Méhlegelő

2022.02.12. 09:51

Megeszik a szúnyogok a fővárost: dzsumbuj lesz az Óbudai-sziget

Hatalmas „méhlegelővé” alakítaná át Karácsony Gergely az Óbudai-szigetet. A Hajógyári-sziget néven ismert kedvelt szabadidőpark új kezelési terve nem szól másról, mint hogy a főváros magára hagyja a növényzet gondozását, és a kutyákat eltiltja a szabad mozgástól, a látogatókat pedig a rekreációs tevékenységektől. Sőt, a kezeletlen, burjánzó növényzet védelme érdekében megszűnhet a szúnyogirtás is.

Az óbudaiak népszerű közparkjából Karácsony Gergely főpolgármester és párttársa, Szabó Tímea országgyűlési képviselő a helyi lakosság igényeivel szemben – a természet megóvására hivatkozva – olyan új kezelési és látogatási tervet dolgoztak ki, amely távol tarthatja a Hajógyári-sziget rendszeres látogatóit is – írja a Magyar Nemzet

A főváros az új tervekről péntek délután tartott egy helyszínbejárással egybekötött egyeztetést a Hajógyári-sziget közparki területét érintő témákról. Ezek alapján alakíthatják ki a sziget végleges zöldkoncepcióját a Radó Dezső-terv keretein belül. 

Az Óbudai Hírek úgy tudja: 

az új tervezet eredményeként elviselhetetlen szúnyoginvázió söpörhet végig a dunai szigeten, ugyanis a főváros  a szúnyoggyérítést is betiltaná a területen. 

A moszkitók szaporodását azzal is segíthetik, hogy a fűkaszálást is minimálisra csökkentené a főváros, ugyanis a tervezet kimondja: „a gyepterületek kaszálása maximálisan évente kétszer végezhető el”. 

Ami még ennél is aggasztóbb képet fest: a tervezetben leírják, hogy a galériaerdőben csak minimális beavatkozást fognak végezni, az állományok fenntartását és megújulását a „természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapozni”. Az Óbudai Hírek emlékeztet: a magára hagyott, invazív fák közül dőlt rá nemrégiben egy hatalmas korhadt fa a játszótéri hintára a Római-parton. De példa lehet az a 2015-ös eset is, amikor épp a Hajógyári-szigeten halt meg egy fesztiválozó, amikor a sátrára zuhant egy kiszáradt fa. 

Az új terv szerint a sátorozás és táborozás tiltott lesz, kivéve a már említett Sziget-fesztivált. Ráadásul csak ők helyezhetnek ki kereskedelmi és vendéglátóipari egységeket, telepíthetnek büféket és illemhelyeket a szigetcsúcsra.

Még tavaly egy civil csoport petíciót indított, hogy a sziget északi részét hagyják meg jelenlegi formájában. 

Az Óbudai-sziget egy olyan egyedülálló értéke a Fővárosnak, amely jelenlegi formájában is sokak számára számos tevékenységhez – mint például pihenés, sport, családi program, csoportos események, nagyobb rendezvények, sportesemények és kutyasétáltatás – biztosít teret

 – állt a petícióban, amelyben azt is kérték: engedjék be a kutyákat legálisan, szabadon, póráz nélkül. Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy az északi szigetcsúcson a kutyafürdetési lehetőség egyedülálló, semmi mással nem helyettesíthető értéket jelent a hazai kutyások számára. Bardóczi Sándor főkertész közösségi oldalán reagált a civilek javaslatára. Azt írta: nagyon hasonlókat gondol a sziget jövőjéről, néhány dologban azonban a kutyásoknak is némi önmérsékletet kellene ahhoz gyakorolniuk, hogy a sziget „megmeneküljön”. Ezek mellett szeretné a szigetet keretező galériaerdőt helyi védelem alá helyezni, és nemet mondana az északi szigetspiccen a gyalogos- és kerékpároshídra, valamint a K-híd Mozaik utcával párhuzamos beforgatására, mint fejlesztési elképzelésre természetvédelmi érdekek miatt, valamint a sziget teljes árvízvédelmére, ami rengeteg fa kiirtásával járna, és semmi sem indokolná a hullámtér beszűkítését.

A jelenleg ismert tervezet tovább szigorítaná a szabadidőpark látogatóinak mozgásterét is. A területet átszelő sétautakról letérni csak a horgászoknak lenne engedélyezett. A kutyákat sem szabadna póráz nélküli sétáltatni, továbbá a fészkelő madarak és más természeti értékek bármilyen formában történő megzavarását és a technikai sporttevékenységeket is megtiltanák.  

Borítókép: Óbudai-sziget árvíz idején / Illusztrációfotó / Nemzeti Sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában