Woke-ideológia

2022.02.11. 06:30

BLM zászlót tűznek ki a nemzeti lobogó mellé Vermontban

A tankerület vezetésének döntése szerint ezentúl az oktatási intézmények előtt a nemzeti zászló mellé kitűzhetik a BLM mozgalom zászlaját is, az egyenlőség jegyében.

A vermonti Essex Westford iskolai körzet szeptemberben elfogadott egy indítványt, amely szerint a Black Lives Matter zászlót az Egyesült Államok zászlaja mellett mostantól legálisan ki lehet tűzni az oktatási intézményekre – írja a V4NA. 

A tankerület legalább három iskolája előtt már fel is vonták a mozgalom lobogóját. Az indítvány elfogadásakor az iskolatanács egyik tagja megjegyezte, hogy 

a diákok kérésére szavazták meg a rendelkezést, mivel a gyűlés előtt a tankerület vezetésének átadtak egy erről szóló petíciót, amit több mint 500 diák írt alá.

A zászlók kihelyezésére vonatkozó indítvány egy évig marad érvényben, utána pedig felülvizsgálják az elért eredményeket. A kezdeményezést támogató diákok emellett az iskolában dolgozók sokszínűséghez, az egyenlőséghez és a befogadáshoz való továbbképzését is szorgalmazzák. Mindössze két nappal azután, hogy az iskolatanács megszavazta az indítványt, a kerületben található Hiawatha Általános Iskola előtt levágták és ellopták mind az amerikai, mind a BLM zászlót, amit hamar pótoltak.

A petíció óriási botrányt kavart az iskolai és a szülői közösségben. Az egyik aláíró diák a következőket kérdezte a petíció ellenzőitől: 

– Azzal, hogy valaki a BLM zászló kitűzése ellen szavaz, milyen üzenetet küld az Essex Westford iskolai körzetbe járó fekete gyerekeknek? Azt, hogy a rasszizmus a közösségünkben már nem számít?

A kezdeményezést ellenző egyik szülő ugyanakkor úgy fogalmazott: 

– Támogatjuk a közösségünk színesbőrű tagjait, de nem támogatjuk mások álláspontját azzal kapcsolatban, hogy egyes csoportokat folyamatosan felemelünk, míg másokat figyelmen kívül hagyunk és elnyomunk!

Az iskolakörzet álláspontjával szöges ellentétben áll Kaitlin Gregory véleménye is. 

– Mit tanítunk a gyerekeinknek? Azt, hogy a kommunizmus rendben van? Vagy azt, hogy a feketék élete fontosabb, mint a fehéreké és ha nem támogatod ezt a demagógiát, akkor rasszista vagy? – tette fel a kérdést.

Az iskolatanács ülésén egy helyi afroamerikai családapa is kiállt az aktivista zászló kitűzése ellen. 

– Ma nem feketeként, hanem elsősorban emberként jövök önökhöz. Tehát a fekete életek számítanak, ezt megértem. De akkor számítanak, amikor egyenruhában vagyunk? Az én dolgom az, hogy különbséget tegyek az áldozattá válás és az áldozati mentalitás között – mondta a férfi, aki hozzátette, hogy a zászló nem azt képviseli, hogy a fekete életek számítanak, hanem csupán az áldozati mentalitást.

Borítókép: BLM tüntetés Washington / Illusztrációfotó / NurPhoto via AFP / Bryan Olin Dozier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában