Fenyegetettség

2022.02.25. 22:00

Benkő Tibor: Magyarország védelme elképzelhetetlen erős honvédség nélkül

A miniszter azt mondta, Magyarország elég erős ahhoz a NATO-n belül is, hogy önálló erővel oldja meg azokat a feladatokat, amelyekhez más tagországok csak nemzetközi segítséggel láttak hozzá.

Magyarország védelme, az állampolgárok biztonságának garantálása elképzelhetetlen az erős, ütőképes Magyar Honvédség nélkül - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Szentesen.

 

Benkő Tibor egy lakossági fórumon hangsúlyozta, a biztonsági környezet rendkívül gyorsan és élesen változik, újabb kihívások, kockázatok jelennek meg, amelyeket "helyettünk senki nem fog megoldani".

 

Hozzátette, egyre több instabil állam van a világban. Bár sokan mondják, hogy messze van Irak, Afganisztán, az afrikai államok, az ottani konfliktusok hatásai azonban ideérnek hozzánk. A kormány álláspontja következetes, a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek - szögezte le a miniszter.

 

A NATO szerint Európa keletről és délről kettős fenyegetettségnek van kitéve, melyek metszéspontjában van Magyarország - közölte Benkő Tibor.

 

Kiemelte, Oroszországgal szemben kettős megközelítést kell alkalmazni. A NATO-nak erőt kell mutatnia, szükség van az elrettentésre éppúgy, mint a párbeszédre, a józan észre, előrelátásra. A régóta alkalmazott szankciós politika azonban láthatóan nem éri el a célját - fejtette ki a honvédelmi tárca vezetője.

 

A miniszter azt mondta, Magyarország elég erős ahhoz a NATO-n belül is, hogy önálló erővel oldja meg azokat a feladatokat, amelyekhez más tagországok csak nemzetközi segítséggel láttak hozzá. A szentesi műszaki ezredből is ezért indultak egységek a keleti országrészbe, hogy ott a lakosságnak biztonságot nyújtsanak.

 

Benkő Tibor leszögezte, az Ukrajnából érkezőket be kell fogadni, mert ők valóban menekültek, számukra az első biztonságos országot Magyarország jelenti, szemben azokkal, akik délről a Nyugat-Balkánon keresztül érkeznek.

 

A miniszter előadásában úgy fogalmazott, a Magyar Honvédség a korábbi évtizedekben teljes leépülésen ment keresztül, ezért nagy volumenű, gyors fejlesztésre volt szükség. Álláspontja szerint politikai felelőtlenség volt 2003-ban a laktanyák bezárása, a technikai eszközök elherdálása, a képességek megszüntetése.

 

A politikusok - nemcsak Magyarországon - hibásan várták a védelmi képességeket a NATO-tól, hiszen a szövetség erejét a tagországok adják - mondta.

 

Ezért döntött úgy a kormány, hogy olyan haderőt kell létrehozni, amelyben korszerű modern technikai eszközöket felkészült, a hazájuk iránt lojális katonák működtetnek. Honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik lába a katonáról és az embert körülvevő környezetről, a másik a hadipar- és haderőfejlesztésről, valamint az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztésről, innovációról szól - hangsúlyozta a miniszter.

 

Benkő Tibor elmondta, már 11,5 ezren vállalták az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot. Ez bizonyítja: meg lehet szólítani a fiatalokat, meg van bennük az elhivatottság, képesek és hajlandóak a hazát szolgálni. Az újabb generációk bevonását a hazafias honvédelmi nevelés, a Honvédelmi Sportszövetség, a Honvéd Kadét Program, valamint a katonai középiskolák és kollégiumok teszik lehetővé.

 

Kérdésekre válaszolva a miniszter kifejtette, véleménye szerint Oroszországnak Ukrajna teljes területére nincs szüksége, de az ország jelentős, stratégiai részeire, így a Fekete-tenger partvidékére igen. Azt azonban nem tudni, mi lesz "a megmaradó Ukrajna sorsa". Vlagyimir Putyin orosz elnök azt is bejelentette, céljuk Ukrajna demilitarizálása - tette hozzá.

 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a Csongrád-Csanád megyei 3-as választókerületben leszögezte, az ország szempontjából a legfontosabb, hogy biztonságban élhessünk, és nyugodtan tervezhessük a jövőnket.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél a lakossági fórumon Szentesen 2022. február 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában