Diplomácia

2022.02.23. 14:21

Szijjártó: Európának jobban meg kell becsülnie a partnereit a romló biztonsági környezetben (videó)

Európának az egyre romló biztonsági környezetben jobban meg kell becsülnie Egyiptomot, illetve azon többi partnerét, akik segítenek a helyzet további súlyosbodásának megelőzésében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kairóban.

A tárcavezető az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európában és Európa körül is egyre szaporodnak és súlyosbodnak a konfliktusok, s a kontinens egyre komolyabb biztonsági kihívásokkal néz szembe, részben az ukrajnai fejlemények, részben a fokozódó migrációs nyomás miatt.

Kiemelte, hogy miközben az elmúlt években Észak-Afrika felől is biztonsági kihívások érték Európát, Egyiptom mindig megbízható partner volt, amely stabilizáló szerepet játszott a régióban, illetve lezárta tengeri határait az illegális bevándorlók előtt.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki, aláhúzva, hogy az Európai Uniónak is így kellene tennie. Szerinte a közösségnek pénzügyi támogatást kellene nyújtania Egyiptomnak a migráció elleni küzdelemhez, ugyanis nem javult a biztonsági helyzet az ország körül, így kihívást jelent a szárazföldi határok védelme.

Azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy ne kösse mindenfajta mesterségesen szított feltételekhez az egyiptomi határvédelemhez nyújtott támogatást

– mondta.

Ebben a biztonsági környezetben még jobban meg kell becsülnünk biztonsági partnereinket. Úgy tűnik, hogy válogatásra most nincsen módunk

– tette hozzá.

A miniszter ezt követően a kétoldalú gazdasági együttműködésről beszélt, ami szavai szerint „soha nem látott jó formában” van. Kiemelte: tavaly elérte a 400 millió dollárt a kereskedelmi forgalom értéke, ami rekordnak számít, ahogy 300 millió dollárral csúcsot döntött az éves magyar export is.

Kitért arra is, hogy terv szerint zajlik a magyar vasúti kocsik szállítása, 76 már megérkezett Egyiptomba, jövő év szeptemberéig pedig leszállítják a maradék 600-at is. Emellett megkezdődött a magyar takarmányok szállítása, és a magyar vízügyi technológiák is egyre elterjedtebbek az országban. Erre példaként említette, hogy magyar vállalatok kétmilliárd forint értékben telepítenek szivattyúkat a Sínai-félsziget vízellátásának biztosítása érdekében.

Elmondta azt is, hogy kairói útjára elkísérte 58 üzletember, ami világosan mutatja a magyar gazdasági élet érdeklődését Egyiptom iránt.

Végül pedig rámutatott, hogy a WizzAir légitársaság tavaly 25 ezer utast szállított Magyarországról Egyiptomba a koronavírus-járvány jelentette nehézségek ellenére.

Szijjártó Péter a nap folyamán az egyiptomi kereskedelmi és ipari miniszterrel, illetve a közlekedési és a nemzetközi együttműködésért felelős miniszterrel is egyeztetni fog. A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írnak alá a közös kereskedelmi és ipari albizottság felállításáról a magyar-egyiptomi gazdasági vegyes bizottságon belül.

Számeh Sukri mindenekelőtt a két ország szoros kapcsolatát méltatta, hangsúlyozva, hogy a felek egyetértenek a kétoldalú viszony további erősítésének szükségességében.

Emellett köszönetet mondott Magyarországnak azért is, hogy az Európai Unióban rendszeresen tolmácsolja, ismerteti Egyiptom álláspontját.

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Egyiptomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában