Emlékezés

2022.03.12. 09:27

Alapítója szentté avatásának 400. évfordulóját ünnepli a jezsuita rend

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6 órakor a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban mutat be szentmisét.

Alapítója, Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulóját ünnepli a jezsuita rend.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6 órakor a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban mutat be szentmisét.

A magyar rendtartomány a templomaiban az ünnepi hétvégén összegyűlt adományokat az ukrajnai háborúból menekültek javára ajánlja fel.

Inigo Lopez Loyola Baszkföldön született 1491-ben. Fiatal katonaként kicsapongó életet élt. A fordulat 1521. május 20-án következett be életében, amikor Pamplona ostroma közben eltalálta egy ágyúgolyó. Gyógyulásának hosszú és fájdalmas hónapjai alatt vallásos szövegeket olvasott Jézus és a szentek életéről, ennek hatására megtért, nevét pedig Antiochiai Szent Ignác iránti tiszteletből Ignácra változtatta.

1534. augusztus 15-én hat társával szegénységi és tisztasági fogadalmat tett, az általa alapított jezsuita rend, hivatalos nevén Jézus Társasága működését III. Pál pápa 1540-ben hagyta jóvá.

A rendalapító 1556. július 31-én halt meg Rómában, holtteste 1587 óta az Il Gesu templom oltára alatt nyugszik. 1609-ben V. Pál pápa boldoggá avatta, 1622. március 12-én XV. Gergely pápa a szentek közé emelte.

A jezsuita rend 2021 májusától világszerte Szent Ignác-évvel emlékezik a rendalapítóra megtérésének 500. évfordulóján. Az idén július végéig tartó emlékév magában foglalja Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulóját is.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a magyar ifjúságért és a családokért tart elsőszombati ájtatosságot az újpalotai Salkaházi Sára Plébánián 2022. március 5-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában