbméter folyékony földgázt (LNG) szállít Európába, részben az oroszoktól való energiafüggőség megszüntetése céljából – erről Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tett bejelentést pénteken Brüsszelben. A mennyiség az oroszoktól jövő földgáz harmadát váltaná ki.

A vezetők nyilatkozata szerint legalább 2030-ig az Egyesült Államok évi ötvenmilliárd köbméter LNG kontinensre történő szállítására lesz képes – írja a Magyar Nemzet.

Ursula von der Leyen úgy becsülte, hogy az üzlet az oroszoktól vásárolandó földgáz mintegy egyharmadát váltaná ki.

– Köszönjük, hogy támogatja Európa energiabiztonságát és az oroszoktól való függetlenséget – mondta a bizottsági elnök Joe Bidennek. Az amerikai elnök szerint Washington nemcsak abban érdekelt, hogy az unió az orosz energiahordozóktól függetlenedjen, de abban is, hogy általánosságban megszűnjön a kontinens energiafüggősége. Ismert, jelenleg az orosz energiahordozók az EU földgázigényének negyven, kőolajigényének huszonhét, szénszükségleteinek pedig negyvenhat százalékát elégítik ki. A közelmúltban az Egyesült Államok, illetve az unió második legfontosabb gázszállítójának számító Norvégia is jelezte, hogy az orosz–ukrán háború nyomán készek a tervezettnél több LNG-t szállítani a kontinensre.

A pénteken bejelentett uniós–amerikai gázmegállapodás értékéről, az amerikai LNG-szállítmányok áráról egyelőre nem közöltek részletes információt.

Az elmondottak alapján az amerikai gáz árának tükröznie kell a piaci alapvetéseket, a keresleti és kínálati oldal hosszú távú stabilitását. 

Elemzők korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az orosz energiahordozóktól történő leválás nem történhet egyik napról a másikra, valamint kétségbe vonták azt is, hogy a nagyobb arányú függetlenség, az esetleges új infrastruktúra kiépítése összeegyeztethető lesz az unió nagy ívű klímaprogramjával. 

A cél, hogy az EU 2030-ra ötvenöt százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátást az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig klímasemleges legyen. Biden és Von der Leyen pénteki sajtónyilatkozatukban mindenesetre hangoztatták, hogy 

nem tántorítanak a tiszta és zöld energiára vonatkozó célkitűzések, a megújuló energiaforrásokba való befektetések mellől. 

Emlékezetes, az Európai Bizottság március elején tette közzé REPowerEU elnevezésű javaslatát (ez Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítené Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól), amelynek strasbourgi bemutatóján 

Frans Timmermans arra kérte az európaiakat, hogy a fűtés lejjebb kapcsolásával segítsék az oroszoktól való függőség megszüntetését.

Az állam- és kormányfők egyébként épp a pénteki bejelentéssel párhuzamosan ma Brüsszelben tárgyalják a háború egy további negatív következményét, az egekbe szökött energiaárak ügyét. 

Címkék#LNG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában