Veszélyes politika

2022.03.02. 08:09

A baloldal továbbra is fegyvereket vinne Ukrajnába

Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő nagyon sajnálja, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, és ezen a véleményen van a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András is. A baloldal egyre egységesebb abban a kérdésben, hogy a fegyverszállítás lenne a hatékony segítség az ukránoknak. A Gyurcsány vezette baloldalt úgy tűnik, nem érdekli, hogy Magyarország belesodródhat az orosz-ukrán háborúba.

„Orbán Viktor egyszemélyben felelős a háborúért” – jelentette ki Márki-Zay Péter. Kijelentésével azt próbálta sugallni, hogy a Fidesz-kormány állítólagos „oroszbarátsága” gátolta Ukrajna NATO-tagságát, holott ez sosem Magyarországon múlt – írja az Origo.

A BALOLDALON HAZUG KIJELENTÉSEKBEN EDDIG SEM VOLT HIÁNY, ÁM A HÁBORÚS HELYZET KIÉLEZŐDÉSÉVEL EZEK EGYRE VESZÉLYESEBBEKKÉ VÁLNAK.

Míg a kormány a nyugalmat hangsúlyozza, a választásra készülő Márki-Zay Péter és szövetségesei a konfliktus kiélezését tűzték ki célul.

 

A DK-s képviselő sajnálja, hogy nem adunk fegyvert

Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek

– fejtegette Rónai Sándor, DK-s európai parlamenti képviselő az ATV kedd reggeli műsorában. Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot.

Honvédelmi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy

HA JELENTŐS FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOK ÉRKEZNÉNEK KÁRPÁTALJÁN KERESZTÜL AZ UKRÁN VÉDELMI ERŐKHÖZ, AZ ÓRIÁSI CÉLKERESZTET RAJZOLNA A TÉRSÉG KÖZEPÉRE.

Az oroszok ugyanis aligha néznék tétlenül a modern nyugati fegyverek beszivárgását a harcmezőre.

 

A Momentum fegyvert szállíttatna

 

Mi az ellenzék álláspontja, hogyan kellene cselekedni az országnak? – tette fel a kérdést Gulyás Márton baloldali aktivista, a Partizán Youtube-csatorna műsorvezetője Szent-Iványi Istvánnak, Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadójának.

Mint mondta, Magyarországon ebben nincs egységes ellenzéki álláspont, ám van olyan ellenzéki párt, a Momentum, amely a fegyverszállítás lehetőségét támogatja. Fekete-Győr András még a háború kezdete előtt fejtegette, hogy a humanitárius segítség mellett fegyvereket is kellene küldeni. Szent-Iványi mondatai, amelyek február 24-én hangzottak el, a háború kitörése után, azt igazolják, hogy a Momentum álláspontja nem változott ebben a kérdésben, a fegyverszállítás pedig könnyen belesodorhatja a háborúba Magyarországot.

 

Krekó szerint a fegyverszállítás hatékony

 

A Soros György által is támogatott Political Capital nevű baloldali intézet vezetője, Krekó Péter, az ATV-ben beszélt a biztonságpolitikai helyzetről. A baloldali elemző szerint a fegyverszállítások „hatékony segítséget jelentenének” – mondta február 28-án.

Két nappal korábban, a már említett Partizán című műsorban fejtett ki hasonló véleményt. – Oroszországot csak fegyverrel lehet megállítani – mondta Krekó, hozzátéve, hogy soft powerrel, kommunikációs eszközökkel nem. Kiemelte: Oroszország csak az erő politikájából ért.

 

– Hogyha az elmúlt években több defenzív fegyvert kapott volna Ukrajna, akkor lehet, hogy magasabb lett volna a beavatkozás ára és kétszer meggondolta volna Oroszország. Tehát én nem gondolom, hogy a békét csak és kizárólag a fegyverek eldobásával lehet megoldani, különösen, ha erre az egyik fél nagyon látványosan nem hajlandó – fejtegette Krekó.

 

Borítóképünkön Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában