Figyelmeztetés

2022.02.04. 11:40

Katasztrófát okozhat a migránsok aluliskolázottsága Németországban

Egyre kevesebb felsőfokú végzettségű migráns kér menedékjogot. Az afgánok és szomáliaiak több mint felének csak általános iskolai végzettsége van. A belügyminiszter szerint mindez óriási gondot okozhat a közeljövőben.

Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter arra hívta fel a szövetségi kormány figyelmét, hogy ne erőltesse az oktatást nélkülöző bevándorlást, mert annak komoly következményei lehetnek az integráció tekintetében – írja a V4NA.

A politikus a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) legfrissebb adatai kapcsán mondta el a véleményét, miszerint folytatódik az a tendencia, hogy egyre kevesebb felsőfokú végzettségű bevándorló kér menedékjogot Németországban.

Például az afgán és szomáliai migránsok több mint felének csak általános iskolai végzettsége van, de ugyanez igaz a szír migránsokra is. Herrmann szerint a szövetségi kormánynak nem kellene felelőtlenül mindenkit meghívnia az országba.

Ha a kormány összekeveri a szakképzett bevándorlók meghívását a menekültek ösztönzésével, akkor azzal az illegális migrációt segíti. Igaz, hogy helyes a bevándorlókban rejlő potenciált kihasználni, de egyszerűen irreális ebből azt a következtetést levonni, hogy a menekültek migrációja és a szakmunkások bevándorlása egyenlő lehet

– jelentette ki a belügyminiszter. A CSU politikusa kifejezetten figyelmeztette a szövetségi kormányt, hogy ne állítson fel ösztönzőket azért, hogy még több képzetlen ember menjen Németországba abban a reményben, hogy munkát talál.

Az országban egyébként ismét több százezer betöltetlen munkahely van, a német kormány pedig nem titkolja, hogy migránsokkal szeretné orvosolni a problémát.

Robert Habeck munkaügyi miniszter nemrég egy sajtótájékoztatón arról beszélt:

„Ma 300 ezer betöltetlen állás van az országban. Arra számítunk, hogy ez akár egymillióra, sőt még tovább emelkedhet. A képzések fejlesztése, illetve a család és a karrier összehangolásának megkönnyítése segíthet a probléma megoldásában, de elengedhetetlen lesz a nem német származású munkások alkalmazása”

– mondta a zöldpárti politikus.

Németországban a korábbi integrációs törekvések sem bizonyultak sikeresnek, főleg a török származásúak körében.

Bár a második világháború után Németországba érkezett törökök jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a kritikus munkaerőhiány enyhüljön, a berlini székhelyű Népesedési és Fejlesztési Intézet egy korábbi jelentése szerint jelenleg ők számítanak a legrosszabbul beilleszkedett bevándorlóknak. Az adatok arra világítottak rá, hogy az összes bevándorlócsoport közül a török ​​származású migránsok a legkevésbé sikeresek a munkaerőpiacon, sőt, rengetegen munkanélküliek.

A Saar-vidéken a legrosszabb a helyzet, ahol a törökök 45 százalékának néhány éve még semmilyen végzettsége sem volt.

Borítókép: Menedékkérők állnak sorba a berlini tartományi egészségügyi és szociális hivatal előtt 2015. október 26-án. Fotó: MTI/EPA/Michael Kappeler

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában